CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Kam se hrabe Dolby: Binaurální zvuk vás nadchne, nechte se unést - doslova!

Zdá se, že se opět objevuje Amerika. Takto se experimentovalo už v sedmdesátých letech minulého století.... Vzpomínám si si na prezentaci na stanici Vltava, tam fantómové hlavě říkali Bohoušek.

+1
+54
-1
Je komentář přínosný?

Má pravdu předsedo-). V 80. letech např. firma JVC propagovala systém "Biphonic", který v dvoukanálu tedy klasickém stereu navozoval velmi zdařenou iluzi prostorového zvuku. Princip spočíval ve fázovém posuvu vybraných frekvenčních pásem oproti technicky definovanému středu 1 kHz. Ostatně tyto "triky" se používají v audiu od nepaměti. Katostrofou pak je když si např. takovou "mpétrojku" necháte přehrát zařízením, které se naopak snaží striktně dodržet tzv. časovou ( fázovou) shodu napříč celým reprodukčním řetězcem. To pak doslova rve uši. Pro "pecky", čili zařízení pro "výrobu" nahluchlé mládeže to pak zní "bombasticky" byť je to o "něčem jiném" než původně interpreti zahráli a nazpívali-).

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Jediný proti-důvod je skutečnost, že posloucháme celým tělem. Bass ve sluchátku prostě nezní jako bass z reproduktoru, a tahle hudba je hlavně o pocitech...
U reproduktoru zase nejsme přesně schopni nasimulovat polohu zdroje, pokud jich nemáme nekonečně.
Těžko říct, co je lepší, já osobně se přikláním k reproduktorům, za mě má tady Dolby Atmos palec nahoru.
Tím neříkám, že binaural audio je nějaká blbost. Také jsem překvapen tímto znouobjevováním Ameriky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Dobře si vzpomínám, jak jsem v 70tých letech sháněl polystyrenové hlavy na paruky a cpal do nich mikrofony. Byla to tehdy i mezi amatéry docela populární technologie.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

asi sem hluchej ale nic podstatneho jsem neslysel a tak jsem dal poslechnout dalsim lidem a panuje shoda ze je to "obyc" nahravka ... tak nevim, jak rikam asi jsem hluchej a nejsem sam...

+1
-42
-1
Je komentář přínosný?

Jestli nekdo mluvi za tebou nebo pred tebou bys alespon mohl poznat :)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Skontroluj ci nemas zapnuty nejaky SW equalizer. Ja tu mam v ramci crapware co prisiel s drivermi nahodeny nejaky DTS Sound+ s prednastavenymi profilmi, ktory je sice pri hudbe super, ale tuto nahravku uplne skresloval.

A mimochodom cely cas som mal pocit ze sa ti ludia pohybuju mne za chrbtom.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presne, celou dobu to slo jakoby zezadu a semtam neco zaseptal do ucha vlevo/vpravo obcas neco zarachotilo nad hlavou, ale zepredu vubec nic.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Díky! Já už si říkal že jsem taky hluchej, když pořád nikoho neslyším před sebou... Spíš nademnou.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Keď rozprával z diaľky, tak sa mi tiež zdalo, že je to zozadu. To, že rozprával nad hlavou, by som ako chybu nevidel. Predpoklad je, že keď to počúvaš, sedíš za stolom z PC a keď niekto okolo teba chodí, je logicky nad tebou. Zo zavretými očami je lepšia predstavivosť :) Určite hrá rolu aj tvar uší, takže každý to môže vnímať trochu inak. Inak aj nahrávka z odkazu nižšie mi pripadala celá zozadu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Toto si pustite cez sluchátka. Toto poznám už dlhšie a je to tiež taká nahrávka. Chodí s toho niekedy mráz po chrbte :D

https://www.youtube.com/watch?v=IUDTlvagjJA

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Dr. Chesky's Sensational, Fantastic, And Simply Amazing Binaural Sound Show

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Trošku mi to připomíná Quake kde se dalo slyšet kdo kde pobíhá, kde se teleportuje, odkud letí raketa a tak. Nicméně to bylo komplet počítačově vytvořené prostředí. Tohle je vskutku jen obyčejná nahrávka. Ale prostorový efekt v ní slyšet je.

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Fakt dobry! :-) Staci obyc sluchatka a opravdu to zni jako v realu. Dik za clanek.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Nejni to spatny do se do prostoru tyka, ale mam pocit jak kdyby chodili a mluvili na me zezadu, a pritom poklada sklenicku s vodou nejspis prede me :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A nemáš náhodou prohozený levý a pravý kanál?

+1
-52
-1
Je komentář přínosný?

Zkousel jsem schvalne sluchatka na hlave otocit, neb mi to doslo, ale vysledek se moc nedostavil :( ocividne mozku chybi vizualni stimulace a tim lepsi zamereni kyzeneho objektu...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Vizuální stimulace není potřeba. Tohle je chyba sluchátek známá už roky. Pokud jsou signály v obou uších stejné, nelze poznat, jestli jde zvuk zepředu nebo zezadu. Člověk to automaticky řeší tak, že mírně pohne hlavou, tím se poměr signálů změní. Což pro sluchátka na uších neplatí.

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Aby to fungovalo dobre, bylo by potreba do sluchatek zabudovat polohovy senzor (jako maji dnesni mobily nebo treba Oculus Rift) a samo SW/HW, ktery by upravoval hlasitost a fazove posuny obou kanalu s minimalnim zpozdenim.

Pak uz by to mohlo byt temer dokonale.

Se divim, ze se neco takoveho jeste neprodava.

Ono vlastne jeste lepsi by bylo, aby to nebylo zabudovane do sluchtek, ale spis aby to byl nejaky modul, co se umisti na libovolna sluchatka + krabicka, co se zapoji mezi zdroj signalu a sluchatka.
Lide davaji prednost ruznym sluchatkum a vyrobcum, takhle by to bylo zcela univerzalni.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Asi mají moje zvukovody jiný tvar něž ty umělé na mikrofonu, ale mě přislo (jako spoustě jiných), že mluví někde v dálce za mnou. Všechny efekty ve Windows/ovladačích vypnuté, sluchátka nastavena správně. Ale tento problém jsem pozoroval u všech 3D zvukových dem. Např. takovéto standardní ve windows (nebo v ovladačích SoundBlasteru?) jak vám má létat kolem hlavy vrtulník/moucha znělo jak kdyby mě létal skrz hlavu :)
Tohle nemá ani na domácí 5.1 natož na Atmos :)

+1
-50
-1
Je komentář přínosný?

To je staryyyyyy :-)) Takove znovuobjeveni Ameriky???... Stale rikam ze staci jen STEREO mikrofon (lepe dva kvalitni) a ne 10+5... U reprodukce je to neco jineho ale. Hlavne je dulezity krom frekvencniho rozsahu radeji za roh! (nad slysitelne pasmo neb toto podvedomne mnozi sice neslysi ale vnimaji, nekteri i netopiri i slysi) fazovy posun a nejen rozdil intenzit vzdalenejsiho ucha a toho se docili tvarem boltce i samotnym pouhym zavazenim hlavy.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.