CDR.cz - Vybráno z IT

Měsíc s Androidem 4.4 KitKat. WOW efekt se nedostavil

Android4_4KitKat
Společně s novým smartphonem Nexus 5 nám Google na Halloween nadělil i další verzi svého operačního systému, poprvé ve své historii pojmenovanou po komerční sladkosti KitKat, nikoliv dříve zmiňovaném Key Lime Pie.

Kapitoly článků

2.  Experience Launcher, hlasové ovládání, aplikace

Asi největší (rozhodně nejvíce propagovanou) novinkou je pak "nový" Experience Launcher. Úmyslně v uvozovkách, neboť na první pohled není příliš vidět rozdíl oproti launcheru, který známe z předchozích verzí.

Hlavní změnou je mnohem větší propojení se službou Google Now a rozšíření možností hlasového ovládání. Launcher stále poslouchá, je tedy možné aktivovat hlasové příkazy a vyhledávání bez nutnosti mačkání nějakého tlačítka. Konspirační teoretici budou mít určitě o zábavu postaráno. :)

Ačkoliv tato funkcionalita může znít hezky a užitečně, má stále jeden výrazný háček a to ten, že si nerozumí s češtinou - pro její využití budeme potřebovat vypilovat svou angličtinu do robo-srozumitelné formy.

Původně se čekalo, že hlasové ovládání bude použitelné i v pohotovostním režimu, kdy je telefon neaktivní, podobně jako je tomu například u Motorola X Phone. Bohužel, tuto funkcionalitu KitKat prozatím postrádá, měla by však dorazit v jednom z prvních updatů 4.4ky.

Tato funkcionalitu bude ale také závislá na HW telefonu, u kterého bude potřeba podpora low-power naslouchání.

Launcher pak získal i další drobná vylepšení, jako je například poloprůhledná horní (s ikonami) a dolní (se softwarovými tlačítky home, zpět, přepínání aplikací) lišta a vylepšené složky na zástupce. Z menu aplikací zmizela nabídka widgetů, na kterou v předchozí verzi systému bylo možné přímo přejet v rámci slajdování mezi jednotlivými stránkami aplikací. K widgetům tedy nyní přistoupíme dlouhým podržením prstu na ploše launcheru, jak jsme byli zvyklí dříve.

Změny doznalo také písmo (nyní je v launcheru použito Roboto Condensed).

Za mě tedy launcher není v tuto chvíli, alespoň v Čechách, žádnou revolucí a mnohem větší užitek mi přináší například skvělý Nova Launcher. K podpoře launcherů třetích stran se sluší podotknout, že nyní přímo v nastavení Androidu je možnost hlavní launcher změnit - není tak nutné lézt do aplikací a rušit default nastavení nebo instalovat "přepínače" třetích stran.

Nexus5 - OS Android KitKat 4-4 (3)
Experience Launcher

Toast Notifikace

Toast notifikace doznaly taktéž změny. A jsou zde dokonce dvě verze, důvod je mi naprosto neznámý. :) Jedna se zakulacenými rohy a normálním písmem, jedna s hranatými a Condensed písmem. Zatím jsem nepřišel na logiku, který typ je ke kterým notifikacím - zahraniční weby také mlčí (snad špatně nehledám). První myšlenkou bylo, že nové - systémové jsou kulaté a starší z aplikací, které je podporují, hranaté kvůli přizpůsobení, ale to vyvrací například notifikace WiFi aplikací.

Nexus5 - OS Android KitKat 4-4 (10)
Toast notifikace první typ, podobný Android 4.3 pouze s rozdílným písmem
Nexus5 - OS Android KitKat 4-4 (14)
Druhý typ toastu, nyní již pěkně zakulacený

Lockscreen

Změny doznala také aplikace uzamčeného zařízení. Největší změnou zde je vylepšená integrace s audio přehrávači, kdy se nyní zobrazuje obrázek alba na celé ploše obrazovky a nejen v malém boxu v horní části, jak tomu bylo dříve. Nevýhodou je pak potřeba album art ve vyšším rozlišení, neboť low-res obrázky roztažené na celou plochu displaye nevypadají zrovna nejlépe (i když upřímně, čekal bych, že to bude i horší než to ve skutečnosti je).

