CDR.cz - Vybráno z IT

"Window" 8 podle Nielsena - skryté funkce, špatná použitelnost

Win8-nabidka-start
Windows 8 vzbudil po svém oficiálním vydání vlnu kontroverze. Uživatelé kritizují zejména nové uživatelské rozhraní Modern UI. V poslední době se k designu vyjádřil i přední světový expert na uživatelská rozhraní Jakob Nielsen, jehož kritika do jisté míry vystihuje hlavní problémy "Metra"...

Nielsen vzal "12 zkušených uživatelů PC" a postavil je před nové Windows 8 na desktopu a současně před Windows Surface, který hostí RT. Chtěl se dozvědět, jakým způsobem se uživatelé s novým prostředím poperou a vyvodit z toho patřičné závěry. Pojďme se tedy společně na ty nejdůležitější podívat.

Prvotní problém vidí Nielsen v paralelních světech nového rozhraní a klasického desktopu. Uživatel je nucen si zapamatovat, kde co hledat v jednotlivých oddělených prostředích - celkem to vytváří nekonzistentní dojem. Ten se negativně projeví například při práci s prohlížeči; pokud budete ve stejnou chvíli prohlížet web na Exploreru v Modern UI a v jeho desktopové verzi, nemůžete pracovat se všemi panely najednou.

Jedno Window 8

Jeden z hlavních nedostatků je však hlavně v absenci oken. Moderní rozhraní sice umožňuje dodatečně zobrazit k hlavnímu oknu ještě postranní verzi dalšího, ale pro komplexní operace je to naprosto nedostatečné a Nielsonovým testovacím uživatelům se údajně tuto funkcionalitu ani nepodařilo rozchodit. Na tabletu by to zas tak nevadilo - tam většinou potřebujeme pracovat rychle a na žádné velké "čáry máry" není prostor. Velké monitory ale přímo vybízejí k více oknům vedle sebe, navíc nejčastější akce na webu je podle Nielsenových pozorování sběr, porovnávání a výběr mezi několika webovými stránkami - to se přece dělá lépe s několika okny, ne?

Win8-Internet-explorer-10

Takový koncept nakonec nutí chudáky uživatele uchovávat velké množství informací v krátkodobé paměti, než aktivují nové okno. To není zrovna šťastné řešení, když je prý lidská krátkodobá paměť (čti RAM) notoricky slabá, navíc manipulace s okny je další zbytečná aktivita pro náš mozek. 

Celkem to vytváří zajímavý paradox, že systém, který se jmenuje Okna, ve skutečnosti obsahuje pouze jedno (maximálně jedno a čtvrt).

Nízká hustota informací

Modern UI je v mnoha věcech bezpochyby revoluční. Jeho skromný přístup k zobrazování informací na obrazovce však možná zachází až příliš daleko. Například aplikace zpravodajských webů i na velkých tabletech s vysokým rozlišením stále zobrazují pouze několik málo článků, což zanechá většinu prostoru obrazovky nevyužitou.

win8-nizka-hustota-informaci

Sice to do jisté míry vypadá pěkně, ale efektivní to příliš není. Uživatel je díky minimu zobrazených informací nucen neustále scrollovat stránku, aby se dozvěděl, co potřebuje.

Příliš živé dlaždice

Typickou reprezentaci Windows 8 tvoří dlaždice. Stejně jako ikony dlaždice vytváří odkaz na spuštění dané aplikace, ale navíc umožňují aktivně zobrazovat další informace. To podle Nielsena funguje dobře, pokud je to použito v rozumné míře. Dobrým příklad tak může být aplikace Počasí, E-mail nebo Kalendář. Bohužel tvůrci aplikací neudrželi své výtvory na uzdě a často není lehké zjistit, jakou aplikaci která dlaždice zastupuje a uživatel má problém najít, co potřebuje.

win8-live-tiles

Dlaždice mají za úkol přitáhnout uživatele a donutit jej aplikaci spustit. Když se o to ale snaží několik (desítek) dlaždic najednou, působí to notně epileptickým dojmem.

Generické ovládání a ploché prvky

Používání moderního uživatelského rozhraní ve Windows 8 měla ulehčit možnost zobrazení generických ovládacích prvků v aplikacích. Tím je myšleno například možnost hledání, sdílení a nastavení aplikace. Vcelku geniální nápad - pro každou aplikaci to funguje stejně a uživatel se nemusí učit, kde co nastavovat u jednotlivých aplikací. 

win8-charms

Podle Nielsena má však uživatel problém s tím, že jsou tyto prvky skryté a uživatel není schopen je v případě potřeby nalézt. Na malých telefonech a tabletech to je užitečné, ale uživatelům desktopových počítačů by prý více prospěly stále viditelné ovládací prvky. Navíc se v některých aplikacích nedají použít a postrádají tak kýženou "generičnost".

S tím souvisí plochá tlačítka, kterým chybí 3D reprezentace a není proto evidentní, že se na ně dá kliknout. Sice to vypadá po typografické stránce krásně čistě, ale často se uživatel ptá sám sebe, jestli je daný prvek ve skutečnosti tlačítko a musí experimentovat.

win8-settings

Nielsen poukazuje na tlačítka "metra" jako na protipól k tlačítkům na iOS, které jsou plné barev a grafických efektů. Říká však, že Gates neměl jít do druhého extrému, ale spíš zvolit zlatou střední cestu.

Problémy s použitím - logický důsledek nových technologií?

Jakob Nielsen vytvořil svou analýzou další pohled v diskuzi ohledně nového microsoftího systému. Designový specialista Tom Hobbs například říká, že problém s použitelností systému u nových uživatelů je nutný: "Zůstávat ve známém prostředí je cesta k průměrnosti." Je možné, že stejně jako Windows 7 jsou často označovány spojením dobře provedený Windows Vista, bude Windows 9 dobře provedené Metro

Možná je opravdu čas na změnu a pomalu si na moderní rozhraní zvykneme. Samotný Nielsen říká, že: "V určitém okamžiku se musíte odprostit od minulosti. Ale nemůžete to dělat často. Proto si musíte být jisti, že to děláte správně."

Zdroje: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku "Window" 8 podle Nielsena - skryté funkce, špatná použitelnost

Čtvrtek, 20 Prosinec 2012 - 15:07 | Tom27 | Ano je to strasne uzasne treba kdyz chces vypnou...
Sobota, 8 Prosinec 2012 - 13:50 | vlada | Díky za tip na ClassicShell. Je perfektní!
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 13:10 | Jirka1 | Má to i jiné využití. Já mám jako druhý monitor...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 09:11 | Bespi | To je tezke, kdyz vetsina tech argumentu existuje...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 09:06 | Bespi | Nejak by to jit melo. Nezkousel jsem, ale nekteri...
Neděle, 25 Listopad 2012 - 14:22 | gurulix | A teď je otázka kolik mi to zabere (zabralo) času...
Neděle, 25 Listopad 2012 - 05:12 | Vrah Smrt | nic než kecy prostě neposloucháte argmenty těch...
Neděle, 25 Listopad 2012 - 05:04 | Vrah Smrt | jo ak když chcu měnit nastavení uživatelských...
Pátek, 23 Listopad 2012 - 19:41 | Jirka1 | Já taky pamatuji na nechuť k W95. Jenže ta...
Pátek, 23 Listopad 2012 - 19:30 | romco | To je stale o tom istom - pride nieco nove a...

Zobrazit diskusi