CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Americké letectvo ukázalo, jak bude vypadat nový stealth bombardér B-21

„Jeden bombardér B-21 přijde americké daňové poplatníky na 654 miliónů dolarů."

Ufff, že oni do toho narvali to předražené 28 jádro od Intelu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten by zanechával moc veľkú tepelnú stopu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A zatím v Rusku...
https://www.armadninoviny.cz/prvni-let-modernizovaneho-strategickeho-bom...
Další debakl na cestě.Ale to je u Rusů již tradice.
No hlavně že si jejich ,,zázračné zbraně ,, zastřílejí do prázdné oblohy v Syrii:))) Naštestí ani to civilní letadlo netrefí.
https://www.lidovky.cz/svet/airbus-se-172-pasazery-musel-nouzove-pristat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na ručníkáře furt dobrý.

Za tu Sýrii by Izraelci zasloužili pěkně přes papuli. Ohrožení civilního leteckého provozu vojenskými akcemi? Co si to k***a o sobě myslej? Až zase někam do Izraele dopadne ručníkářská raketa, litovat je nebudu, pouze si pomyslím: to bude tou jejich špatnou karmou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přečti si článek,Osle:)
Pokud někdo ohrožoval civilní provoz tak to je režim masového vraha podporovaného Moskvou.Izrael jenom uplatňuje právo na sebeobranu.A i kdyby vybombardoval Syrii do doby kamenné tak to není žádná škoda...A až do Izraele dopadne raketa tak Irán a Syrie bude mít opět stažený zadek strachy před IAF.:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přečetl jsem si, že Izraelci běžně zneužívají civilních letadel pro krytí svých vojenských akcí. No prostě normální zm**di. Jako sorry, ale o tom, že se v oblasti pohybuje civilní letadlo věděli a přesto, nebo spíše právě proto poslali do útoku F-16ky. Kdyby se to stalo poprvé, dejme tomu, holt to někdo pos**l. Ale když se to stane po několikáté, tak co jiného k tomu říct?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Izraelci by mně nevadili, ať si s Palestincema vyměňují vřelost až do alelůja, ale to co předvádí v Sýrii je srabácké svinstvo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen jsi skočil Rusům na lež.
1) Jak se mohla stíhačka skrývat za letadlo přistávající v Damašku ze západu (viz Flightradar), když nevstoupila do vzdušného prostoru v Sýrii? Chce to trochu přemešlet, než skočíš na takovou primitivní lež.

2) Ohledně zneužívání cizích letadel navíc Rusko již jednou prokazatelně lhalo, takže je velmi nedůvěryhodné. Důkaz, že lhalo je poměrně snadný, uveřejnilo dvě sady radarových snímků, kterým svá tvrzení dokládalo:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=349&v=Tapo2tetZBo
https://www.aktualnikonflikty.cz/download/file.php?id=6779&mode=view
kde není možné, aby byly oba pravé, protože jsou tam letadla na úplně jiných pozicích ve stejný čas. Tedy přinejmenším jeden snímek Rusko zfalšovalo.

Takže v tomto je Rusko totálně nevěrohodné...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak se zneužívá civilní letadlo letící zcela v jiném směru a trase a v době než ŘS? To by mně hrozně zajímalo...
Tedy mám to chápat tak že ruský šrot neumí identifikovat jednotlivé cíle? To je dost pravděpodobně...Palba do prázdna,hold ,,zázračné,, ruské zbraně:)

Ono podstata lživé ruské propagandy lží je jiná.Naše šroty opět nic netrefily,ale jinak jsou to super koupě:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně to ten ruský šrot neumí a Izraelci o tom dobře vědí.

Když o události toho tolik víte, ještě by mně zajímalo, na co Izraelci v Damašku útočili a proč útok museli provádět zrovna ve 2 v noci, kdy se na přistání blížil Airbus 320.

Pak mi taky není jasné, proč nepoužili neviditelné F35ky, ty by ten ruský šrot ani nezachytil.