Nexus5 - OS Android KitKat 4-4 (2)
Lockscreen s Album Art na N5

Další změnou je nová ikona pro přístup ke Google Now, kde kolečko bylo nahrazeno možná poněkud intuitivnější šipkou směrující nahoru. Vedle této ikony v pravém rohu si nyní našla umístění i ikona fotoaparátu. Ta však fotoaparát přímo nespouští, jak by se dalo čekat, ale pouze nabídne náhled na aplikaci/widget fotoaparátu, na kterou se dostaneme jako vždy tažením na obrazovce směrem doleva.

Asi poslední úpravou je ve výchozím nastavení nemožnost vytvářet widgety - tato funkcionalita musí být nejprve aktivována v nastavení.

Aplikace

Největších změn dostála aplikace telefonu. Je to možná o zvyku, ale oproti předchozí mi verzi mi přijde, že se jedná o krok zpět. Nově je výchozí aplikace rozdělena tak, že první pozici hned pod vyhledáváním obsadil posledně volaný kontakt. Následují tři ikony prvních třech kontaktů v oblíbených. Následně jsou zde klasicky vyobrazené ostatní oblíbené kontakty a až po nich čísla zobrazená dle toho, jak často s daným kontaktem voláme.

Nexus5 - OS Android KitKat 4-4 (4)
Výchozí layout telefonní aplikace - vyhledávání, posledně volaný, oblíbení (ikony), oblíbení, často volání

Klávesnice telefonu je až na další "obrazovce". Tj. to, co bylo v předchozí verzi Androidu na třech obrazovkách, mezi kterými šlo lehce přecházet tažením prstu, nyní vměstnáno v omezené formě na obrazovku jednu. A co myslíte že dělá tažení prstu teď? Ne, nejedná se o přesun na detailnější obrazovku, ale prosté odstranění kontaktu z oblíbených nebo z frekventovaných.

Pokud chceme použít klávesnici telefonu nebo se dostat do registru volání, slouží k tomu ikony v dolní části obrazovky.

Nexus5 - OS Android KitKat 4-4 (1)Nexus5 - OS Android KitKat 4-4 (13)
Overlay klávesnice telefonu a pozapomenutý defaultní šedý “smajlík” (vpravo) nahrazující fotku kontaktu - pouze na této obrazovce a při volání, jinak je bílý

Ale abych telefonní aplikaci pouze nekřivdil, zajímavou funkcí je přímé vyhledávání v blízkých firmách - tj. pokud hledáme například restauraci, můžeme pouhým kliknutím do vyhledávacího pole přímo hledat daná místa bez použití map nebo prohlížeče.

Stejně tak tato funkce funguje, pokud vám volá neznámé číslo nebo vy voláte na číslo, které nemáte v kontaktech, a jedná se o firmu nebo jiný podnik, bude zobrazen jeho název. Zdrojem dat jsou Google Places For Business a případně další partneři.

Nexus5 - OS Android KitKat 4-4 (8)
Ukázka volání na číslo, které jsem neměl v kontaktech - po pár vteřinách od vytočení naskočí ikona bussiness prostředí a jméno podniku. Za zajímavost stojí také detail volání, který jako jedna z mála obrazovek stále zůstala v tmavých barvách na rozdíl od zbytku systému

Vtipná situace pak nastává, když si objednáte večeři, vezou vám hamburger a volající dovážka se na displayi zobrazí jako "úklidová četa" včetně příhodného obrázku. :)

Druhou výraznou změnu dostály SMS. A to odstranění. Ano, na KitKat už nenajdeme vyhrazenou aplikaci pro SMS, které jsou nyní sjednoceny s aplikací Hangouts, kdy se Google konečně snaží zcelit posílání zpráv přes SMS i internet, podobně jako to udělal již pár let zpátky Apple s jejich iMessage. Samotnou aplikaci Hangouts asi není třeba moc představovat, měla by být dostupná ve většině mobilů.

