CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Bitcoin je zločinecká měna, obává se Spojené království. Zavede přísné regulace

Bitcoin děkuje mamlasům z vedení Kingdom of Condom za nakrmení volátka. Co to tak z povzdálí sleduju (tenhle šinkanzen je pro mě na nastoupení už fakt hodně rozjetej), tak je to podobné jako BSA nebo Babiš. Čím více negativně se o nich hovoří, tím líp pro ně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to se trosku mylis. Ono staci kdyz britska centralni banka dnes vecer zmrazi veskere obchody britske libry s bitcoinovyma burzama. Lidi jednak nebudou moct posilat REALNE penize na palivo do bitcoinoveho letadla, vyberou zisky a podle rychlosti poklesu bud sve penize ziskaji zpet nebo pokud britove vlastni nejakou signifikantni sumu bitcoinu (treba desitky tisic) a vyberou to a bitcoin bude za 0, tak burzy proste krachnou a budou vytunelovany a protoze na jejich provoz nikdo nedohlizi, tak bude vse v nejlepsim poradku:) Ja treba sleduju ockem nejvetsi gdax, tam se obchoduje maximalne 10BTC, kdyz nekdo vytlaci 100BTC kurz klesne skokove klidne o 10%. Si predstav, ze by se probudil nekdo z komatu, kdo si pred 9ti lety pres vikend narubal 10k BTC a rozhodl se je prodat, tak se cely system zhrouti rychleji nez domecek z karet a posledni bitcoin bude prodavat za pul centu. Problem je, ze burza pochopi, ze je konec a uz nikdy neprijdou zlate casy, tak to proste zabali a penize skonci na anonymnich uctech ve svycarsku:) To je ostatne taky duvod, proc na vetsine burz nemuze za den jednotlivec prodat vic jak 10BTC (nakoupit na poptavku samozrejme muzes kolik chces od jednotlivcu), protoze jen debil by si nechal nejakym kazisukem sestrelit vlastni letadlo;) Je to letadlo pro tupce nebo pro ty, co maji dobre naprogramovaneho robota, treba gdax presne tohle krasne umoznuje;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jebžot znovu a zase raz nesklamal.. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo,. pokud to BCB udělá, tak jediné co se stane, že lidé začnou utíkat od libry k USD, Euru a přes ně k BTC, zlatu, stříbru apod. Jen totiž ukáže, jak vlastní měněn nevěří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten predpoklad je pouze v pripade, ze by lidi nekam utikali, ale ten je spatny. 99% lidi nema o nejakem bitcoinu ani poneti. Bitcoin je virtualni uplne ve vsech smerech (krom te zlocinosti). Ten trh je tak strasne malicky, ze verim, ze jsou i beckove hry s nejakym online shopem a kupovanim virtualnich predmetu, ktere jsou daleko vetsi nez cely bitcoin.
Ono se rado pise, kolik ma bitcoin celosvetove hodnotu, kdy se vezme teoreticky pocet bitcoinu a vynasobi aktualni nejvyssi nabidkou na nakup a tim vyjde nejake cislo. Jak psali o tech bitcoinovych miliardarich od zuckenberga. Frajeri kdyby prodali vsechno naraz za aktualni cenu, tak ano, ale oni muzou denne prodat 10 bitcoinu a tim to hasne. Je to asi jako si koupit hvezdu. Krom toho, ze jde o scam, tak na te hvezde muzou byt teoreticky drahe kovy nevycislitelne hodnoty. Takze teoreticky cena vysoka, prakticky nulova:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"ze jsou i beckove hry s nejakym online shopem a kupovanim virtualnich predmetu, ktere jsou daleko vetsi nez cely bitcoin."
:o)) Komiku..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pyramidova hra zacina praskat ;) masivny vyber vynosov=masivna zamena za garantovane vladne penezi so zhodnotenim moze zacat kedykolvek ;) a kto to presvihne = ten o investiciu pride = posklada sa nou na tych co stihnu zarobit ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím, proč píšete takovýhle nesmysl. Buďto trpíte frustrací, že jste tenhle vlak nestihl, a sousedova koza by tedy měla chcípnout, nebo vůbec nechápete, co je to měna.

Bitcoin je měna. Měna se používá jako univerzální prostředek směny protože má nejvyšší likviditu. Jestli někdo do měny investuje, je to jeho věc, ale rozhodně to není účel měny jako takové.
Peníze nejsou na strkání do peřiňáků, je to oběživo. Proto je mi víceméně jedno, kam se BTC pohne, když to nebude moc rychle.

Úplně stejně jako nedržím miliony v korunách, a raději je dám do věcí, nad kterými mám kontrolu, a hodnotu si udrží, je nedržím v BTC. Kolikrát na zdejším území byla za posledních 100 let měna a lidi o svoje peřiňákové úspory přišli? Pád Bitcoinu nebude nic horšího. Ale nebude způsoben centrální bankou, ekonomy, politiky, ale trhem, jak to má být.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bitcoin samozrejmne mena neni.. Stejne tak neni mena Katalanska rupie.. Pokud chci prodat organy vlastizradcu a nakoupit obohaceny uran a vymenu provedu skrz heroin, tak to taky preci hned neznamena, ze heroin je mena jako kazda jina...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

