CDR.cz - Vybráno z IT

Americké letectvo úspěšně otestovalo letoun ovládaný umělou inteligencí Skyborg

Před několika dny americké letectvo (USAF) provedlo první testovací let bezpilotního letounu UTAP-22 Mako, který byl vybavený umělou inteligencí Skyborg. V budoucnosti bude AI integrována prakticky ve všech bojových letounech amerického letectva.

Projekt Skyborg má za cíl vybavit bezpilotní letouny, robotické wingmany a pilotované bojové letouny umělou inteligencí, která by v případě letounů bez posádky mohla tyto letouny částečně nebo úplně ovládat a v případě letounů s lidskou posádkou by pilotům pomáhala s různými činnostmi (např. s obranou proti nepřátelským střelám, převzala by funkci zbraňového operátora, obsluhovala radar nebo v případě ztráty vědomí lidského pilota by s letounem bezpečně přistála).

První větší milník pro umělou inteligenci Skyborg nastal letos 29. dubna, kdy z Tyndallovy letecké základny na Floridě vzlétl testovací bezpilotní letoun UTAP-22 Mako vybavený ACS (autonomy core system), což je hardware a software pro umělou inteligenci Skyborg a představuje vlastně jakýsi mozek pro letoun, díky němuž může letoun létat bez zásahu lidského pilota. První testovací let trval 130 minut a měl ukázat základní letové schopnosti rané verze umělé inteligence Skyborg a demonstroval bezpečný provoz systému.

UTAP-22 MAKO zdroj: kratosdefense

Mozek ACS reagoval na navigační povely, dodržoval tzv. geoploty, což je definované hranice vzdušného prostoru, ve kterém se může letoun pohybovat a předvedl i koordinované manévrování. Letoun UTAP-22 Mako byl celou dobu monitorován jak ze vzduchu, tak i z pozemních řídících a kontrolních stanovišť.

V následujících měsících pak americké letectvo plánuje další testy Skyborg ACS, takže je pravděpodobné, že se tato umělá inteligence ještě letos objeví v rámci testování i na dalších letounech USAF. Je jasné, že v následujících letech a dekádách bude umělá inteligence integrována prakticky do všech složek ozbrojených sil Spojených států amerických. Že se stane Skyborg pověstným Skynetem se zatím bát nemusíme. O potvrzení eliminace lidských cílů bude v budoucnosti rozhodovat člověk, i když stroje budou vybaveny umělou inteligencí.

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Americké letectvo úspěšně otestovalo letoun ovládaný umělou inteligencí Skyborg

Pondělí, 10 Květen 2021 - 13:37 | super master | "thou shalt not make a machine in the...
Pondělí, 10 Květen 2021 - 13:05 | AndyF1 | "O potvrzení eliminace lidských cílů bude v...
Pondělí, 10 Květen 2021 - 09:10 | maruširi | U vás v horních uhrách můžete být v klidu. Pro...
Sobota, 8 Květen 2021 - 11:13 | petr ib | Dáváte přednost šíření nevolnicví, totality a...
Pátek, 7 Květen 2021 - 14:40 | eXponencial | to sa zas bude "demokracia" a "...
Čtvrtek, 6 Květen 2021 - 13:42 | Nox | Jedna sa o spojenie Skynetu s Borgskou...

Zobrazit diskusi