CDR.cz - Vybráno z IT

BenQ W1070

product1
Doba pokročila a to co před 10 lety uměl počítač za 50 tisíc, teď umí průměrný smartphone. Digitální projektor viděl tehdy málokdo. Za to můžeme samozřejmě být jen a pouze rádi, protože to znamená, že dostaneme více muziky za méně peněz.

Kapitoly článků

Tak! Projektor máme umístěný a připravený k použití. Co nás nejvíce zajímá, je podání barev, hloubka černé (kontrast), detailnost stínů a plynulost obrazu (input lag, duchaření, atd).

Jak už bylo řečeno, kontrast je silně závislý na projekční ploše a zatemnění místnosti, ale díky velkému jasu 2 000 lumenů je kontrast dosti vysoký. Barvy jsou specifické a záleží jen na vás, ale v základním nastavení jsou velmi věrohodné a živé. Skělá je také odezva - input lag sice oproti jinému monitoru pozorovatelný byl, ale byl minimální. Duchaření (na které jsem citlivý) žádné, jen to občasné duhování v obraze, které tam je, když se na něj soustředíte. Za 19 tisíc opravdu těžko seženete projektor, který by podával stejně dobrý obraz ve stejném rozlišení a s podporou 3D.

Pokud jde o provozní vlastnosti, na chvilku se zastavím u režim SmartEco. Tyhle „chytré“ režimy jsem vždy nenáviděl, neboť pořádně nefungovaly. Tady to ale funguje! SmartEco reguluje jas lampy, což setří vaši lampu. Ta má už v normálním nastavení deklarovanou životnost 3 000 hodin, což je hodně, ale v režimu SmartEco má mít až 6 000 hodin - to už je fakt hodně! K tomu se přidává i pozitivní ovlivnění obrazu: když je scéna tmavší, sníží se jas a černá je černější. Vše je ihned, žádný lag, žádné skoky, opravdu to funguje skvěle. Jediný problém nastává u statického obrazu (například tmavé pozadí), kdy například otevřete na polovině obrazovky bílý prohlížeč, neboť viditelně zesvětlí i ono černé pozadí - dá se toho všimnout a může to rušit, ale jde opravdu o specifický jev, který ve filmech prakticky neexistuje.

SmartEco

A pozitivně to ovlivní také spotřebu. Jak jsme si řekli, deklarovaná maximální spotřeba je 375 W, což tedy nevím kdy. Bez zapnutých reproduktorů jsem se nedostal při svém měření přes 310 W, obvyklá plně jasná scéna baštila 295 W maximálně. Reproduktor přidá nanejvýš dalších 15 W. Na druhou stranu někde v dokumentaci je ale uvedená průměrná spotřeba se SmartEco pouhých 169 W. A k této hodnotě jsem se rozhodně nedostal – i statická černá scéna baštila 205 W, což se mi zdá rozhodně prokazatelnější. (Průměrná spotřeba během filmu Avengers byla 252,4 W se SmartEco, což mi připadá jako naprosto očekávaná hodnota. Pro úplnost: měřili jsme Wattmetrem VoltCraft EnergyCheck 3000.)

V souvislosti se spotřebou se hodí zmínit i zahřívání. No, DLP topí obvykle hodně, ale tento topí opravdu velmi hodně, čemuž se ani při té lampě nedá divit. Relativně horký vzduch pak fouká vpravo před sebe. S tím jde ruku v ruce SmartEco – v souladu se snížením zahřívání lampy se snižuje i potřeba chlazení – tmavé scény jsou totiž obvykle i tiché a projektor se nám snaží vyjít vstříc snížením hlasitosti ventilátorů. Reaguje ale poměrně citlivě a pokud se tmavší scéna trochu dynamicky mění, může hlučnostaké trochu kolísat.

Pokud máte navíc (a to se předpokládá) nějaké alespoň základní reproduktory (5.1), při běžné hlasitosti je ventilátory málokdy přehluší zvuk filmu, snad kromě úplně hluchých míst (kdy je to ale tak napínavé, že nic jiného nevnímáte :)).  V případě, že takové nemáte, i ten jeden 10W reproduktor v projektoru je použitelný. Nečekejte od něj ale basy nebo čistotu ve vyšších hlasitostech - důležité ale je, že vyšší hlasitosti dokáže. Dokáže opravdu hodně zařvat a akci ve filmu rozhodně uslyšíte. Použít ho je ale stejně hloupé, jako používat digitální korekci obrazu. Snad jedině pro ozvučení prezentací, nebo jako základ při častém přenášení.

Kino

Zmíním ještě znovu 3D, i když trochu naslepo. Projektor zvládá 120 Hz a 3D (vertikální i horizontální SBS) a je už jen na vás, zda ho máte čím nakrmit a zda si koupíte brýle. Pokud tak učiníte, rozhodně nebudete litovat. Pokud je pro aktivní 3D ještě něco potřeba, je to svítivost, neboť aktivní brýle seberou více než polovinu celkového světla. Projektor BenQ W1070 s 2 000 lumeny spadá do kategorie „světelný kanón“ a požadavek splňuje více než dobře i pro úhlopříčky větší než 3 metry. Při 6 metrech už by to asi bylo natěsno, ale kdo by si domů takovou úhlopříčku dával?!

A to je asi tak nějak všechno, co potřebujete vědět. Zbytek už je jen na vašem vlastním vnímání barev, podle čehož si jejich projev nastavíte. Dále už jen nekomentované fotky vždy v pořadí originál – projekce ve dne – projekce ve dne se zatemněním žaluziemi.

autumnautumnLautumnD
autumn2autumn2Lautumn2D
shireshireLshireD
beachbeachLbeachD
gandalf2gandafl2Lgandalf2D
gandalfgandalfLgandalfD
harryharryLharryD

skullskullLskullD

carcarLcarD

colorcolorsLcolorsD

citycityLcityD

ripleyripleyLripleyD

 

Kapitoly článků

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušeli jsme projektor BenQ W1070 alias "světelný kanón"

Pondělí, 30 Březen 2015 - 12:18 | Udet | Dobry den, ahoj muzes se mi, prosim, ozvat na...
Středa, 23 Duben 2014 - 16:05 | VoDa | Ahoj kluci... Koupil jsem si pred mesicem...
Středa, 23 Duben 2014 - 15:40 | VoDa | Ahoj... Cirou nahodou v servisnim manualu neni...
Pondělí, 6 Leden 2014 - 15:39 | Marek Kukulka | Zdravím, pořídil jsem si W1070 a zkoušel nastavit...
Pátek, 6 Prosinec 2013 - 12:18 | Tomáš Bohuněk | No, to se přiznám nevím ani já. Netušil jsem, že...
Pátek, 6 Prosinec 2013 - 11:51 | Jiří Oktábec | Volba 3D se mi zobrazí v menu - zobrazení - 3D...
Čtvrtek, 5 Prosinec 2013 - 23:56 | Tomáš Bohuněk | Koukni, jestli se shoduje design ovládání s...
Čtvrtek, 5 Prosinec 2013 - 22:30 | Jiří Oktábec | Ahoj, už nevím, co dělám špatně, ale nejde mi v...
Neděle, 10 Listopad 2013 - 01:34 | Richmond | Ta lampa se ušetří jen těžko - naběhá kolem 4tis...
Pátek, 8 Listopad 2013 - 10:18 | mph1 | A jeste posledni dulezite upozorneni: Black Widow...

Zobrazit diskusi