CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k ASUS Eee PC 1225B Flare – téměř král netbooků

Celkem pěkný kousek, něco takového bych pořídil ségře k narozkám. Jen otázka, jak na tom běhá Linux.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jo to by od tebe bylo velice bratrské. A od ní by bylo pěkné aby tě nakopala do čůrání za ten linux :-D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To jako proč? Nevidím důvod řešit věčně zablešené Widle, a také vůbec nevidím důvod, proč vůbec řešit nějaké Widle, jaké by to mělo přinést výhody oproti Linuxu? Na druhé straně nevýhod vidím hned celou řadu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Primární výhodou Widlí je určitě ta kompatibilita - kamarád přinese flešku, zkopíruje hru, já nainstaluju, spustím, hraju. Stejně tak s daty. Neřeším nějaké "superformáty" souborů, konverze, nic. Všichni mí známí, se kterými se běžně setkávám, mají Widle, a já s nimi potřebuji být kompatibilní :-)
Nevím, jak moc geekovitá je tvoje sestra, ale obávám se, že z linuxu asi nebude skákat salta vzad.

Navíc Win7 na tom vůbec nejsou se stabilitou špatně, a to i v případě, že je uživatel nehorázné prase. Já je provozuji bezůdržbově (jen pravidelné aktualizace) a dnes je to 23. den provozu skrze spánek. Vypínám ob týden na víkend, když opouštím kolej. A problémy? Jo, pamatuji si, že jsem nespustil nacrackovaný Zombie driver, ale to bude asi chyba cracku. Jinak nevím o ničem, na co by nepomohl správce, nebo relog do účtu :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No geekovitá není vůbec, vlastně je totální BFU a právě proto je Linux ideální volba. Nemá šanci nic podělat, akorát jednou za 3 roky hodím upgrade na novou LTS verzi Kubuntu (používá ho už delší dobu na desktopu).

Tedy abych to upřesnil, mojí sestře je 30 let a to co potřebuje je psaní emailů a dokumentů, prohlížení webu, pouštění hudby a filmů, YouTube, správa fotek atd. čili Linux je ideální volba a mě to ušetří spoustu nervů a času.

Co se týká her, třeba já jsem ještě ze staré školy, takže hlavně proháním DOSBox, někdy ScummVM když se chci odreagovat. Co se týká Windows gamesek, tak třeba můj oblíbený Fallout 1 a 2 a podobné vykopávky dnes už běhají lépe pod Wine, než ve Windows Vista a výších (tam se to často nedá ani rozjet, nebo je to šíleně složité). Novinky nehraji vůbec (stejně není čas a prachy na pořádné železo), už ani nevím co je teď aktuální a moje oblíbené gamesy od Firaxis jako Civilization nebo cokoliv od Blizzardu chodí ve Wine rovněž bez problémů.

Jinak nějaké crackování atd. neřeším, veškerý SW mám legální, tedy v souladu s licencemi (ostatně další důvod proč nepoužívat Windows, nemohl bych s čistým svědomím odsouhlasit jejich EULA).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

S dakými linuxy se setkávám u nás na fakultě a ne, nedovedu si v nich představit BFU, jak si pouští filmy, nebo organizuje fotky, anglická klávesnice také nepomáhá - ale je to čistě subjektivní..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No v command lajně by to byla opravdu geekovina, ale s nějakým slušným desktopem to vyžaduje ten stejný klik na soubor jako ve Windows.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hm... Poklepat na ikonu, šoupat soubory sem tam, to je opravdu hrozně geekovské. Pro lidi co používají počítač na omezený počet činností /maily, web, nějaká ta kancelář/, je Linux stejně dobrá volba jako cokoliv jiného.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Vetsina lidi co jsou rekneme power useri zapominaj na efekt zmateni beznyho cloveka. Je uplne stejne zmatenej z divnyho okynka na widlich jako z divnyho na Linuxu, Mac OS nebo ja nevim kde. Opravdovy BFU maj v hlave maximalne mapu toho jak pouzivat prohlizec a jinak nic, takze jim zmena OS vubec nemusi vadit, protoze se jim libovolny ovladani zda debilni, matouci a nepochopitelny. V tu chvili je vazne lepsi poridit nepochopitelny Ubuntu LTS, naladit flash, kodeky a javu a 3 roky se nestarat.

