CDR.cz - Vybráno z IT

Apple čelí další žalobě od Qualcommu, měl umožnit Intelu přístup k jeho kódu

Apple Ibooks Lawsuit
Qualcomm vytáhl do právního boje proti společnosti Apple již před nějakou dobou, a vypadá to, že spory nejsou ještě zdaleka u konce. Ve své nejnovější žalobě viní Qualcomm cupertinskou společnost z toho, že poskytuje Intelu kód pro vývoj čipů.

Apple podle Qualcommu využil svého „bezprecedentního přístupu“ k jeho kódu, aby Intelu pomohl s vývojem konkurenčních čipů. Pokud by se tvrzení Qualcommu ukázalo jako pravdivé, šlo by skutečně o vážné porušení smlouvy, upravující podmínky používání příslušného softwaru.

Mezi Applem a Qualcommem zuří spory již delší dobu. Qualcomm podle Applu účtuje příliš vysoké licenční poplatky a zneužívá své silné pozice na trhu. Qualcomm zase obviňuje Apple z nekorektního jednání. Nyní společnost Qualcomm tvrdí, že Apple dostatečně neochránil software výrobce čipů a neumožnil auditu prověřit způsob jeho zpracovávání, což je povinnost udaná smlouvou.

Žaloba ze strany Qualcommu přišla jen několik dní poté, co se ukázalo, že Apple bude iPhony a iPady pro rok 2018 produkovat bez použití komponentů společnosti Qualcomm. Pokud Qualcomm skutečně ztratí Apple coby významného zákazníka, sníží se podle společnosti Raymond James & Associates výnosy společnosti o zhruba 7,5 %. Podle zdrojů, blízkých problematice, testuje Apple pro tyto účely LTE modemy od společností Intel a MediaTek.

Diskuse ke článku Apple čelí další žalobě od Qualcommu, měl umožnit Intelu přístup k jeho kódu

Pondělí, 13 Listopad 2017 - 21:00 | HKMaly | Takze apple dal Intelu informace o cipech...

Zobrazit diskusi