CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k "Window" 8 podle Nielsena - skryté funkce, špatná použitelnost

Bezva. Vetsina pripominek nejde na stranu MS, ale na stranu tvurcu aplikaci. Zbytek je dany vice mene jen dany starymi zvyklostmi "zkusenych uzivatelu PC". Kdyby tuhle analyzu pouzitelnosti provedl pri prechodu Win 3.11 -> Win95 zjistil by ze Windows 95 jsou uplne nepouzitelne :-) .

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To si nemyslím. W95 byly po všech stránkách krok dopředu. A MS nebyl tupý a pro staromilce tam i správce programů nechal, stačilo ho dát do startu a vše se jevilo jako W3.11. Jen to prakticky nikdo nepoužíval, protože W95 rozhraní bylo lepší. K dokonalosti ho MS dovedl ve W98/W2k a od té doby jen bezradně tápe.
U W8 by se vůbec nic nestalo, kdyby MS nechal starý desktop jako defaultní volbu s tím, že po spuštění Metro aplikace by se přeskočilo do nového prostředí. Jenže to dnes nejde, protože jedině MS ví, co uživatel potřebuje. Stejně jako předtím s Ribbonem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nadávalo se na W95 (neobratné ovládání, HW náročnost), nadávalo se na XP (šílené omalovánky!), nadávalo se na Vistu (potvora měla problém na 1 GB RAM a ovládala se jinak), nadávalo se na sedmičky (opravdu si nepamatujete, kolik se vyrojilo aplikací pro zajištění staré nabídky start a jak se lidi mermomocí snažili vykouzlit funkční panel rychlého spuštění?), a teď se nadává na osmičky.

Lidi si časem zvyknou - a ve velké většině případů najednou zjistí, že by se nechtěli vracet. Jenže to je potřeba zažít, naučit se. Na osmičky nadává kdejaký trouba, který si je zkusil nainstalovat, koukl na ně a aniž by věděl, jak se s nimi zachází, honem je zase odinstaloval.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Spojujete víc věcí dohromady. HW náročnost je problém, který po čase zmizí, ale může nástup systému zpomalit. W95 s tehdy běžnými 8MB paměti byl problém, stejně jako Vista s 1GB. U Visty to navíc byl problém optimalizace, protože na tom samém běhají W7 líp.
Ohledně vzhledu a ovládání - nadávky na W95 ovládání si nepamatuji. Názor, že XP byly omalovánky, zastávám taky, ale na rozdíl od dneška MS neměl touhu vše tlačit silou. Takže spousta lidí zvolila W2k vzhled a jela dál. V tom je chyba W8, že tuto možnost nemá. Kvůli podle mě vadné úvaze, že uživatel bude chtít na desktopu to samé co v mobilu, MS zbytečně tlačí silou prostředí, které pro desktop není žádný zázrak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co ja si pamatuju, tak kdyz prisli W95 tak je nikdo nechtel pouzivat. Rozsirovat se zacali az cca rok po uvedeni. Zatim vsechny verze Windows co prisli byly zavaleny tunou rozhorcenych reakci (Win7 byla zajimava vyjimka). Jediny rozdil je ze pred 17 lety nemel PC temer nikdo a dnes ho ma temer kazdy + internet. Proto je cim dal vice slyset kritika. Ona obecne na internetu v dusledku toho poklesla uroven diskuzi ... a nasledne i vetsiny clanku :-( .

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já taky pamatuji na nechuť k W95. Jenže ta nevyplývala z blbého ovládání, ale z rozežranosti vzhledem k tehdejšímu HW. Běžné PC tehdy byla 486 s 8MB, což bylo zoufale málo, Pentium teprve začínalo. Navíc první W95 byly dost padavé a neměly se rády s HW - mně na AMD X5 chodila stabilně až následující OSR2.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

W8 FAIL skoda ze MS to zas chce protlacit sylou a dalsi verze DirextX bude zase jen pro W8 a 7 ji uz nedostanou chudaci hraci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K DX 11.1 ... precti si clanek http://diit.cz/clanek/directx-11-1-vam-chybet-nebudou#utm_source=nejnove... . Je zajimave, ze plno lidi se stale drzi na DirectX 9, protoze jaksi nic novejsiho se defakto nepouziva (nepocitam-li par drobnych bonus efektu, ktere obcas nekdo implementuje), ale ted se rve ze DX 11.1 nebude pro W7 ... pritom nove konzole, ktere teprve budou maji mit take jen DX 11.

