CDR.cz - Vybráno z IT

Apple má patent na neviditelná tlačítka, co se pod ním skrývá?

patent apple invisible
Kalifornská společnost Apple se snaží udržet nad vodou novými nápady. Její nejnovější patent na neviditelná tlačítka je toho důkazem. Budeme někdy v ruce držet zcela průhledný iPhone?

Jak je obecně známo, vizionář Steve Jobs vymýšlel především zařízení s co nejjednodušším ovládáním. Svoji firmu Apple vedl stejným směrem. Při navrhování smartphonu iPhone a tabletu iPad záměrně minimalizoval množství použitých fyzických tlačítek, čímž vytvořil zařízení se střídmým designem.

kde_je_tlacitko_cdr

Co když bude Apple chtít časem nějaké tlačítko přidat, ale nebude chtít obětovat typický vzhled svých přístrojů? Možná si k tomuto účelu nechal patentovat novou technologii, která jako mávnutím kouzelného proutku elegantně vyřeší nastíněný problém.

apple_patent_tlac

Americký patentový úřad U.S. Patent and Trademark Office (USPTO) udělil firmě Apple patent s označením 8,436,816. Jedná se o technologii na neviditelná tlačítka či posuvníky, jež jsou očím skryty uvnitř zařízení. Přesněji řečeno, tlačítka budou neviditelnou součástí displeje, přičemž povrch obrazovky zůstane hladký. Když bude možné tlačítko nebo posuvník zmáčknout, zobrazí se kolem něj slabé podsvícení, aby šlo poznat, že volba je aktivní.

Je současně možné, že tlačítka budou mít vlastní senzor, který je bude udržovat skrytá, dokud se k nim uživatel nepřiblíží prsty. Podobným způsobem půjde na dotykové obrazovce zneviditelnit také posuvníky.

apple_patent_tlac1

Patent není omezen pouze na smartphony a tablety. Lze jej použít prakticky u jakéhokoliv přístroje, který je vybaven tlačítky nebo klávesami. Apple na tomto druhu ovládání pracoval od roku 2006, přičemž přihlášku na patent podal až v dubnu 2010. Detailní popis patentu najdete na stránce USPTO.

Za jak dlouho se (ne)tlačítek dočkáme? To zatím nikdo neví. Nový patent však určitě rozšíří možnosti výrobcům mobilních telefonů, kteří budou moci zachovat tlačítka, aniž by byl narušen jednoduchý design produktu.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple má patent na neviditelná tlačítka, co se pod ním skrývá?

Čtvrtek, 23 Květen 2013 - 12:29 | ren | Podobe je ted resena svetelna indikace na...
Pondělí, 13 Květen 2013 - 09:16 | DRK | Nevidím v tom vůbec žádnou inovaci, prostě senzor...
Pátek, 10 Květen 2013 - 16:40 | HKMaly | Napadu. V roce 2006 to jeste nebylo nutne, ale...
Pátek, 10 Květen 2013 - 12:41 | Anonym | je v tom patente aspon naznak konkretnej...
Pátek, 10 Květen 2013 - 06:32 | Philip Fry | Jojo, průhledný telefon, výborný nápad. Kolikrát...

Zobrazit diskusi