Napadají mi 2 vysvětlení
- buď Izraelce civilní ztráty zajímaj pouze když se to týká jejich občanů a my ostatní jsme jim buřt
- nebo se aktivně snaží konflikt eskalovat a zatáhnout do toho další nezúčastněné.
Chtělo by to podrobnější analýzu Izraelských útoků, nevíte o nějaké?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Vysvětlení máte výše. Rusové prostě lžou.

2) Fakt nevíte, na co izraelité v Sýrii útočí? Na teroristický Hizballáh.

3) Vaše námitka s "ve dvě v noci" je pak už úplně s odpuštěním hloupá - právě, když chci minimalizovat ztráty na životech, tak útočím v noci (kdy jsou lidé doma a ne v daném zařízení). A když se kouknete na Flightrarad, tak letiště v Sýrii je v provozu furt.

4) A proč nepoužili F-35? Protože nepotřebovali, na útok z dálky je to zbytečné. Zas jsme u toho, že Vám nedošel ani takový "drobný" problém Ruské verze událostí, že těžko mohli rakety ostřelující F-16 mimo vzdušný prostor Sýrie ohrozit letadlo přistávající v Damašku ze západu.

Evidentně vymejšlíte jakoukoli kravinu, abyste postavil Izrael co do nejhoršího světla...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem, že lidem už došlo, že těch údajných čtyři sta tisíc Ásadem zamordovaných Syřanů je americký propagandistický žvást (stejně jako Husajnovy zbraně hromadného ničení). Protože proč by ho Sýrie pořád volila? A to prosím ve skutečných volbách s mezinárodními pozorovateli? To za prvé. A navíc to co píšete dál, ukazuje, že jste prostě hovado.
Dnes i chápu, že některé arabské státy chtějí Izráel zničit. Protože to, co ten si pod americkou ochranou dovoluje, je prostě státní terorismus, nic víc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Příkladů, kdy lidé volí diktátory, protože nevidí alternativu, je v lidské historii hromada, takže to je z Vaší strany falešný argument. Na území, kde alternativu mají (Kurdové), Asad nijak populární není.

Když si mají lidé vybrat mezi Asadem a islamisty, tak si pochopitelně vyberou Asada. A Asad se celou dobu snažil, aby žádnou jinou alternativu neměl. Proto také nechával dlouhou dobu IS na pokoji a ničil jiné frakce opozice.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zmanipulované volby pod namiřeným kalachem,to je jako ta volba Syrie? Nebýt podpory Žebrákostánu jménem Rusko je Asad dávno pod drnem.Ale neboj proruský odpade,i na to dojde.Jak dlouho ho bude ekonomický trpaslík Rusko podporovat? Sám je na nejlepší cestě k rozpadu a na něco podobného chudinko Rusko nemá ani finance ani možnosti.
Ale chápu že pomatená Kremrole zaslepená antiami žvásty raději podporuje vraha,že?
https://a2larm.cz/2018/04/asad-je-krvavy-valecny-zlocinec/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zasloužili a je velmi znepokojující kam se tato země ubírá.
General Šedivý, kterého si velmi vážím pro jeho pohled na mezinárodní scénu stylem: padni, komu padni, označil na ČT24 izraelský útok za velmi bezohledný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, co citujete řekl na začátku rozhovoru. Pozdější vyjádření pana generála znějí podstatně jinak - defakto také tvrdil, že si Rusové daleko spíše vymýšlí (byť to řekl diplomatičtěji), že situace nebyla pravděpodobně tak vážná, jak tvrdí (tedy že to letadlo nejspíš poslali jinam dostatečně včas).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžete dát odkaz na rozhovor? Díky.

Nevím jestli máte představu, jak rychle se pohybují dopravní nebo vojenská letadla. Damašek je 75 km od moře.Airbus 320 tuto vzdálenost uletí za 5 minut, pokud půjde na přistání tak o něco pomaleji. Raketa pohubující se rychlostí Mach 3 uletí 75km za méně než minutu a půl. Za tu dobu si ani piloti nestihnou vykouřit poslední cígo.