Osobne nepraktikuji, ale v mem okoli tohle reseni pouziva docela velka spousta lidi, casto i uplne bez osobni znalosti Linuxu, pro svoje rodiny a velmi uspesne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Toto cele je totalne pomylene. Taketo reci po internete siria pomyleni fanatici, ktori len nemaju radi Microsoft a Linux pritom poriadne ani nepoznaju, navyse casto svoje prihluple prispevky pisu z pocitaca z Windows. Aj to o niecom svedci.
Opak je pravdou. Linux (pre domacnost) je len na nenarocne pouzitie. Na akekolvek narocnejsie je Windows. Linux ma problemy s drivermi, Windows nie. je klamstvo, ze Windows je nestabilny.
Ak segra notebook pouziva iba na net a pocitace ako take ju nezaujimaju, tak naprikad take Ubuntu je idealne riesenie. Ak vsak PC potrebuje aj na Office, na synchronizaciu a spravu mobilu, na hry alebo na nejake specialne programy tak Win je nevyhnutnostou. Navyse ak sa takyto netbook uz s Win predava, tak je nezmysel na vyladeny pocitac nahravat cokolvek ine a robit si problemy. Maximalne odinstalovat nepotrebne programy, dodavane vyrobcom.
Bezny uzivatel Linuxu dennodenne naraza na drobne problemy, pocnuc tlacou dokumentov, prehravanim videi, prenosom suborov atd, na ktore treba zasah skuseneho cloveka. Linux je pekny, ale je to zalozene na principe UROB SI SAM. To je treba si uvedomit. Takze moj nazor - Linux pre segru nie. Lebo inak ta bude casto otravovat so ziadostou o pomoc.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pod toto bych se i podepsal.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

To s tou Mafií II je skutečně pravda? Osobně o hratelné framerate dost pochybuju, ale jinak by to bylo příjemné překvapení.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kamarád má ještě starší verzi s C-50 a řekněme, že v rozlišení 1024x600px se tomu dá při 10-20FPS říkat hratelné. E-450 je graficky (resp. celkově) o pár levelů výše. Bohužel E-450 jsem ještě neměl v rukou, ale horší, než C-50 pravděpodobně nebude :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Hledám náhradu za svůj letitý Asus EEE 901, který mám od října 2008. Chci rozlišení 1366x768 a co nejmenší rozměry a spotřebu, tj. nejspíše s co nejpomalejším procesorem Ontario. Tenhle vypadá dobře, jenom by mohl být o kapánek menší na šířku a výšku (na tloušťce mně nezáleží) a hlavně lehčí: 1,44 kg už je příliš (EEE901 má 1,05 kg). Na EEE 901 jede Linux výborně (konkrétně tam mám Debian Squeeze + KDE 4), tak předpkládám, že pojede bezvadně i na tomto Asusu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že 1,44 kg je poněkud více, ale zas tak šílená váha to není. Příčinou je samozřejmě šestičlánková baterie a celkový větší design netbooku, který se mi teda líbí víc, než ta 901ka..

AMD APU jsou ve všech ohledech lepší, než cokoliv Atomového. Synteticky sice vycházel svého času nejvyšší D525 proti E-350 jen o trochu hůře, ale reálně byla odezva systému a "neodpovídá" mnohem lepší na straně AMD i v případě C-50.. Takže o výkon bych strach neměl..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMDcku vic chutna multitasking, je to poznat pri pouzivani. Nevim jestli za to muze in-order zpracovani instrukci u Atomu, ale je to tak.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tiez som mal 901. Krasny kusok. Teraz mam 1015BX. Vhodna a dostojna nahrada za 901. C60 sice po procesorovej stranke nie je nic extra (E350/450 je isto lepsie), oproti 901 je o trochu lepsi, ma sice nizsiu frekvenciu ale dve jadra. Grafika je o poznanie lepsia, je to uplne iny level :)
Spominany 1225B je sice pekny, ale aj pomerne drahy - cena cca 400€ je uz na urovni priemerneho notebooku, od netbooku ocakavam, ze bude lacnejsi. Pre teba by mohol byt vhodny aj Acer Aspire One 722 ktory tiez ma C60 ako moj 1015BX, vyhoda je jeho rozlisenie 1366*768 - to nie je len o lepsom webe - nadchadzajuce Win8 uz bude pozadovat taketo rozlisenie, na mojom 1024*768 sa Metro programy odmietaju spustit, i ked Desktop bezi normalne. Pritom jeho cena sa zmesti do 300€ (Linuxova verzia, Win je o kusok drahsia). Navyse je o kusok mensi (Asus ma 12,1'' a Acer 11,6'').

