CDR.cz - Vybráno z IT

ARM konzole OUYA za 100 dolarů je hotová a míří k prvním vývojářům

ruce_konzole_OUYA1
Nyní se teprve uvidí, co se dá z Androidu a Tegry 3 vytěžit. Tvůrci konzole do prostředí zakomponovali spoustu zajímavých funkcí a teď je řada na vývojářích. Těm v nejbližších dnech dorazí první kusy.

Současná generace konzolí pomalu přesluhuje a v konkurenci mobilních platforem strádá. Projekt OUYA kombinuje mobilní platformu a myšlenku tradiční herní konzole, což se mnohým zalíbilo. Hardware, o kterém jsme vás informovali dříve, získal potřebné prostředky díky serveru Kickstarter.

ouya-photo-predstaveni_cdr

Za 99 dolarů toho miniaturní krabička nabídne poměrně mnoho. Uvnitř skrývá výkonný čip Tegra 3 od nVidie, 1 GB operační paměti, 8GB interní úložiště a operační systém Android 4.1 Jelly Bean (dříve se počítalo s ICS, ale došlo k aktualizaci). Obrazový výstup obstará HDMI, samozřejmostí je Ethernet, WiFi modul, Bluetooth a v balení nebude chybět ani bezdrátový konzolový ovladač s touchpadem.

V průběhu vývoje bylo oznámeno několik dalších zajímavých funkcí, jako je streamování her prostřednictvím služby OnLive!, streamování multimedií v XBMC a potvrzeny jsou i staré herní pecky typu Final Fantasy. Našel se navíc nemalý počet týmů, které připravují hry určené namíru pro toto zařízení.

final-fantasy-vii-cast

Právě těch se týká poslední zpráva, která potvrzuje distribuci prvních kusů vývojářům po celém světě. Balení se zde trochu liší (stálo vysokých 699 dolarů) a obsahuje nejen konzoli, ale hned dva ovladače a potřebné vývojové prostředí. Koncoví zákazníci se svých "hraček" mají dočkat v březnu.

Mnozí naráží na fakt, že k televizoru si mohou připojit běžný tablet či chytrý telefon. OUYA má mít oproti těmto řešením výhodu v optimalizaci pro velká rozlišení, nadšené komunitě a prostředí přizpůsobeném pro hřáči oblíbené konzolové ovládání.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ARM konzole OUYA za 100 dolarů je hotová a míří k prvním vývojářům

Pátek, 4 Leden 2013 - 12:53 | logout | Hlavní výhoda konzolí je, že mají dlouhou dobu...
Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 10:20 | petr ib | to by se možná nevešli do 99usd
Středa, 2 Leden 2013 - 15:14 | Kosac | hmm si koupim raci tablet s tegra4 a prihodim ten...
Pátek, 28 Prosinec 2012 - 19:13 | r23 | Škoda, že to nemá SATA a/nebo USB3.

Zobrazit diskusi