S200 má max rychlost podle typu mezi Mach 4 a 6.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že je znám podstatně lépe než Vy. Přistávací rychlost rozhodně není 900km/h ani náhodou. Airbus 320 ji má cca 250km/h a v dané době se musel už pohybovat ne o moc rychleji.
Když si ten let najdu, tak konkrétně vidím, že v době kdy se začal zvedat a otáčet, tak letěl rychlostí
220 uzlů, čili cca 400km/h.
https://www.flightradar24.com/data/aircraft/yk-bab#23c508e2

Útok na damašek byl 11:15. V tu dobu už bylo letadlo tři minuty varováno, přitom bylo furt nad pouští na druhé straně Damašku, než odkud šel útok.

Takže
a) Pokud by nebyl varovaný a pokračoval by ve zpomalování, tak by nad oblast útoku doletěl až dávno po akci - a to z druhé strany, než odkud letěly rakety. Tedy evidentně Izraelci se za toto letadlo neschovávali.

b) Pokud hu Syrská PVO ho poslala někam, kde po něm pak stříleli, tak to není chyba Izraelců, ale Syřanů - evidentně byl varován tři minuty před útokem, v tu dobu musel být vzdálen desítky kilometrů od útočících raket, tedy času se zdekovat měl dost.

===

A jako třešnička: nebyla to pravidelná linka ani žádnej "civilní charter" a nikdo nechce pořádně říct, co to vlastně bylo za letadlo. Takže to evidentně bylo letadlo s žoldákama pro Asada, nikoli civilní let.
A Izraelci těžko o něm mohli vědět, protože to nebyl podle všeho pravidelný let - takže se za něj mohli těžko plánovaně schovat.
Možná ho viděli na radaru, když se přehoupli přes Golany, a neodvolali akci, což je ovšem vzhledem k a) - že věděli, že stihnou zaútočit dřív, než tam doletí, normálně akceptovatelný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako to je pěkné, že Airbus byl na druhé straně, než odkud šel útok. To že šel útok z jedné strany neznamená, že nepřijde další útok z opačné strany. Prostě když se střílí, civilní letadla by neměla být ve vzduchu. Je to tak obtížné pochopit? Varování 3 minuty předem? WTF?

Chyba Izraelců je to, že vyvolávají konflikty, ve kterých je velké riziko vedlejších škod. Je to stejné, jako když máte na zahradě vlčáka, za vysokým plotem, uvázaného na řetězu. A nějakého blba nenapadne nic lepšího, než že vám v plotu vystříhá díru vlčákovi sundá obojek. Vlčák pak někoho pokouše. Čí je to chyba? Podle toho co tvrdíte vy, je to vaše chyba, nedostatečně jste si toho vlčáka zabezpečil.

Do Sýrie pašujou žoldáky a zbraně všichni horem dolem. Jinak by válka dávno skončila, protože bez technického zázemí nemáte žádnou šanci se bránit ani proti technice z druhé světové. Natož pak 30 staré. Kdyby to byly žoldáci z Ruska s oficiální podporou, tak by nestartovaly S200, nybrž S500 a to by pak letadla opravdu padala. Izraelská.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu práva je Sýrie s Izraelem ve válce. Sýrie hostí teroristy, kteří střílí rakety po izraelských civilistech. Izrael tedy ty teroristy likviduje. Dělá to hodně decentním způsobem - oproti tomu, jakým způsobem bojuje Rusko s Asadem s jinými teroristy, tak při Izraelských útocích v podstatě neumírají civilisté.

A ty tady kritizuješ Izrael za to, že ohrozil řádově stovku nikoli civilistů, ale syrských žoldáků. Slušnej nonsens. Sýrie vraždí nálety civilisty po stovkách, Sýrie hostí teroristy, ale špatnej je Izrael, když ohrozil pár necivilistů, protože není kámoš s Ruskem, žejo....

Ale i když odhlídnu od tohodle globálního nonsensu, Izrael je ve válce se Sýrií. Pokud je stát ve válce, a při obraně svého vzdušného prostoru není schopen rozlišit civilní a vojenské cíle, tak má zavřít svůj vzdušný prostor. A ne hostit teroristy, lítat si nad nimi s předem neohlášeným letadlem, a pak nadávat, když v odpovědi na likvidaci těch teroristů sem si málem sestřelil vlastní letadlo o desítky kilometrů jinde, než byl útok.