W8 za fail nepovazuji. Za fail povazuji, ze porad existuje plno lidi, co chce cpat do Metra aplikace na vytvareni obsahu. Metro aplikace jsou urceny vyhradne k jeho konzumaci a sdileni, k tomu to prostredi vyhovuje opravdu senzacne a to jestli je to na stolnim PC, tabletu ci televizi je prave jedno :-) . Je pravda ze nektere veci jsou nedoresene, ale dejme tomu cas, ono se to vychyta.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak a konečně na to někdo upozornil. Metro je prostředí pro konzumaci aplikací a nikoliv pro kreativní činnost - od toho tu je desktop.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pekne napisane.

Uz ma unavuje citat neustale opakovane kopanie do MS a W8 od ludi ktori W8 nikdy neskusili.

Mne sa moznost pouzivat metro appz na desktope celkom paci. Je super ze mozem pouizvat svoje desktop applikacie ako som zvyknuty a pritom aj applikacie ktore mam na tablete kupene.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To se ale s kritikou nevylučuje, ne? Většina kritiků říká, že na desktopu je Metro kravinium a také se na desktopu primárně nekonzumuje obsah, ale něco vytváří. "Konzumovat" si můžu na tabletu nebo mobilu nebo notebooku. Ne že by člověk občas jen tak nelelkoval i na desktopu, ale primárně má člověk "velký počítač" na práci...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Každý něco konzumuje, kdo říká že ne tak jednoduše kecá :)
Pro mě je třeba výhodné, když mi to hned a na jednom místě ukáže kolik mám mailů, zpráv, co je nového, včetně počasí a úkolů. Když nejsou žádné nové zprávy, jedním kliknutím si spustím svoji pracovní aplikaci. Za hoďku se do Metra třeba vrátím a opět vidím aktuální stav.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pod toto sa podpisem aj ja. Nemal som ziadny nazor na W8, sice som si ich vyskusal vo virtuale, ale to bolo take pol hodka klik sem tam zistit co kde je a tak... nedavno som dal jednemu cloveku dokopy nove PC s W8 a po troch dnoch pouzivania mi to pride uplne v pohode. Metro je len graficky "ine tlacidlo start" nic viac... nechal som mu tam iba zopar veci, plus niektore dalsie dal na plochu, stare start menu som pripol ako dalsi panel vysvetlil co, kde a ako ... (no zahral som sa na diktatora ... :-) ), no a po troch dnoch sa ma vcera pytal, ci mu W8 neviem dat na notebook ... ale to uz je ina ... pre mna osobne W8 UZ MOZU BYT, nemam problem si poprehadzovat dlazdice k obrazu svemu ... cakam na vhodny WP8 a pr.dim na to, necham sa synchronizovat .... ne vazne nokiu uz nechcem moja dozivajuca E75 je posledna ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to strasne uzasne treba kdyz chces vypnou pocitac naject kurzorem do praveho horniho rohu pak tahnout dolu a pockat az vyjede zasunute menu jit kliknout zase uplne dolu na tlacitko Setings pockat az vyjede dalsi nabidka a kliknout na vypnout pak zas cekat nez se zobrazi dalsi nabidka a tam uz konecne vybrat "vypnout" nebo "restartovat" TO JE PROSTE UZASNE! Wosm krat lepsi nez 3x kliknout start/vypnout pocitac/vypnout bez carovani mysi na krajich obrazovky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když si odmyslím část výtek jako subjektivních, tak jako skutečně vážnou chybu sám považuji onu malou hustotu informací. Od prvních ukázek metra mě to štve. Obrovské fonty, spousta prázdného místa, prvky rozstřelené v prostoru. Na mobilu OK, tablet snad také ale kurňa na velkém monitoru nepotřebuji pikrogramy 3 x 3 cm s 2 cm mezerami. Je to fakt nepřehledné. Typograficky celkem úhledné, ale co se týče přívětivosti hrůza. Pak zbytečně přetékají informace za hranice monitoru, což je ostuda.

