CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k "Audacity je možný spyware, odinstalujte ho" - Je to však pravda?

Muse Group predevsim nezvladla komunikaci. Jejich odpoved "dyt se podivejte na podminky pouzivani Google" nadzvedla spoustu lidi ze zidle. Kdyz se off-line program na zpracovani hudby najednou smi pouzivat az od 13 let (deti se v USA nesmi smirovat), protoze telemetrie neni nepovinna, je to minimalne podezrele. Ale treba se zaleknou a zas to vyhodi. Minimalne https://github.com/tenacityteam/tenacity diky tomu dostalo ohromny impuls.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, a telemetrie je pryc - https://github.com/audacity/audacity/discussions/889. Prozatim ;-) Zbyde odesilani crash reportu a zjistovani posledni dostupne verze k instalovani, a oboji pujde vypnout, jako v kazde normalni aplikaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak crash reporty, tak updater nemaji duvod byt soucasti samotne aplikace. Obe sluzby nemaji treba na Linuxu velky vyznam. Zkratka neni duvod, aby Audacity melo jakekoliv sitove sluzby. Audacity temito kroky totalne ztratilo duveru, vznik forku je na miste. Audacity bude bezpochyby stale mit uzivatele, stejne jako ma uzivatele dnes OpenOffice, ackoliv byl kompletne nahrazen a prekonan LibreOffice forkem. S ohledem na pozadovane CLA vsak pochybuji, ze si udrzi externi vyvojare, vsichni budou totiz radsi prispivat do forku. Otevrene se totiz priznavaji, ze chteji CLA vyuzit k tomu, aby mohli kod pouzivat ve svem proprietarnim software.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten článek je překlad Google Translatorem? Překlad jako "bezplatný a otevřený zdroj" je strašné zvěrstvo. Ve vztahu k software je vhodné překládat "Free" jako "Svobodný" a "Open Source" není třeba překládat vůbec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že to je přeloženo translatorem a ještě blbě opsáno. Např.:

>> …telemetrické funkce, které jsou popsány jako „zastrašující a vágní“.

V originále:

>> …telemetry features, described as "overarching and vague."

A translatoří překlad:

>> …funkce telemetrie, popsané jako "zastřešující a vágní"

Co bys chtěl za dvě kila, krevety? :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Diky za info, zustanu tedy u verze 3.0.2 a updatovat to nebudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a víte co je největší sranda? Že se to vůbec netýkalo vlastní aplikace, ale provozu diskuzního fóra! Viz to diskuzní vlákno 889, co postnul Naruto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rejpale, myslim, ze jsi cetl moc rychle tuto vetu:

> Our intention was to make an initial announcement about our plans to introduce telemetry on the Audacity forum

Neni to o telemetrii aplikovane na jejich forum. Pisou, ze puvodne planovali oznamit jejich plany ohledne telemetrie na tom foru. Ale proflaklo se to drive, protoze nejdriv tu zmenu poslali jako pull request do jejich repozitare, takze se ta mela strhla tam - https://github.com/audacity/audacity/pull/835. Jo, "nevyhoda" OSS :-)

Tim, ze sber dat chteli "outsourcovat" pres profiky GoogleAnalytics a YandexMetrica, co prodavaj vsem, jenom pridali k tomu "vsemu spatnemu", co na tomhle ukolu udelali. Ale to uz je dnes minulost. Ten pull request nakonec nebyl zarazen do produktivniho kodu.

Nicmene zustavaji zmeny, ktere nesouvisi primo s kodem, jako nove podminky pouzivani a nova CLA pro prispevatele, takze boure jeste neni u konce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Michaelo, každý nějak začínal. Zkuste se podívat, jak se to dalo napsat přehledněji, korektněji a hlavně bez clickbait nadpisu, který neodpovídá realitě: https://www.root.cz/zpravicky/audacity-bude-posilat-telemetrii/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že jste nepochopila jádro problému. Je možná pravda, že jde o nafouknutou bublinu, ale je dobré vysvětlit v čem přesně problém je - a ten je možná pouze formální.

Srovnáte-li privacy policy Facebooku (od nějž asi nikdo nečeká nic jiného než šmírování na maximum), zjistíte, že odděluje kapitolu “jaká data sbíráme” a kapitolu “s kým data sdílíme”, a to je přesně jádro problému. Facebook popisuje co o Vás bude sbírat (a nic jiného, ačkoliv toho moc jiného již nezbývá), a pak nezávisle na to popisuje, že tyto sesbírané informace může sdílet s někým dalším.

Audacity, resp. WSM Group, tyto dvě naprosto nezávislé oblasti popisuje dohromady, což budí rozpaky také tím, že se jedná o firmu z Ruska, nikoliv USA nebo Evropy. Nevhodnou (nebo úmyslnou - záleží na Vašem pohledu) formulací Audacity říká, že nejenom bude s orgány státu sdílet informace, které vyjmenoval, ale že data samotná mohou být rozšířena o to, co mu orgány státu nařídily.
"Personal Data we collect: Data necessary for law enforcement, litigation and authorities’ requests (if any)"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apropo, sice je článek již několik dní starý, ale bylo fajn, kdyby jste jej opravila/doplnila. To co píšete Vy je přinejmenším zavádějící.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.