CDR.cz - Vybráno z IT

Ani Mercedes-Benz není pozadu, příští rok představí elektrický autobus

Jestli někdy jezdíte dálkovou hromadnou dopravou, nejspíše jste již některým z autobusů Mercedes-Benz s dieselovým agregátem jeli. Od příštího roku však MB chystá i zcela elektrický autobus.

V dnešní době je většina autobusů vyráběna s dieselovým motorem, případně je ještě obvyklý pohon na CNG, či jiný plyn. Nicméně je třeba se hnout dál a německá automobilka Mercedes-Benz vidí budoucnost v čistě elektrických autobusech a v hybridech. Zatímco hybridní autobus už nějakou dobu vyrábí, plně elektrický na trh teprve přijde.

Což o to, čistě elektrické autobusy nejsou žádnou novinkou. Však už v minulém století jezdily a stále u nás jezdí trolejbusy. To jsou v podstatě čistě elektrické autobusy, jen bez baterií. Nevýhodou je, že musí být stále připojeny ke zdroji elektrického proudu.

Nové Citaro rozhodně nemá být trolejbus, elektrickou energii má získávat z lithium-iontových baterií, které budou navíc modulární. Díky tomu bude možné vyrábět velké množství modelů přesně podle určení, ať už do města nebo pro dálkovou přepravu.

Jednou z průkopnických technologií, kterou bude nový autobus disponovat, je vylepšené vytápění a klimatizace. Nutno podotknout, že právě klimatizace umí elektromobilu sebrat poměrně hodně kilometrů z dojezdu, tudíž by nějaké vylepšení nebylo od věci.

Plně elektrické Citaro bude představeno na veletrhu IAA příští rok v září.

Zdroje: 

Pavel Štrobl

#Externista #CSharp #Microsoft #IoT #Mobilní_technologie #ARM #Elektromobilita #Alternativní_paliva #Old_games #DOS #Student #Burgery

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ani Mercedes-Benz není pozadu, příští rok představí elektrický autobus

Žádné komentáře.