A to že to je schíza je jasné. Mělo být buď W8 metro nebo W8 desktop. Cpát ovládání mobilu (vypadající jako když nemá multitasking - vždy jeden fullscreen) na desktop není dobrý nápad. Budoucnost číst neumím, ale já tenhle OS považuji za špatně navržený (z hlediska konceptu, nikoliv jádra).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Reseni je jednoduche:) Nepouzivat metro aplikace na desktopu a naopak:)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je správné řešení, jen je ho potřeba ještě vysvětlit MS. Start screen je bohužel jen metroaplikace.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1) Pomocí "Skip Metro Suite" se vypne úvodní metro obrazovla + klávesové zkratky pro METRO.<br>
2) Pomocí "clasic shell" se nainstaluje nabídka start jako je ve Win7, Vista, či XP.
3) Nastavíme asociace souborů tak, aby se nevolaly metro aplikace.
4) Pokud se někdy dostaneme do METRA, vyskočíme logem windows na klávesnici a upravíme příslušnou asociaci souboru

Když tento postup dodržíme, tak zde máme rychlé a funkčnější Windows 7

Zdar Max

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže přesně tohle by měl nabízet samotný MS jako volbu v základním nastavení systému.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jo ak když chcu měnit nastavení uživatelských účtů tak mě to přepne do metra
a takových pastí je tam spousta

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A teď je otázka kolik mi to zabere (zabralo) času. Toto není systémové řešení, navíc většina uživatelů bude mít výchozí nastavení...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Opět se ukázalo, že uživatelsky přívětivý systém je jen vidina, která má svést poutníka od pravé cesty příkazového řádku :P

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Uživatelsky přívětivý systém" je spatne zadany pojem. Kdyz si ho prehodis do spravneho poradi, "systém přívětivý k uživateli", hned je videt ten zakladni problem: ke KTEREMU uzivateli? Lidi jsou ruzni, ruzne jsou i pozadavky od ruznych zarizeni. Televize, mobil i desktop pocitac muzou mit stejny procesor i stejny OS, ale kdyz si k nim sedne uzivatel bude od nich ocekavat jine chovani. Pokud se desktop chova jako mobil, neni to privetive, pokud k nim neseda uzivatel konzument, ktery od vseho ocekava totez co od televize.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja porad nemuzu pochopit, proc bych si na to mel zvykat. Zvykat si je treba na veci, kterym se nepujde v budoucnu vyhnout, a to neni pripad Metra. Obcas se sice objevi takovy napady, jako treba ze "Win9 uz bude jen Metro bez desktopu", ale to je proste kravina. Pokud MS nehodla zavrit kram, tak se desktopu a tradicnich Win32 programu v dohledny dobe (mnoho let) zbavit nemuze.
Coz pro me znamena, ze si muzu dal spokojene zit jako doted. Nic proti novym vecem, ale novy neznamena automaticky lepsi. Nepujdu nadsene prozkoumavat kazdou slepou cestu jen proto, ze je nova. Zvyknout si musim (pokud to nechci resit pres programy tretich stran) akorat na metrackou Start obrazovku, pricemz treba problemy preplacanych dlazdic se me netykaji, ty stary dobry programy mit nebudou. A jeste ze mi semtam vyskoci nejakej divne vypadajici metrackej panel, jako treba u pripojeni k siti. To neni tak hrozny.
Problemy samotnych Metro aplikaci me pak naprosto netrapi a zmenit se to muze jedine v pripade, ze prestanou trvat na fullscreenu a pekne se zacleni do okenniho desktopu. Pak bych je mohl i pouzivat, pokud by se mezi nima nahodou nasla nejaka uzitecna. Do ty doby me ale zajimaji asi tak stejne jako treba aplikace pro Mac, tj. vubec.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Metro v okne uz neni metro. Vzdyt by to byla obyc aplikace a veskere vyhody by byly fuc.

S nesmyslem ze Win9 nebude mit desktop prisli jen "inteligentni" novinari, kteri opet nechapou k cemu to vlastne je.

