CDR.cz - Vybráno z IT

Asus Transformer Book Trio: Android a Windows 8 na hybridním počítači s dvojím hardwarem

Asus Transformer Book Trio - úvodní foto
Asus uvádí nevídané zařízení, které se podobá hybridním tabletům s dokovací klávesnicí, ale kromě režimu tabletu či notebooku nabídne i použití se sejmutým displejem na způsob stolního počítače.

Skloubit výhody nejoblíbenějších zařízení do jednoho, to je oč tu běží. Tedy alespoň v poslední době se výrobci předhánějí v tom, kdo přijde s co nejoriginálnějším řešením. Také výrobce Asus má již na svém kontě několik takových zařízení - dvěmi z mnoha příkladů mohou být Asus Eee Pad Transformer nebo Asus Transformer AiO. Většinou se jedná o koncept snadno přenosného tabletu s dokovací základnou s klávesnicí a touchpadem, jejichž spojením vytvoříte notebook.

Dnes představovaný Transformer Book Trio je ale ještě o něco lepší: 11,6" displej lze se základnou propojit bezdrátově díky podpoře Intel WiDi 4.1 a pokud ho zvlášť umístíte na stůl či přídavný stojánek, máte k dispozici náhražku stolního počítače (s menší obrazovkou). Tím to ale rozhodně nekončí.

Asus Transformer Book Trio - img1

V režimu tabletu máte k dispozici optimální výkon pro brouzdání na internetu či sledování videí, to vše se děje prostřednictvím operačního systému Android 4.2 Jelly Bean. Pokud ale tablet propojíte s dokovací klávesnicí, máte k dispozici nejen Android, ale i plnohodnotný operační systém Windows 8. Mezi oběma systémy se můžete v rychlosti přepínat pomocí speciálního tlačítka na klávesnici a podle slov výrobce máte uloženou práci kdykoli přístupnou z obou těchto systémů. Jak je to technicky řešené zatím nevíme, s největší pravděpodobností ale půjde o cloudové úložiště vašich dokumentů či speciální diskový oddíl přístupný z obou systémů. 

Asus Transformer Book Trio - img2

Kromě třech zařízení v jednom a dvou operačních systémů nabídne Transformer Book Trio také dvojí hardwarovou konfiguraci – méně výkonnou v tabletu, větší výkon pak nalezneme v nitru dokovací základny. Displej má velikost 11,6", je multidotekový a zobrazuje FullHD rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Uvnitř tabletu tiká procesor Intel Atom Z2580, jehož frekvence dosahuje hodnoty 2 GHz. Velikost operační paměti Asus neuvádí, zato ale víme, že interní eMMC disk vlastní kapacitu 64 GB a vestavěný akumulátor má 19,5 Wh. K nabíjení tabletu slouží konektor MicroUSB na jeho spodní hraně. 

Asus Transformer Book Trio - img3

Základna s klávesnicí ukrývá hardware výkonnější a to v čele s procesorem (Haswell) Intel Core i7. Velikost operační paměti je zde rovněž neznámá, úložiště obstarává pevný disk o pěkné velikosti 1 TB a akumulátor má kapacitu 33 Wh. Pokud pracujete se samotným tabletem, vydrží vám až 15 hodin na jedno nabití. V režimu notebooku by měla být výdrž při běžném a nenáročném používání zhruba poloviční.

Operační systém Android 4.2 Jelly Bean
Windows 8
Displej 11.6" IPS, kapacitní, 16:9
1920 x 1080px (FullHD), 218ppi
Procesor Intel Atom Z2580, 2GHz
Intel Core i7-4500U (Haswell)
Úložiště 64 GB eMMC
1 TB HDD
+ MicroSD slot
Konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth
Ethernet (RJ-45)
Mini DisplayPort
2x USB 
MicroUSB
3,5mm jack
Akumulátor 19,5 Wh
33 Wh
Výdrž 15h v režimu tabletu
Dostupnost Q3/2013

Asus Transformer Book Trio je tedy prvním zařízením podporujícím mód tabletu, notebooku a stolního počítače (díky bezdrátovému přenosu obrazu Intel WiDi 4.1). Kromě toho bude k dispozici dvojice operačních systémů snadno přepínatelných mezi sebou a také dostatečný výkon pro náročnější využití počítače, například hraní her. Dostupnost tohoto stroje je plánována na třetí kvartál tohoto roku a cena, za kterou bude prodáván, zatím bohužel oznámena nebyla.
 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Asus Transformer Book Trio: Android a Windows 8 na hybridním počítači s dvojím hardwarem

Pátek, 7 Červen 2013 - 16:27 | Petr Kodl | Děkuji za výčet nezmíněných informací v článku -...
Pátek, 7 Červen 2013 - 10:17 | Milan Roubal | Dalsi sesbirane nepotvrzene informace, ktere...
Pátek, 7 Červen 2013 - 09:45 | AndyF1 | Skodaze iba 11,6" :(

Zobrazit diskusi