CDR.cz - Vybráno z IT

ASUS Vulcan PRO – od dobrého k ještě lepšímu

PR ASUS ROG Vulcan PRO Gaming Headset with Touring Case
ASUS představil herní headset Vulcan PRO s vlastním zvukovým procesorem, aktivní i pasivní potlačení okolního ruchu a slušnou dávku pohodlí.

Sluchátka si kupujeme nejen proto, abychom nerušili okolí, ale také aby okolí nerušilo nás. Izolace od okolí je asi nejpodstatnější parametr všech sluchátek (pokud je požadován), a zejména u těch náhlavních je nejsložitější k realizaci. Špunty nemají problém, ale přes levná náhlavní sluchátka slyšíte i vaši maminku mýt nádobí. No nedej bože, když si k tomu ještě pustí oblíbenou hudbu na levném mikrosystému. Právě jste byli zastřeleni a nevíte odkud, protože Aneta Langerová právě odhaluje svůj nejvyšší soprán.

O sluchátcích Vulcan ANC ASUS tvrdí, že byla první na světě s funkcí aktivního potlačení okolních zvuků. Tuto funkci je určitě dobré poznat, nicméně její skutečný vliv je často sporný. O technologii, kterou sluchátka používají, se ASUS nezmiňuje ani u nástupce. Trochu uvěřitelnější vliv má funkce pasivního potlačení – izolace v náušnících i sluchátcích samotných. Ta by měla být schopna izolovat dvojnásobný hluk co ta aktivní, tedy 30 dB. To pro představu odpovídá "tiché" ulici v Praze. (A tatrovka za oknem je cca 80 dB.) 

Sluchátka jsou primárně (asi jako každá herní sluchátka) určena pro multiplayerové hraní a LAN party. A na LAN party bude rozhodně větší hluk než venku na ulici. Každá redukce se však vždy hodí, ASUS Vulcan PRO by v této disciplíně měla být velice dobrá. Předchůdce byl navíc čistě pasivní vzhledem k reprodukci, připojený přes dvojici 3,5mm jacků. Model PRO má vlastní zvukový čip ROG Spitfire připojený přes USB. Sluchátka kupodivu nepotřebují žádné ovladače – veškeré funkce jsou implementovány přímo v nich.

Vlastní čip přináší tři nové funkce: FPS mód pro zvýraznění zvuků jako střelba, kroky, komunikace pro snazší odhalení nepřátel ve hře. Surround mód pro virutální 7.1 zvuk, který by mohl fungovat, pokud čip řekne počítači: "Jsem 7.1 zvukovka, dej mi 7.1 zvuk a já už si s tím poradím." (Tohle by chtělo určitě otestovat.) A mód AMP, tedy sluchátkový zesilovač, od něhož se očekává pravděpodobně jen zesílení hlasitosti. ASUS ale tvrdí, že zesílí zejména hudební detaily, takže zde trochu budu hádát, že se bude jednat zřejmě o nějaký kříženec postprocessingu a ekvalizace. Podle zkušeností majitelů byl už model ANC použitelný pro poslech hudby, s modelem PRO by to tedy mělo být ještě lepší.

PR ASUS ROG Vulcan PRO Gaming Headset with ROG Spitfire USB Audio ProcessorASUS ROG Vulcan PRO

U sluchátek není ale podstatná jen izolace od okolí a kvalita zvuku, ale také pohodlnost. Pokud po půl hodině začnou bolet uši, jsou to špatná (nevhodná) sluchátka. Vulcan PRO mají náušníky z japonské kůže vyplněné měkkou paměťovou pěnou pro co nejvyšší míru pohodlí. Samotná sluchátka jsou z plastu a broušeného hliníku. A abych nezapomněl, membrány jsou 40mm s neodymovými magnety. Neodym, to zní sice velice schopně, ale v pravdě je to jen levná náhražka za lepší, ale také dražší a těžší feromagnet. U sluchátek se bohužel váží každý gram a kupující převaluje v náručí každou korunu. Neodym je proto dnes již "standardem".

ASUS ROG Vulcan PRO

Nicméně sluchátka váží 326 gramů, respektive o dalšíh 50 gramů více s kabelem, což je mimo jiné zásluha hliníku, který se neodstěhoval do Humpolce, a který dodává sluchátkům decentní vzhled a jistou odolnost. Zda je to hmotnost s mikrofonem nebo bez, a kolik váží (asi taky pár desítek gramů jako kabel), není nikde psáno.

ASUS ROG Vulcan PRO

Ano, jelikož se jedná o headset, dostanete samozřejmě ještě odnímatelný mikrofon, který by měl také integrovat nějaké ruchy -potlačující technologie, aby vás spoluhráči lépe slyšeli i bez velkých uší. Určitě potěší i dvou a půl metrový opletený kabel a praktické cestovní pouzdro. Za celý set zaplatíte asi o pětikilo více než za předchůdce, tedy nějaké tři tisíce korun. (2 990 Kč s DPH, abychom byli féroví k PR oddělení).

Rozměry měniče:
Průměr 40 mm
Měnič
Neodymový magnet
Impedance
32 ohmů
Frekvenční odezva
20 Hz až 20 kHz
SPL
95dB@1kHz
Účinnost ANC (potlačení hluku)
Maximum > 15 dB / efektivní šířka pásma > 600 Hz
Účinnost PNC (izolace hluku)
- Maximum > 30 dB
Režimy procesoru ROG Spitfire
Sluchátkový zesilovač, virtuální 7.1kanálový prostorový zvuk, FPS EQ
Kabel
Opletený, 2,5 metru
Výdrž baterie s ANC
Až 40 hodin na jednu AAA baterii
Rozměry produktu
21 x 18 x 7 cm
Hmotnost
326 g (bez kabelů), 375 g (s kabely)
Měnič
Jednosměrný
Citlivost
-42 dB

V technické výpisu se nicméně objevila drobnost: "Výdrž baterie s ANC – až 40 hodin na jednu AAA baterii." Sluchátka na webu ASUSu ještě nejsou vedena, takže oficiální informace nemáme, nicméně kdyby byla bezdrátová, asi by toho bylo v tiskové zprávě napsáno trochu více než jen řádek v tabulce. Bezdrátová tedy pravděpodobně nebudou.

Tagy: 
Zdroje: 

Tisková zpráva [email]

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASUS Vulcan PRO – od dobrého k ještě lepšímu

Sobota, 1 Září 2012 - 15:15 | Alexandra Stanovska | Pretoze sluchadl mozes odpojit od toho USB...
Pátek, 24 Srpen 2012 - 13:13 | Tomáš Bohuněk | Tady se přiznám, že jsem dal na "jedna paní...
Pátek, 24 Srpen 2012 - 13:01 | Tomáš Bohuněk | No, bezdrátové rozhodně nejsou, nemají k tomu...
Pátek, 24 Srpen 2012 - 00:03 | BTJ | No prave, kdyz pisou ze AAA baterka ma vydrzet xx...
Čtvrtek, 23 Srpen 2012 - 23:32 | Damel | "Neodym, to zní sice velice schopně, ale v...
Čtvrtek, 23 Srpen 2012 - 16:46 | Tomáš Bohuněk | Tak odnímatelný mikrofon není proto, aby se dal...
Čtvrtek, 23 Srpen 2012 - 16:36 | BTJ | Zda se mi to nebo to do toho USB kramu vede...

Zobrazit diskusi