CDR.cz - Vybráno z IT

Apple, Google, Amazon: Nejslavnější start-upy začínaly v garáži

PR článek
Příběhy jako vystřižené z amerického snu. Tak by se daly popsat začátky legendárních firem Apple, Google a Amazon. Co stálo za zrodem těchto veleúspěšných značek a proč startovní výstřel zazněl právě v garážích?

Jak vznikl Apple

Společnost Apple (dříve Apple Computer) byla založena v roce 1976. U jejího zrodu stáli dnes již notoricky známí Steve Jobs a Steve Wozniak. To, že Apple vznikl v garáži rodičů Steva Jobse, nejspíš tušíte. Málokdo však ví, že na začátku byli celkem tři společníci. Tím posledním, méně profláklým kolegou byl Ronald Wayne, který se však svého podílu ve firmě brzo vzdal. Aktuálně má Apple nejvyšší tržní hodnotu na světě, a to ve výši zhruba dva biliony dolarů (40,6 bilionu Kč).

Začátky Googlu

Nejznámější internetový vyhledávač vznikl 15. září 1997. Tehdy Larry Page a Sergey Brin zaregistrovali doménu s názvem Google.com. Založit start-up tehdy nebylo složité, nicméně Larry se Sergeyem potřebovali místo, kde by mohli svůj projekt odstartovat. V dnešní době se mnoho firem uchyluje k online půjčkám, aby si mohli pořídit vybavení nebo zafinancovali potřebný prostor. Tehdy měli kluci z Googlu štěstí, jelikož jim jejich kamarádka Susan pro tyto účely propůjčila svou garáž. Dotyčná se pak dokonce stala první marketingovou ředitelkou Googlu a logo, které dodnes reprezentuje tuto ikonickou společnost, stvořila právě ona.

Zrod Amazonu

Internetový e-shop Amazon rozhodně patří k nejproslulejším a největším obchodům na světě. Založil jej americký programátor Jeff Bezos v roce 1994. Rozhodl se využít vzrůstající obliby internetu a vytvořil e-shop, kde chtěl zpočátku prodávat především knihy. V současnosti však na Amazonu naleznete daleko širší sortiment, který zahrnuje mimo jiné i elektroniku, šperky, nebo třeba software. Webová stránka Amazon.com byla poprvé spuštěna 16. července 1995 a nabízela 200 tisíc knižních titulů. Zprvu se sídlo Amazonu nacházelo v garáži Jeffova domku na předměstí Seattlu. Garáž přitom sloužila nejen jako kancelář, ale také jako sklad a distribuční centrum.