CDR.cz - Vybráno z IT

Apple se může díky iPhone X stát první společností s hodnotou bilion dolarů

Dlouho očekávaný iPhone X přinesl společnosti Apple první pozitivní výsledky. Cupertinská společnost zaznamenala nárůst zisku o 19% a rekordní zájem o předobjednávky svého iPhonu X.

(perexový obrázek z filmu Austin Powers)

Akcie Applu dosáhly díky obrovskému zájmu o iPhone X rekordní výše. Společnost, jejíž současná hodnota se pohybuje nad 868 miliardami dolarů, se tak posunula o něco blíže k možnosti stát se první společností na světě s hodnotou v řádu bilion dolarů (anglicky trillion), tedy milion milionů. 

Za poslední tři měsíce se Applu podařilo prodat 46,7 milionů kusů iPhonů, což mělo za následek tržby ve výši 28,5 milionu dolarů. To znamená více než polovinu částky 52,6 miliard dolarů, představující zisk za daný kvartál.

Rychlý vzestup zaznamenávají také zisky ze služeb společnosti Apple. Do této kategorie se řadí například iTunes, App Store, Apple či iCloud. Sektor služeb je v současné chvíli nejrychleji rostoucím prvkem podnikání Applu, který za poslední kvartál vygeneroval zisk ve výši 8,5 miliardy dolarů. Zisky z prodeje počítačů značky Apple vzrostly o 25% na celkovou hodnotu 7,17 miliard dolarů – značný podíl na tom mají prodeje MacBooků Pro.

Špatně si nevedou ani výnosy z prodeje iPadů, které po nedávném propadu vzrostly o 14%. Konkrétní čísla, týkající se zisku z Apple Watch, Apple samostatně nezveřejňuje, podle Tima Cooka ale došlo v tomto segmentu k růstu o více než polovinu.

„Musím říct, že z budoucnosti Applu asi nemůžu být nadšenější,“ uvedl Cook. „Toto byl pro nás ve většině zemí světa ten nejlepší rok,“ říká, a dodává, že od současného kvartálu očekává, že bude pro společnost nejvýznamnějším v historii.

iPhone X si podle Cooka vedl velice dobře již v době předobjednávek – tedy ještě před zahájením oficiálního prodeje. S počátečními problémy, souvisejícími s výrobou výročního modelu, se Applu daří postupně vypořádávat. iPhone X, vydaný k příležitosti desetileté existence iPhonu na trhu, je zatím nejdražším smartphonem v historii Applu. Jeho cena v ČR začíná na 29 990 korunách, zatímco iPhone 8, vydaný letos v září, lze zakoupit již od 20 990 korun.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Apple se může díky iPhone X stát první společností s hodnotou bilion dolarů

Středa, 8 Listopad 2017 - 22:49 | HKMaly | Ta inflace je vazne strasna.
Úterý, 7 Listopad 2017 - 18:09 | NemamRad Registracie | Ano, aj ja som sa dozvedel uz z uvodnej sceny/...
Úterý, 7 Listopad 2017 - 14:29 | a a | "Společnost, jejíž současná hodnota se...
Úterý, 7 Listopad 2017 - 12:55 | Gaunter | "Akcie Applu dosáhly díky obrovskému zájmu o...

Zobrazit diskusi