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Varuji před koupí Asusu 1225b, protože má konstrukční vadu: uchycení displeje do spodní skořepiny je tak špatně navrženo (kov naražený v plastu), že se mně po 7 týdnech používání vytrhlo kvůli prasknutí platových objímek. Reklamovat to nemá cenu, protože se uchycení prostě musí vytrhnout znovu. Svépomocí to budu schopný opravit, ale nadšený z toho nejsem. Pro srovnání, EEE 901 mám téměř 4 roky a všech funguje bez problémů s jedinou výjimkou: musel jsem po 3 letech vyměnit větrák.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

oprava: plastových objímek

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, prosím tě, pamatuješ si ještě jak si opravil to uchycení displeje do spodní skořepiny? Vítám jakoukoliv radu... Předem díky moc za odpověď. ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Toto má byť čo za recenziu? Toto je slabé aj ako PR článok, a nie to ešte ako recenzia.
BTW, v článku chýbajú dva veľmi podstatné údaje: veľkosť/uhlopriečka displeja a jeho rozlíšenie. To je ako keby som písal recenziu auta a nespomenul by som že aký má motor alebo prevodovku. Úplný amaterizmus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde se začít musí. Uznávám, že ten údaj tam chybí, ale zas tak podstatný není, jak říkáte. Také jsem jej postrádal, ale nechtěl jsem článek editovat po zveřejnění.

Pořád je to ale lepší PR zpráva, než to, co udělali jiní - CTRL+Cizí z emailu od ASUSu na CTRL+Vlastní na stránky jejich weby :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Říká vám něco pojem preview? Novinka, představení? Asi ne. Všímejte si tagů u článků, než začnete kritizovat něčí práci. Nevidím tenhle článek zařazený mezi recenzemi. Jak si můžete přečíst, netbook se teprve dostává na pulty, takže jej není možné reálně otestovat - k zapůjčení zkrátka ještě není. To ovšem nebrání tomu, si jej alespoň takhle představit. Jestli vám to vadí, číst to nemusíte... ;) Myslím si ale, že informační náskok nikomu neuškodí.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To je úplne jedno či sa jedná o test, alebo preview, veľkosť displeja je najzákladnejší parameter u notebookov, a tento údaj tu chýba. To je fakt.
Čo ma ale najviac mrzí je to, že napriek upozorneniu nikto z minimálne dvoch autorov webu túto informáciu nedoplnil, a jeden z nich to tu ešte namiesto toho túto chyba aj obhajuje.

P.s.: Naozaj to tu nemusím čítať. Vlastne to tu nemusí čítať nikto a potom sem ani nikto nebude musieť písať takéto "preview". Ideálny svet. :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, přiznávám, že jsem zbytečně trochu vyjel. Byl jsem zrovna v takovém divném duševním rozpoložení, že jsem místo chybějící informace vnímal jen vaše narážky na autora a přirovnávání článku k PR publikacím, což mi přišlo vzhledem k obsahu velmi urážlivé.

I když bych IMHO netvrdil, že velikost displeje je úplně to nejzákladnější - spoustu článků na netu tuto informaci neobsahuje a v názvu ntb je ostatně první dvojčíslo znamení, že jde o 12 palcový netbook - rozhodně souhlasím, že tam tato informace měla být uvedena. Doplnil jsem ji před malou chvílí, věřím, že už bude vše v pořádku.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Win je prostě špatný OS, mám hodně známých co roky programujou a velká většina tohle tvrdí. Sám používám linux na Lenovo S10 a to byla jasná volba pro linux, protože má v sobě od výrobce mini-verzi Linuxu, takže jsem měl jistotu, že všechny ovladače budou fungovat. Nainstaloval a jen aktualizace jsou celá údržba OS. Viděl jsem pár netbooků s Win7Starter a to je ostuda (nezměníš ani pozadí plochy). Jak je Win vlastně nepoužitelný koukni funy :
http://www.youtube.com/watch?v=ZwModZmOzDs

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

WinXP+7 pouzivam a neni podle meho gusta / do profi sfery podle me rozhodne nepatri, naposled snad W2K, ci NT /, ale tvrdit, ze je spatny, to snad ne...
holt se MS vydal cestou OS pro sirokou verejnost a zatim mu to funguje...
uz i ten Linux mu s hlediska BFU uzivatele slape na paty / coz je pro me minus /....:)
a idealni OS z meho pohledu?, zakladni jadro a zbytek si uzivatel naprogramuje/dokoupi podle svych pozadavku / nebude OS zatezovat nepotrebnym balastem /, nj. x86 stale svetu vladne...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

ach zase tie Linuxacke nezmysly.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

aj moja babicka povedala ze Linux je najlepsi..... asi tak ....

Ale nepriamo medzi riadkami sa docitam: vyberal si si dokladne, len ten model, pre ktory su na Linux ovladace. Pre Windows by si nemusel robit ziadny prieskum - funguje vsetko.

Win starter je v pohode, vzdy dokaze viac, ako Linux. To ze je oproti profesional alebo home osekany, je na slabsom hardware ako maju netbooky dokonca vyhodou.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.