CDR.cz - Vybráno z IT

Americká armáda militarizuje 3D tiskárny: Náhradní díly vytiskne během bitev

Podle vyjádření mluvčího americké armády, budou bojové útvary nově vybaveny i 3D tiskárnami, které dokáží v krátkém časovém úseku vytisknout potřebnou součástku, a ušetřit tak čas, peníze a v neposlední řadě i snížit hmotnost nutného nákladu.

Podle oficiálního mluvčího americké armády přijala v nedávné době americká armáda novou politiku, která počítá s využitím moderních technologií jako 3D tisk, umělá inteligence a robotika. Tyto technologie mají pomoci vyřešit řadu problémů od velmi těžkého vybavení, které musí voják nosit až po způsob jejich uchycení k taktickému oblečení.

Výhodu spatřuje hlavně v nasazení 3D tiskáren přímo na bitevním poli. Je to celkem logické, protože když se rozbije např. tank M1 Abrams, může chvíli trvat, než se dopraví náhradní součástka ze skladu umístěného mnohdy až stovky kilometrů daleko. 3D tiskárna by množství komponentů byla schopna vytisknout prakticky na místě.

V této oblasti chce armáda využít hlavně zajímavou sloučeninu křemíku a kovu, která je pružná, lehká, odolná a teplotně víceméně stálá. Tato sloučenina se dnes běžně používá třeba při tisku určitých částí Boeingu 737. Mluvčí pak k tomu dodává, že pokud je tato slitina vhodná pro komerční letecký průmysl, může být bez obav využita i pro pozemní bojové vozidlo.

Bojová jednotka musí s sebou standardně převážet i řadu náhradních dílů a vybavení, které by se díky 3D tisku mohlo velice zredukovat na nejnutnější základ s tím, že zbytek si dle potřeby mohou vytisknout přímo na místě.

V boji je stěžejní, jak těžký náklad s sebou musíte přenášet. Tato skutečnost má vliv i na rychlost při přemisťování. Podle odborníku se může jednat o snahu nezůstat pozadu za Čínou, která masivně investuje do umělé inteligence a rozvoji 3D tisk již od základních škol.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Americká armáda militarizuje 3D tiskárny: Náhradní díly vytiskne během bitev

Žádné komentáře.