CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Australští vojáci získají karabiny s balistickým počítačem a bojové zbroje

No výborně... takže teď místo "zmačknutí spouště", bude muset voják "klinout a zmáčknout spoušť". Navíc to vystřelí až si to zbraň usmyslí.
- Jo a než vystřelí, tak budou muset 8 hodin nabíjet... a táhnout sebou baterie.

Pravděpodobně bude lepší bojovat proti těmto vojákům, než s nimi ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No vystřelí to, pokud bude jistota zásahu.. k čemu Ti je, že vystřelíš dřív, ale netrefíš cíl? Rozhodíš si mířidla a případně se ještě prozradíš.

A nabíjení a baterie? Máš smartphone? Baterie tam je malá a jak dlouho to na ní dokáže fungovat. Nehledě na to, že tady bude HW i SW optimalizován jen na tyhle konkrétní úkoly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

už jsem to jednou psal ke článku kde bylo toto video, že to je nesmysl. Projektil má nějakou kinetickou energii, kde se ztratila? K odrazu v 80% většinou nedojde. Tak je to i u normálních vest, že uživateli zachrání život. Že projektil zastaví ale stejně má uživatel vyražený dech. Nebo jak si to mám představit, že ten voják poběží stále stejně, i když do něj vrazí 3* beranidlo. A jinak nákup takových zbraní bude ranec, když běžná zbrań stojí nějakých 2kUSD, kolik bude tato 10kUSD?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Energie náboje je sice zdánlivě velká, ale pokud se rozprostře například na celý trup, je zanedbatelná. Vyražený dech nehrozí, protože to co ti vyrazí dech není energie (tam figuruje rychlost na druhou a proto ji mají kulky ve srovnání s pěstí nebo beranidlem obrovskou), ale hybnost, kde kulky nesnesou s pěstí nebo beranidlem srovnání. Například standardní 5,56mm NATO má hmotnost 4g a rychlost 900m/s, tedy nějakých 1600J energii, ale jen 3,6kgm/s hybnost. Zatímco klasické pěstí má rychlost jen cca 7m/s (boxeři dvojnásobek), ale hmotnost cca 20kg (započítává se nejen hmotnost paže, ale části těla, které do pěsti opřeme, větší a trénování jedinci opět více, já například cca 45kg, Kličko cca 60kg), to sice dělá energii pouhých 490J (pistolový náboj), ale hybnost 140kgm/s.

A je to právě ta hybnost, která ti vyrazí dech, nebo tě srazí na zem, ovšem nemá šanci ti prorazit hrudník nebo zlomit kost (pokud nemáš nějaký koncentrátor energie jako je bodec nebo boxer).

Tedy pokud brnění dokáže rovnoměrně rozvést energii kulky do celé plochy hrudního koše, tak ty střely takřka nepocítíš. Takhle mimochodem fungovaly archaické balistické vesty s homogením ocelovým plátem. Narozdíl od kevlaru se totiž místně neprohýbaly a tak nehrozilo lokální zlomení žeber či zhmožděniny. Ovšem proti kevlarovým vestám nenabízely takovou ochranu proti průrazným projektilům a hlavně byly velmi těžké.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Jak bude taková střelba např. z karabiny vypadat?"

Předpokládám, že asi nějak takhle? https://www.youtube.com/watch?v=Pmteh_NChOQ

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.