CDR.cz - Vybráno z IT

Amerika dohání Čínu v geneticky upravených embryích. Pomohou nemocným párům?

Narození geneticky upraveného dítěte v Číně vyvolal mnoho ohlasů a také rozpoutal závod v této vědecké disciplině. Vědecký pracovník Dieter Egli se snaží modifikovat embryo tak, aby z něj vyloučil dědičnou oční vadu. Chce tak prý pomoci nemocným párům.

Před nedávném se Čína pochlubila kontroverzním případem, kdy se vědecký tým rozhodl geneticky modifikovat embryo, ze kterého se narodilo zdravé dítě. Další pokus z jiné části světa na sebe nenechal dlouho čekat. Dieter Egli, biolog z kolumbijské univerzity, chce přispět k ochraně lidstva tím, že bude z embryí odstraňovat genetické chyby, které jsou příčinou mnohých onemocnění. Na rozdíl od svých čínských protějšků vždy pozoruje vývoj embrya během jednoho dne a pak vývoj uměle přeruší. 

Egli zároveň ujistil všechny své kolegy, že z žádného embrya se dítě nenarodí a žádné neskončí v ženském lůně. V momentě, kdy si bude naprosto jistý správným postupem, nechá pravděpodobně embryo zrát o něco déle, aby mohl lépe pozorovat, jak se bude vyvíjet dál.

V současné době pracuje na odstranění genu, který způsobuje genetický přenos choroby označené jako reinitida pigmentosa. Jedná se o soubor dědičných poruch s charakteristickým i projevy jako ztráta periferního vidění a nezřídka i slepota. Pokud se Eglimu jeho experiment podaří, umožní tím nevidoucímu páru mít zcela zdravé dítě.

Pro zachování transparentnosti si Egli dokonce pozval do své laboratoře NPR (National Public Radio News) a představil celé Americe svůj typický den i principy jeho výzkumu. Uznává, že nasazení do praxe je zatím v nedohlednu a že je nezbytné učinit řadu klinických studií a výzkumů.

I tento vědec sklízí řadu věcný podnětů a kritik. Jedním z nich je i J. Benjamin Hurlbut, profesor z Arizonské státní univerzity. Ten tvrdí: “Pokud to, co se stalo v Číně, rozpoutává touhu po závodech ve výzkumu a až následnému kladení otázek, je něco špatně. Obzvláště v této oblasti bychom si měli nejprve klást otázky a teprve pak konat.“

Světová zdravotnická organizace nezahálí a na narůstající počet výzkumů genetické mutace embryí se snaží stanovit nějaké etické standardy, které by měly zaručit bezpečný zásah do embrya. Jisté je, že pokud se někdy něco podobného dostane do praxe, může to v konečném důsledku i rozdělit společnost. Jedna vrstva lidí si bude své děti upravovat, aby byly hezčí a chytřejší a dokonalejší, a ti z nižších vrstev se budou rodit přirození.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Amerika dohání Čínu v geneticky upravených embryích. Pomohou nemocným párům?

Úterý, 5 Únor 2019 - 15:56 | Txy | Biologické tělo je pro vesmír dost nevhodné a i...
Úterý, 5 Únor 2019 - 07:16 | Ondar | No pokud se chceme dostat rozumně do vesmíru, tak...

Zobrazit diskusi