CDR.cz - Vybráno z IT

Apple čelí další žalobě. Animoji u iPhone X údajně porušují autorská práva

nepřehlédněte
Přestože by se mohlo zdát, že si společnost Apple pečlivě ohlídá právní aspekty veškerých kroků, které podniká, ne vždy se to podaří. Nejnovější iPhone X ještě není v prodeji a už je na světě první žaloba, týkající se jedné z jeho funkcí.

Cupertinská společnost čelí žalobě ze strany vývojáře, který ji obviňuje z porušení autorských práv. Problém se týká funkce „Animoji“, jejíž název se shoduje s názvem aplikace poškozeného. Zmíněná aplikace se v iOS App Store objevila v roce 2014 a uživatelé mohou jejím prostřednictvím posílat animované textové zprávy přes službu iMessage.

Za aplikací stojí japonská společnost Emonster kk, která prohlašuje, že si Apple byl velmi dobře vědom jejího názvu. Podle společnosti Emonster kk se Apple pokusil letos odkoupit registrovanou obchodní značku.

V žalobě, která byla minulou středu podána u amerického federálního soudu, stojí, že v inkriminované době byl tvůrce aplikace, vývojář Enrique Bonansea, osloven řadou společností, které se pokoušely ochrannou známku odkoupit a vyhrožovaly zahájením řízení o jejím zrušení v případě, že ji Bonansea odmítne prodat.

Společnost Apple sepsala v září letošního roku petici za zrušení ochranné známky. Podle tvrzení společnosti Apple registrovala společnost Emonster kk ochrannou známku u neexistujícího podniku, a proto nemůže Animoji vlastnit.

Společnost Emonster požaduje po Applu zatím nespecifikovaný peněžní obnos a okamžité ukončení používání názvu Animoji. 

Funkce Animoji byla představena coby součást nového iPhonu X. Využívá schopností přední kamery nejnovějšího iPhonu, s jejichž pomocí zmapuje obličej uživatele a aplikuje jeho mimiku na animované emotikony.

Apple zatím celou věc odmítá komentovat.

Tagy: 

Diskuse ke článku Apple čelí další žalobě. Animoji u iPhone X údajně porušují autorská práva

Středa, 18 Září 2019 - 09:32 | DRK | Nj. tady máte ty SW patenty...
Pondělí, 23 Říjen 2017 - 22:55 | Tarman | Ať to přejmenují na iMoji a bude to... Ha to taky...
Pondělí, 23 Říjen 2017 - 12:56 | Gaunter | Vianoce sú za dverami a právnici začali zháňať...

Zobrazit diskusi