CDR.cz - Vybráno z IT

Barnes & Noble vrací (Amazonu) úder a představuje nové čtečky Nook HD a Nook HD+

nook-hd
Knižní společnost Barnes & Noble v tomto týdnu představila dvě nové čtečky, které se opět stanou výraznou konkurencí podobným zařízením od společnosti Amazon. I tyto dvě čtečky běží na upravené platformě Android a mohou se pochlubit velmi zajímavou multimediální výbavou a přijatelnou cenou.

Obě novinky vycházejí ze společného základu - z původního modelu Nook. Jen v rychlosti si připomeňme, že ten disponoval sedmipalcovým displejem, dvoujádrovým 1 GHz procesorem, upraveným Androidem 2.3 a 8 nebo 16 GB vnitřní paměti, kterou bylo možné dále rozšířit. Jeho počáteční cena činila 249 USD. A právě díky jeho relativně rozumně nastavené ceně a skutečnosti, že se na tento model postupem času podařilo přenést "neupravený" Android včetně přístupu ke Google Play, se stal mezi zákazníky poměrně oblíbený. Bylo tedy jasné, že se dříve či později dočká svých nástupců.

Nástupci na trh přijdou v listopadu letošního roku hned ve dvou variantách. Menší (a levnější) Nook HD nabídne displej s úhlopříčkou 7 palců a rozlišením 1440 x 900 bodů, větší (a dražší) Nook HD+ pak nabídne úhlopříčku 9 palců a dokonce plné FullHD rozlišení 1920 x 1080 bodů. Až na displej budou mít oba modely hodně společného, lišit se budou namátkou ještě v taktu procesoru (1,30 GHz u menšího modelu oproti 1,50 GHz u většího modelu) nebo kapacitou baterie (4050 mAh oproti 6000 mAh). (I přes rozdíl v kapacitách však bude výsledná výdrž podobná.)

Obě novinky se také mohou pochlubit příjemnou hmotností (v porovnání s obdobnými tablety), která činí 315 gramů u menšího modelu a 515 gramů u většího modelu.

Nook HD bude k dispozici s vnitřní pamětí o kapacitě 8 a 16 GB, Nook HD+ v kapacitách 16 a 32 GB. Oba modely budou mít k dispozici slot pro paměťové karty microSD.

nookhd03
Barnes & Noble Nook HD

Jako operační systém zvolil výrobce platformu Android 4.0 Ice Cream Sandwich, která bude však oproti její běžné podobě značně upravena. Prim zde samozřejmě hrají služby, k jejichž konzumaci byl Nook primárně vytvořen - tedy čtení, poslech hudby, sledování videa. Ty jsou základem, který je rozšířen např. o e-mail či internetový prohlížeč.

Zcela chybí Google Play katalog, což však neznamená, že by byl uživatel připraven o možnost instalace dalšího softwaru. Ten totiž může získat prostřednictvím katalogu výrobce, v němž je rovněž k dispozici velké množství kvalitního softwaru, takže by to neměl být až takový limit. A pokud by se s tím uživatel opravdu nehodlal smířit, může se téměř spolehnout na to, že časem se objeví neoficiální postupy, jak Google Play dostat i sem.

Upravené prostředí se však na druhou stranu uživateli odvděčí i řadou výhod a příjemných vlastností:

  • možnost vytvoření až šesti uživatelských profilů, mezi kterými je možné přepínat s tím, že každý profil obsahuje své vlastní knihy, filmy, aplikace i nastavení; nechybí ani možnost kombinovat s rodičovským zámkem (který např. dovede dětem zamezit nakupovat další obsah)
  • systém Nook IQ, který na základě obsahu dokáže automaticky nabídnout další podobné tituly, které by se mohly uživateli zalíbit
  • Nook Scrapbook - funkce, která dokáže uložit vybrané stránky knih a časopisů a později je znovu zpřístupnit
  • Nook Today - souhrn nových článků, aplikací, předpovědi počasí a dalších informací
  • Nook Cloud - možnost rozšíření vnitřní paměti prostřednictvím internetového úložiště
  • upravený internetový prohlížeč a e-mail
  • výběr z více než tří milionů knih, časopisů a novin (v angličtině) možnost sledovat oblíbené televizní seriály a film

Ani jeden z modelů však bohužel nebude možné zakoupit ve 3G (respektive 4G) verzi, což může být pro řadu uživatelů nepříjemné omezení. Samozřejmě zde ale budu Wi-Fi. Bohužel zde bude chybět klasické microUSB rozhraní, které je nahrazeno speciálním dokovacím konektorem, který nabídne např. možnost připojení HDMI kabelu (bohužel pouze skrze redukci, která nebude standardní součástí prodejního balení). K dispozici by rovněž mělo být i rozhraní Bluetooth, zde se ovšem dostupné informace zatím rozcházejí.

nookhdplus04nookhdplus05
Barnes & Noble Nook HD+

Ve výbavě zcela chybí fotoaparát, bude jej ale někdo vůbec postrádat?

Napájení bude mít na starost pevně vestavěný akumulátor s kapacitou 4050, resp. 6000 mAh. Výdrž obou modelů je podobná - 10 hodin čtení (10,5 hodiny u HD+) nebo 9 hodin sledování videa. Obě novinky se začnou v USA prodávat od 1. listopadu letošního roku.

Model
Nook HD
Nook HD+
Operační systém
Android 4.0
Paměť
8 nebo 16 GB
MicroSD slot
16 nebo 32 GB
MicroSD slot
Procesor
Dvoujádrový OMAP4470 s frekvencí 1,30 GHz
Dvoujádrový OMAP4470 s frekvencí 1,50 GHz
RAM
1 GB
Displej
Úhlopříčka 7 palců
Rozlišení 1440 x 900
Úhlopříčka 9 palců
Rozlišení 1920 x 1080
Repro
Stereofonní
Konektivita
Wi-Fi 802.11 b/g/n
HDMI výstup (přes redukci)
Systémový konektor
3,5 mm audio jack
Bluetooth
Wi-Fi 802.11 b/g/n
HDMI výstup (přes redukci)
Systémový konektor
3,5 mm audio jack
Bluetooth
Napájení
Li-Ion akumulátor 4050 mAh
Li-Ion akumulátor 6000 mAh
Výdrž
10 hodin čtení
9 hodin sledování videa
10,5 hodiny čtení
9 hodin sledování videa
Rozměry
194,4 x 127,1 x 11 mm
240,3 x 162,8 x 11,4 mm
Hmotnost
315 g
515 g
Cena
199 / 229 USD
269 / 299 USD
Dostupnost
1. listopadu 2012 (v USA)

 

Diskuse ke článku Barnes & Noble vrací (Amazonu) úder a představuje nové čtečky Nook HD a Nook HD+

Pondělí, 1 Říjen 2012 - 09:52 | HEC | Přesně - to bylo to první, co mne napadlo -...
Sobota, 29 Září 2012 - 17:14 | Pety | Ehmmm... proč tomu říkáte (nebo proč tomu Barnes...
Pátek, 28 Září 2012 - 15:08 | Milan Tomka | Musim povedat ze na nieco podobneho som cakal. 9...

Zobrazit diskusi