CDR.cz - Vybráno z IT

Apple spojil dva porty do jednoho, na hybridní port USB/SD dostal patent

apple-sd-usb-patent
Kalifornská společnost Apple se snaží do svých minimalistických zařízení přidávat co nejvíce konektorů. Když se nějaký port přidá, je nutné někde jinde zase ubrat. Firma se rozhodla tento problém vyřešit po svém. Vytvořila si nový konektor 2v1.

Apple si nechal patentovat nový hybridní port obsahující jak konektor USB, tak také čtečku paměťových karet SD. Jedná se tedy o takový port dva v jednom, který by mohl snad trochu místa ušetřit. Jistou nevýhodou speciálně upraveného konektoru je fakt, že můžete najednou připojit zařízení či kartu pouze do jednoho z nich.

apple-sd-usb-patent1

Návrh na patent byl podaný 23. prosince 2011 a jeho autorem je Jang Changsoo. V patentu jsou ukázány dvě možné varianty USB/SD konektoru. První z nich spojuje oba porty v prostřední části. V druhém případě by se čtečka a USB spojovaly na levé nebo na pravé straně, což by mohlo portu zajistit delší životnost.

I když si Apple nechal dát patent na spojení USB a čtečky SD karet, teoreticky by se takto mohly spojit i další dvě podobné technologie dohromady. Otázkou však zůstává, zda tento patent Apple vůbec využije. V současné době se firma totiž nezmínila o tom, že by uvažovala své počítače "vylepšovat". Možná se někdy v budoucnu setkáme s novým ultra tenkým Macbookem Air, který bude vybaven právě tímto portem 2v1. Pokud patříte mezi zákazníky, kteří SD karty využívají, jistě to pro vás bude plus, v opačném případě by se jednalo spíše o zbytečnost.

Apple jako továrna na patenty

Hybridní USB/SD slot není zdaleka posledním vynálezem, který si Apple nechal patentovat. Nedávno mu byl uznán další patent na skryté reproduktory, jež by se mohly využít na iPhonech, iPodech a počítačích Mac stejně dobře jako na dalších zařízeních. Apple jako příklad uvádí v patentu použití pro televizory. Je tedy možné, že připravovaná televize iTV by jimi mohla být vybavena.

apple-patent-reproduktory
Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple spojil dva porty do jednoho, na hybridní port USB/SD dostal patent

Pondělí, 1 Červenec 2013 - 15:04 | HKMaly | ... taky mi pripada, ze na noteboocich je tech...
Pondělí, 1 Červenec 2013 - 09:54 | DRK | Dva konektory v jednom se používají zcela běžně....

Zobrazit diskusi