"A nějakého blba nenapadne nic lepšího, než že vám v plotu vystříhá díru vlčákovi sundá obojek. "
PVO má hromadu nástrojů jak odlišit civilní letadlo od vojenského (odpovídač, letový profil, letový plán toho letadla i kontakt s letadlem) - vše měli Syřané k dispozici. To civilní letadlo se nepřiblížilo k žádnému Izraelskému vojenskému cíli (raketě, letadlu) na desítky kilometrů. Takže jsou dvě možnosti

A) Rusové lžou o tom, že se těsně vyhnuli raketě.
B) Syřané neumí ovládat PVO a bezhlavě pálí po čemkoli, vlastní a mnoha způsoby identifikovatelné lidi nevyjímaje. Nestalo by se to poprve, Už IL-20 sestřelili asi půl hodiny po Izraelském útoku.

To není problém Izraele. Je to, jako když si někdo pořídí bojové plemento, nepřiváže ho, a řve trhej kdykoli se mu na zahradě něco šustne. Není divu, že to odnese doručovatel picy....
Jestli syřané neumí ovládat svoji PVO, tak ať buďto zavřou svůj vzdušný prostor, nebo nehostí teroristy. A ne ať za svoji neschopnost obviňují jiné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu je Izrael ve válce se Sýrii? To co popisujete je protiteroristická operace, nikoliv válka. Neberte to jako poučování, ale když když používáme slova v úplně jiném významu, je dost těžké se domluvit.

Furt mi přijde, že se snažíte přenést odpovědnost Izraelců na někoho jiného. Netvrdím, že by Izraelci neměli proti teroristům nijak zasahovat, ovšem když už se rozhodnou zasáhnout, musí být připraveni nést odpovědnost za své činy. Přesně kvůli tomuhle druhu uvažování nemám Izrael zrovna v lásce. Že syrské neschopné PVO je schopné sestřelit cokoliv ve vzduchu je nijak netrápí. Přitom kdyby posunuli útok třeba jenom o 15-20 minut, Airbus by byl už bezpečně mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Ano, Izrael je se Sýrií ve válečném stavu. Sice jde o zamrzlý konflikt (od šestidenní války), ale je to tak.

2) Protiteroristická operace je asymetrická. Tedy stát proti nestátní organizaci. Toto není ten případ. Tady Sýrie hostí teroristy, a tedy jde nejen o protiteroristickou operaci vůči revolučním gardám (ovšem ty jsou defakto součástí Íránské armády, takže i tady je označení protiterostická operace dosti sporné), ale zároveň jde i o klasické válečné akty vůči Sýrii - např. likvidace její PVO.

3) "Že syrské neschopné PVO je schopné sestřelit cokoliv ve vzduchu je nijak netrápí."
Tak ale to srovnejte. Sýrie hostí teroristy. Kdyby je nehostila, žádný problém není. Sýrie střílí pánubohu do oken a tím ohrožuje civilisty. Ale špatnej je Izrael. Proč? Proč se nekritizuje Sýrie, že vůbec to střílení raket na Izrael Iráncům umožňuje, ale kritizuje se Izrael, že se tomu brání?

4) "Furt mi přijde, že se snažíte přenést odpovědnost Izraelců na někoho jiného"
A odpovědnost za co? Když jediné co dělal, je, že "prý" (rusko je chronicky nepravdomluvné) ohrozili defakto vojenské (vezl žoldáky) letadlo?
Navíc když ho ohrozil pouze tím, že Syřané mají zbraně, které neumí používat? Protože Izrael útočil desítky kilometrů jinde, než kde se letadlo nacházelo?

5) A co vlastně měl podle Tebe Izrael dělat? To letadlo nemělo zveřejněný letový plán, na Damašek otočilo pár minut před "incidentem". Takže Izraelci nemohli akci lépe naplánovat, mohli ji maximálně v průběhu akce přerušit. Tím by prozradili své plánované cíle a tak dali Syřanům a Íráncům šanci je lépe zabezpečit, a tím by potažmo ohrozili civilisty v Izraeli. Anebo mohli plán provést s tím, že doufali, že Syřané nejsou až tak velcí matláci, aby to letadlo nedokázali varovat. Což Syřané evidentně zvládli.