Zajimave je ze novinari se ptaji vetsinou na naprosto nedulezite veci (pokud mozno ty co jim nekdo podstrci aby se na ne ptali), ale dulezite nechavaji byt bez povsimnuti. Vzhledem k tomu jak je Metro staveno bych mel jednu zakladni otazku: Jak douho bude Windows 8 podporovano - 5, 10, 20 ... nebo kolik let. Uvedomte si, ze bez podpory ze strany MS to nebude fungovat ! (Store, Push-notifikace a na tom se veze ten zbytek ... .). Obecne tohle je trend dnes u vsech vyrobcu ... napojeni na online sluzby bez kterych zarizeni nefunguje nebo nefunguje plnohodnotne. Nikde vsak nejsou uvadeny garance do kdy minimalne budou ty on-line sluzby provozovany.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Podle me ma Metro smysl na mrnavych tabletech, kde se tradicni Windows s oknama nechytly. Tam proti fullscreenu nejsem. Ale prijde mi jako hrozna pitomost nutit to samy i uzivateli na normalnim PC. Koupim si monitor jak krava a budu na nem koukat na fullscreen aplikace s kravsky velkyma fontama? No pekne dekuju. Moznost mit *volitelne* Metro aplikace v oknech by byla naprosto logicka. Kdyz se to vejde na obrazovku malyho tabletu, veslo by se to bez problemu i do stejne velkyho okna na dvojnasobne velkym monitoru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, ja mam 27" LCD s 2560x1440 ... metro je tam ok, na 15,6" LCD/NB - 1920x1080 - metro je taky ok, tak nevim, teda aspon pri DPI 100%. Pismo je stejne velke jako kdyz otevru Firefox nebo IE pod Win7, kde je ten velky font fakt nevim. Aha vim, v hlavach lidi co to nikdy nevideli :D . Proste cim vetsi rozliseni tim vic se toho na te obrazovce zobrazi , stejne jako kdyz se roztahne okno aplikace. No a pokud s tim nejaka aplikace nepocita no tak holt je to jeji problem ne problem Metra :-) .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, ze "optimalizace pro slabozraky" v tom co je tam standardne od MS, neznamena automaticky, ze to tak musi byt vsude. Ale vynucenej fullscreen rozhodne pro vsechny aplikace dobrej napad neni, na tom trvam.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Omg. Ten screenshot z E15 je delany ze standardni sablony MS. Proste ty aplikace zobrazuji vic obsahu na vetsim rozliseni ... tedy pokud maji jaky.

A ano, Metro neni urceno pro vsechny typy aplikaci. Krome odpurcu to nikdo netvrdi. I MS pred tim varuje !

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pecka se chce stát tatrankou... Kam ten svět spěje! Ne že bych kupoval Widle (kromě práce), ale po tomhle nechám maximálně W7 na hry a jinak to bude jistit GNU systém.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

chapu ze nove prostredi metro je pronekoho "hnus" pronekoho "me je to jedno" a dalsiho je to "super". Prome je metro hnus a tak staci pouze aplikovat http://classicshell.sourceforge.net/ . Jednak je zadarmo ,jednak je cesky a osobne ho pouzivam jak na win 7 tak na win8 beta a hadejte co mam nastaveno ? no prece mod win XP .) a popravde nikdy jinak ! takze win 8 ano ale jen s clasic shell jinak bych W8 nenavidel snad jak pulka mozna i vice uzivatelu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu pak, proc instalovat W8, kdyz si pomoci ruznych udelatek z toho stejne chci udelat W7. Jako kdybych si koupil tank, a pak z nej chtel Skodovku. A ta vychvalovana rychlost? Jestli to najizdi o 10, 20 vterin vice, no tak to mne opravdu vytrhne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je stale o tom istom - pride nieco nove a vsetci nadavaju, a chvalia to stare. Ak vo Win9 alebo 10 Microsoft implementuje nieco nove, tak ti isti zase budu zase nadavat, ze ake boli tie Win8 super! Hovori sa tomu paradox doby: "Dnesna skurvena doba sa za chvilu zmeni na stare zlate casy".

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

nic než kecy
prostě neposloucháte argmenty těch kterým se w8 nelíbí
prostě jste si je jak tupci zařadili do škatulky konzerv
v čem jste lepší?
že nekriticky přijímáte vše co vám někdo naservíruje? a nakecá vám, že teď to nové je lepší?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je tezke, kdyz vetsina tech argumentu existuje jen pro to aby existovala bez skutecneho zakladu. Stare menu start byl opravdu jen prezitek. MS to rusil na zaklade sledovani jak je pouzivano :-) . Jako uz jsem videl argumenty ze by bylo metro prijatelnejsi kdyby bylo vic barevne/ min barevne, dlazdice byly zaoblenejsi ... . Co k tomu dodat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Díky za tip na ClassicShell. Je perfektní!

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mám dotaz ohledně běhu Metra a Desktopu najednou, např, na notebooku chci mít Metro a na ext LCD web browser. Když zapnu Metro a zaktivním na ext LCD např Operu, Metro se uzavře.

Jde někde nastavit, aby Metro běželo stále?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nejak by to jit melo. Nezkousel jsem, ale nekteri to tao pry provozuji. Kazdopadne nechapu k cemu je to dobre, i kdyz asi v par pripadech by to smysl davalo (kdyby push notifikace nechodily jen pres MS server bylo by to pouzitelne napriklad pro dohled, helpdesk atd).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Má to i jiné využití. Já mám jako druhý monitor připojenou TV. Takže tam pustím film a na hlavním monitoru dál dělám.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.