Pokud Vám Hangouts jako SMS aplikace nevyhovují (stejně jako mně), nic vám nebrání aplikaci vyměnit. ALE je tu jedno: aplikace musí být kompatibilní s A44 (KitKatem), neboť se změnil způsob, jakým se s SMS pracuje. Nově v systému může být pouze jedna výchozí aplikace, která má k databázi SMS zpráv přístup, což musí daná aplikace podporovat.

Další aplikací, která dostála změn, jsou větší hodiny/čas. Novinkou je vlastní záložka pro budíky namísto tlačítka na záložce s hodinami, kterou jsme znali z předchozích verzí.

Nexus5 - OS Android KitKat 4-4 (12)
Budíky ve vlastní záložce

Stejně tak ze systému již zmizel klasický "Browser", který zcela nahradil Google Chrome v mobilní verzi.

Lokace

Reportování lokace vypadá na první pohled, že doznalo velkých změn, ale ve výsledku se jedná pouze o kosmetické úpravy.

Na hlavní stránce nyní vidím, které aplikace o lokaci žádaly a jaký režim využily. Režim GPS, je možné nastavit na další obrazovce, kde je vidět, že se nejedná o nic jiného než přeměnu zaškrtávacích polí (GPS, Mobilní sítě,...) z předchozí verze do listu s výběrem.

Nexus5 - OS Android KitKat 4-4 (9)Nexus5 - OS Android KitKat 4-4 (7)
Samotná lokace a nastavení režimu využití lokace

Platby

Velké rozšíření naopak dostal systém plateb pomocí NFC. Google s KitKatem přestal spoléhat na hardwarový secure element, který byl nutný pro bezpečné NFC platby, ale zároveň umožňoval omezování možnosti plateb ze strany operátorů, což pochopitelně nesvědčilo Google Wallet, který byl efektivně blokován většinou amerických operátorů.

Nexus 5, stejně jako dříve představený Nexus 7, secure element neobsahuje (proto byla dosud Google Wallet aplikace nekompatibilní s N7). Náhradou za SE je nyní HCE (host-based card emulation), nebo-li softwarová emulace SE. Nyní je tedy možné využít NFC plateb prakticky s kterýmkoliv NFC zařízením.

Stejně tak KitKat podporuje výběr výchozí platební aplikace pro tzv. Tap & Pay. Tak doufejme, že se brzy Google Wallet (nejlépe) nebo jiný typ plateb konečně dostane i do ČR a budeme tak moci využít jednoduchých plateb mobilem namísto kartou.

Nexus5 - OS Android KitKat 4-4 (5)
Nastavení pro Tap & Pay. Kompatibilní aplikace v ČR prozatím neexistuje
Kapitoly článků
2.  Experience Launcher, hlasové ovládání, aplikace

Diskuse ke článku Měsíc s Androidem 4.4 KitKat: I přes změny se WOW efekt nedostavil

Pátek, 27 Prosinec 2013 - 20:52 | Duck Daffy | Pokud je mi známo, tak po instalaci app dělá...
Úterý, 24 Prosinec 2013 - 01:35 | molnart | stale ziadny support pre opus... vyzera to tak ze...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 16:47 | Michal Hak | myslel jsem TRIM. ale koukam ze to byla nova...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 16:08 | Petr Minařík | z principu fungování nic jako fragmentace na...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 16:06 | Petr Minařík | Díky za koment, aspoň to potvrzuje, že google v...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 15:56 | Petr Minařík | tak tak, "HD" je jako profilová fotka...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 13:38 | Michal Hak | me by spis zajimalo, jak je to s tou...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 11:54 | Zog Zogothowics | Já registruji na telefonu s 512 MB ram výraznější...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 11:02 | Petr Mirovský | Díky za článek. Zrovna včera jsem pokusně...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 10:09 | infidel | Bolo ro 96x96, od verzie 4.0 je to 256x256 a od...

Zobrazit diskusi