===

To, co v některých případech dělá Izrael (osady na západním břehu, postoj k řešení palestinské otázky a postavení Palestinců v Izraeli....) je podle mne opravdu dost kritizovatelné, rozhodně nemám Izrael za Mirka Dušína, ale tady mi to přijde fakt mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tomto incidentu bychom se mohli bavit ještě dlouho. Nakonec jsme se ale shodli, viz. bod 5), kde potvrzujete, že mrtvý terorista je pro Izrael důležitější, než živý nezúčastněný civilista.

Ovšem daleko větší škraloup u mně Izrael má za to, že podporuje Al Nusru a další ručníkáře . To se prostě ve slušné společnosti nedělá, podporovat muslimské teroristy. A buhví, jestli nakonec ty rakety, které furt někdo střílí do Izraele, nejsou ty samé, kterými Izraelci vyzbrojili ručníkáře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"že mrtvý terorista je pro Izrael důležitější, než živý nezúčastněný civilista"
Ty máš problém s porozumněním cizího textu? Tak znovu:
1) letadlo při jenom trochu akceptovatelném chování Syrské PVO nebylo ohroženo, protože nebylo na místě útoku.
2) V letadle nebyli civilisté.
Takže to není dilema mrtvý terorista, nebo živý civilista, ale
mrtvý terorista nebo - a to pouze v případě fatálního syrské PVO - mrtvý voják podporující toho teroristu (či spíše mrtvý jiný terorista - v tom letadle byly s velkou pravděpodobností právě vojáci IRG).

Znovu opakuju - v každé válce je nějaká míra collateral damage. Kritizovat za collateral damage v konfliktu se Sýrií Izrael při prvním případě, kde se mohla taková stát - a to jen proto, že Sýrie zachází se zbraněma jak pětiletý děti - v situaci, kdy ze Sýrie pravidelně létají na Izrael neřízené rakety na civilisty, v situaci, kdy Sýrie bombarduje jednu nemocnici za druhou - to tak hrubá neobjektivita a ztráta měřítka, že je to až absurdní.

Až přestane Sýrie hostit teroristy, až Syřané přestanou s používáním chemických zbraní (naštěstí v tom se snad už umoudřili), až přestanou likvidovat nemocnice - pak se můžeme bavit, jestli náhodou nemohou dělat izraelci svoje útoky ještě precizněji, tedy aby nejen při nich neumřeli civilisté zbytečně, ale aby ani Rusko nemělo dojem, že by nějací civilisté zemřít mohli....

"že podporuje Al Nusru a další ručníkáře"
citation needed

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neumíte googlit? Píšou o tom všude, na wikipedii, ve zprávách ...

https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-israel-just-admitted-arming...

Teď klidně můžu zopakovat všechno co jste napsal, akorát v opačném gardu: Až Izrael přestane podporovat a vyzbrojovat!!! teroristy ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víš, on je trochu problém, že zdaleka ne každý kdo je proti Asadovi je terorista.... Tuto ekvivalenci se nám jen snaží nakukat Rusko, aby nějak ospravedlnilo to, že podporuje diktátora v boji za své udržení.

Původně v Sýrii vzniklo povstání jako protest proti Asadově defakto komunistické diktatuře (přečti si např. tehdejší ústavu: socialismus, vláda jedné strany., permanentní revoluce....). Spouštěčem bylo mj. několikaleté sucho. Jak to tak bejvá, spouštěčem byl pokles životní úrovně.
Asad na tyto protesty - původně naprosto neislamistické, jak lze snadno doložit např. transparenty z těch demonstrací - poslal tanky.... a lidi se začaly bránit. Stejně jako např. svého času v Rumunsku.

Samozřejmě, jen málo slušnejch lidí má doma kalacha, a i když se k povstání přidala část Syrské armády, tak ty rozumné frakce Asadovy opozice neměli zdaleka tolik zdrojů jako Islamisté, které tam pumpovalo několik bohatých zemí z okolí, navíc to dostávali z obou stran (jak od Asada, tak od Islamistů, kterým oběma vyhovovalo nejprve zlikvidovat ty demokratičtější frakce, aby zůstali jedinou alternativou), takže brzo ve válce nabyly islamisté vrchu na velké části území. Ale jak je vidět např. na Kurdech, islamisté nebyly ani náhodou jediná síla, která v Sýrii působila.

Ono kdyby sis ten článek přečet pořádně, tak by ses tam dokonce dočet, že ty skupiny dostávali podporu mj. právě když bojovali s IS. A když si přeložíš názvy těch přímo zmíněných skupin, tak nejsou ani trochu islamistické. Takže ten Tvůj odkaz rozhodně nijak nedokazuje to co tvrdíš, naopak to poměrně slušně (byť ne s jistotou, ale co se dá říci o dění v Sýrii s jistotou) vyvrací. Izrael zasahoval do války v Sýrii, ale měl tam jiné zájmy, než podporu islamistů.

Ono kdyby ses jen trochu zamyslel, tak Tvoje tvrzení nedává vůbec smysl: poslední, o co izrael stojí, je islamistický stát v sousedství. A jelikož většina palestinců jsou sunité, tak už vůbec ne sunitský islamistický stát (byť kvůli Iránu není pro něj šiitský stát asi o nic lepší). Tak blbej, aby podporoval islamisty Izrael fakt není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že vy izraelskou a americkou propagandu snídáte, obědváte i večeříte. Vždyť už nestačí ani prsty na jedné ruce na spočítání příkladů, kdy pod různými záminkami rozvrátili fungující státy. To je totiž to jediné o co Izraeli jde. Pokud okolní státy nebudou fungovat budou si moct dělat co chtěj, včetně incidentu diskutovaného výše. Zkuste o věcech přemýšlet vlastní hlavou, možná pak nebudete všem tady jenom pro smích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a já koukám, že Vám došli argumenty, což se projevuje naprosto klasickými projevy. Místo toho, co bys reagoval na konkrétní argumenty, tak
- argumentuješ ad hominem a navážíš se do mne
- taháš do věci naprosto nesouvisející témata (co dělá Amerika v úplně jiném státě).

Jediné, co by z Tvojeho šlo postu brát jako argument je tvrzení, že Izrael pod různými záminkami rozvracel fungující státy, takže rozvracel i Sýrii. A to je
1) Nesmyslná argumentace - tato implikace prostě neplatí, i kdyby to Izrael v jiných případech dělal

2) Premisa je lživá. Které státy IZRAEL rozvrátil konkrétně?
Izrael není USA, jak demagogicky mezi nimi dáváš rovnítko (a u USA je Tvůj výrok také dosti problematický, ale to by bylo na jinou a evidentně dlohou debatu)

3) A jednak je to z odpuštěním pitomost - Izrael má zdaleka největší problém s terorismem. Sýrie jako fungující navíc na arabské státy poměrně sekulární stát ho trápila podstatně méně, než jak přítomnost islámského státu (přitom o nárůstu extrémismu na syrsko-irácké hranici se vědělo už před válkou), tak než
přítomnost Hizballáhu v Sýrii (která se vcelku dala čekat, neboť Irán byl celou dobu spojencem šiitského Asada a bylo jasné, že situace využije). Takže proč by prosímtě dělal cokoli proti Asadovu režimu?
Co by Tím Izrael získal? Navíc zrovna v té době byly Izraelsko-Syrské vztahy na asi nejlepší úrovni z posledních let, dokonce spolu vedli diplomatické rozhovory. Takže ta věta o myšlení platí na Tebe.....

Ty jsi tady obvinil Izrael z rozvracení cizího státu. Argument je, že to dělá furt - což je lež - a že "je to jasné" (což je typická argumentace, když skutečné argumenty dojdou - kdybys je měl, tak je dodáš). Takže ve skutečnosti si pro svoje tvrzení nedodal jediný relevantní argument, celé své obvinění stavíš na dojmologii "zlého Izraele".

PS: A obvinil jsi mne na základě mého tvrzení, že všichni povstalci nebyli teroristé, jak jsi tvrdil. Tvrzení, že jsou, je tvrzení, které šíří ruská propaganda, aniž by mu dala jediný důkaz. Byly v Rumunsku v 90tém také povstalci islámští teroristé?
A pokud nebyli: proč pokládáš za znak "indoktrinace propagandou", to, že tvrdím, že stejně, jako toho měli dost lidé v Rumunsku, tak toho měli dost i v Sýrii? Proč pokládáš ideu povstání normálních (neextrémistických) lidí proti totalitnímu režimu za pohádku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je velmi zakerne oznacovat niekoho za teroristu. Vela teroristov bojuje za slobodu svojho "kmena" za pravo zit podla svojej viery a presvedcenia. Preco to robi? lebo sa cii utlacovany, okradnuty o zem svojich predkov. Ano cisty terorizmus je ked to sa to robi iba pre peniaze. Ale zrovna aktivity okolo Izraela su zalozene na pocite krivdy, okradnutia a utlaku. Arabi co boly vyhnny z terajsieho izraela alebo zidia vyhnany za vojny zo svojich domovou maju asi rovnaku nenavit. Preco jednych obhajujete ze maju pravo utocit na ciele v inom state a druchych nazyvate teroristami? Pôvodne oznacovany teroristi ked otocili svoje usilie na zhodenie vlady v libii tak zrazu boly uznavany bojovnici za slobodu. Takto sa meni nalepka na cele cloveka podla toho ktorej velmoci sluzi. Prosim aby ste zvazili ci svoju nenavist smerujete spravne a ci by nebolo lepsie nenavist prekonat a pozriet sa na svet bez nej.
Situacia okolo Izraela je velmi narocna uz z hystorickeho hladiska, lebo na to uzemie si narokuje kazdy. Ved preco nie, ked je to asi koliska civilizacie. Co je najsmutnejsie, ze Izrael ako jeden zmala statov ktory pozna brutalne vyhladzovanie sam sa pusta touto cestou namiesto hladania mierovich rieseni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale zrovna Íránskej stítní terorismus není založenej na pocitu útlaku. Takto se můžeme bavit o Palestincích, ale ne o íránskejch gardách, který těch palestinců a jejich pocitů možná využívaj, ale jinak jde o zcela klasické využívání terorismu pro prosazení mocenského zájmu Íránu.

"Preco jednych obhajujete ze maju pravo utocit na ciele v inom state a druchych nazyvate teroristami?"
Protože zatímco jeden střílí rakety na civilisty, druhej pouze likviduje vojáky, kteří ty rakety po civilistech střílí.

"Situacia okolo Izraela je velmi narocna uz z hystorickeho hladiska, lebo na to uzemie si narokuje kazdy."
To bych klidně podepsal. Ale je třeba rozlišovat metody, které pro prosazení toho svého zájmu ta která strana používá. Můžeme se bavit o tom, jestli postoj a chování Izraele k Palestincům je správný (a to IMHO nejsou). Ale v konfliktu Írán versus Izrael, o který jde v Sýrii, je to naprosto jasné:
- Írán žádné své právo v Izraeli nemá, které by prosazoval (a pokud to má být pomoc Palestincům, tak sorry, ale takovejdle konflikt se střílením raket na civilisty fakt neřeší)
- v tomto konfliktu používá jednoznačně daleko odsouzeníhodnější metody
- a navíc i v podstatě nepokrytě přiznává, že mu nejde o nějaké právo, ale o antisemitismus...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, Rusko ukázalo jen dvě nekvalitní fotky letícího bombardéru, tak je k ničemu, zato Amíci mají plán a rendery, tak jsou skvělí - jak Intel. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná je trochu rozdíl v tom, že v jiných projektech Američané vcelku naplánovaný postup prací dodržely (např. F-35 jde +- podle plánu už asi 13 let), takže jsou v tomto holt důvěryhodnější.

Navíc B-21 je v podstatně pokročilejším stádiu vývoje než PAK-DA, za dva roky má vzlétnout
https://www.defensenews.com/air/2019/07/25/coming-in-2021-the-b-21-raide...
takže jsou dvě možnosti:
a) buďto obviňujete američany ze lži - pak by mne zajímalo na základě čeho?
b) anebo Vaše (implicitní) tvrzení, že jsou na tom s vývojem podobně, je prostě nepravdivé...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Drobný problém je ten že B21 je nástupce nejlepšího bombarderu B2 a Ruský šrot je opět pouze 30 let starý šrot:) Ale jako cíl bude fajn,to bezesporu.Zcela překonaná koncepce a styl nasazení má být odpověd na B21 a SR72? Snad jim ten šrot přelétne alespoň nad Rusém náměstí a cestou se nerozpadne.Ostatně v rozpadu za letu mají Rusové dlouhou tradici jménem T144 .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jste se potkali. Ani jeden z Vás neumí hodnotit situaci objektivně.

Rusové pravda mají Blackjaka, kterej je koncepčn překonanej, ale vyvíjej PAK-DA. Takže smysl srovnávat B-21 má s ním.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

malej lokalnej vojne ma super moderna technika vyhodu. ale vo velkej globalnej viacrocnej vojne zacne byt prilis zlozita a draha technika na obtiaz. Aj vo WWII sa ukazalo, ze jednoduchsia technika Shermen T34 nakoniec boly lepsie pre vojnu ako nemecke tanky. Nemci maly lepsiu techniku ale prilis narocnu na zdroje a vyrobu. Myslim si, ze v dalsej vojne sa tato dnesna super technika bude pouzivat len v malom a opatrne alebo sa vymlati na zaciatku konfliktu a neskor bude masovka ovela jednoduchsia ale lahko produkovatelna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U letadel toto ale v 2WW neplatilo. Tam se vyráběl highend.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Platilo. Mesersmit 262 tusim taketo oznacenie mal. Ten prudovy bol naj v tom case ale moc vody nenamutil. prilis zlozita vyroba v bojovych podmienkach. ono vyrobyt presnu turbinu alebo priestovy motor plus vrtule je obrovsky rozdiel. to iste aj V2 rakety. Velmi zalezi prave kde sa co vyraba. dnes je mozno vacsi problem, ze ziaden stat na svojom uzemi nevyraba vsetko ale zakladne komponenty dovazame s kade tade. predstvme si, ze by si USA malo do tycto zlozitych strojov zrazu vyrobit vsetko od procesorov, cez kondezatory az po gumene kolesa. myslim, ze nie su toho schopny ani dnes v mierovych podmienkach. Ano nejake zasoby na skladoch maju na nejakych par kusov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me 262 poprvé vzlétnul v srpnu v roce 44. Teda ani ne rok do konce války, kdy už Německo když něco chtělo vyrábět, tak leda v podzemí.... V tu dobu už opravdu Německo nemělo moc síly nezbejvalo - ani na výrobu starých typů, natož zavádění čehokoli nového. I tak ovšem:
- jediný bombardér, který němci v roce 45 vyrobily, byl proudový Ar-234. Nevyrobily žádný jiný.
- počet vyrobených Me-109 klesl mezi 44 a 45 z 12800 na 2800. Počet vyrobených stíhacích Fw-190 klesl z 7500 na 1630. Počet vyrobených Me-262 stoupl z 564 na 730.
Tedy je vidět, že i v tak těžkých podmínkách se ostatní letadla vyráběla "ze setrvačnosti", a důraz byl na co nejrychlejší zavedení Me-262. Kdyby válka pokračovalo déle, pravděpodobně nejpozději 46 by byl 262 nejvyráběnější stíhací stroj.

zdroj:
https://en.wikipedia.org/wiki/German_aircraft_production_during_World_Wa...

" ze by si USA malo do tycto zlozitych strojov zrazu vyrobit vsetko od procesorov, cez kondezatory az po gumene kolesa."
Fór je v tom, že v těch jednoduchej strojích to dneska potřebuješ taky. Motory bez řídících jednotek se už dávno nevyráběj.... A i kdybys vyrobil "hloupej stroj bez elektroniky", jaký bude mít ztráty, když ho nasadíš proti stroji s řízenejma raketama a radarem?
Bez elektroniky se neobejdeš, a když už ji vyrábíš, tak vyrábět highend není zas o tolik složitější, když máš patřičný know-how. Jak je vidět např. na tom, že i úplné lowend mobily staví na procesorech vyrobenejch moderníma polovodičovejma procesama.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.