BTC nemá zaručenou likviditu, to si pletete s Forexem a volně směnitelnými měnami, jejichž směnitelnost garantují centrální banky, natož "nejvyšší likviditu". BTC má aktuální likviditu, která může být naprosto libovolná, protože BTC je přeci na vládách a centrálních bankách nezávislý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono jsem zjistil, ze to neni tak zhave. Bitcoin je trvde kontrolovan zajmovyma skupinama, tam si nemuzes delat, co se ti zlibi, byt internetovi "evangeliste" tvrdi opak;)
Bitcoin zcela kontrolujou tezce komercni bitcoinove burzy a ty ti proste nedovoli prodat vyssi pocet bitcoinu (omezeno na ucet je treba jen 10BTC denne, nekde treba jen 1BTC) naraz, prave proto, aby kurz neskocil skokove k nule a burzy nemusely zabalit svuj vynosny business.
Kdyz se podivas na bitcoinove incidenty tak scenar je az tristne podobny a poucili se v lonskem roce.
Kdyz zacne velky vyprodej nejakou panikou a logicky se cena bitcoinu zacne priblizovat k nule, tak ciste nahodou uzivatelum chtejici prodat se to nepodari z "technickych" duvodu:) Takhle rozdeli zatez a nakonec kdyz jen dovoli nakup a ne prodej, tak kurz paradoxne stoupne a lidi se za par hodin z paniky dostanou a najednou prodavat nechcou, cimz umele udrzuji zadany kurz. Nebo si nekdo rekne, ze uz ho nebavi ziskavat jen nejake provize z transakci, zjisti, ze ma na svem soukromem/burzovnim ucte od lidicek treba miliardu dolaru, coz na provizich nikdy nevydela, zvlast kdyz nevi, kdy to cele chcipne, tak dojde k "hackerskemu utoku" a vsichni o sve penizky prijdou:) A nikoho to nesere, nikdo to neresi, protoze jde o soukrome subjekty nekde na kanarskych ostrovech, kde jim lidi dobrovolne poslali realne penize a jelikoz nejde o bankovni instutuci ale ryze soukromy ucet, na ktery jste dobrovolne poslali sve penize, tak to ani nikdo resit nebude:)
Burzy uz ted vi, jak se chovat pri panice. Takze bitcoin opravdu z minuty na minutu nepadne na nulu, protoze burzy proste nedovoli prodat takove mnozstvi bitcoinu:) Jsou pouceni, maji na to jasne nastroje a kdyz si dohledas historii, tak se to vlastne deje po cely dnesni rok:) Tim, ze nedovoli prodat vic bitcoinu nez nakoupit, tak kurz porad roste a lidi jak stado ovci jde a jde za svym vysnenym a uz legendarnim ceskym "skylinem":)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyste měl pravdu, pak by Roger Vera nemohl zkusit nahradit blockchain Bitcoin BitcoinCashem.
https://www.lupa.cz/clanky/bitcoin-pod-utokem-a-ve-velkem-zatezo-vem-tes...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaké omezení na burze? :o) Proč si vymýšlíš? Kde?
Běžně se prodávají klidně stovky BTC v jednom orderu. S kurzem to nic neudělá. Lžeš.
Na Gdaxu, který zdaleka není největší se protočí 30tis. BTC denně.
Ty jsi takový ten chytráček, co si vymýšlí, aby to vypadalo, že o tématu něco ví a přitom ví naprosto kulový. :o))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz 30tisickrat za den prodas a koupis jeden svuj bitcoin, je to 30tisic bitcoinu???

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to obrat 30k BTC.

Obrat možná není ideální indikátor (když já vám prodám BTC a vy ho následně prodáte mně, sice jsme udělali pěkný obrat a zvýšili HDP systému, ale ve skutečnosti se nic nezměnilo), zkuste vymyslet lepší. Jsou jich tisíce, žádný není ideální...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak hadam, ze kazda transakce je dohledatelna od koho komu sla, burza to rozhodne vi, takze by mohli presne rict, ze se treba honi 100BTC sem a tam mezi dvuma stovkama robotu a stovkou nove prichozich, co nakupujou.
Dobry indikator je, ze na defacto nejvetsim gdaxu mesicne protece 900k bitcoinu, coz s ostatnima burzama a tou japonskou je rekneme 10% bitcoinu, tak to leccos vypovida. Minimalne 90% je zcela neaktivnich. A ted je jen otazka toho protaceni "stejnych" bitcoinu dokola, je jich neaktivnich 90% nebo 99.9%? Bliz bude asi to druhe cislo. Vetsina je samozrejme ztracenych a lidi nakupujou od tezaru pripadne lidi, co sklizeji zisky, coz odpovida rustu kurzu.
Nicmene zadna burza nezverejni skutecne objemy jednotlivych uzivatelu, protoze by se mohlo potvrdit, ze ikdyz bitcoin lidi kupujou jak votekli na "investici" a zvysujou tak umele cenu, tak je ten aktivni trh ve skutecnosti tak maly, ze by sotva zaplnil vesnickou hospodu. A az budou chtit vybrat sve zisky, tak zjisti, ze vlastne neni nikdo, kdo by od nich ten bitcoin zpatky koupil a co se stane pak? To co se stalo uz tisickrat v historii, v cesku treba s legendarnim bitcoinovym skylinem:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dnesni obrat BTC na vsech burzach co sleduje coinmarketcap je aktualne 611 591 BTC (dnes v sobotu, kdy je objem obchodu nizsi nez ve vsedny dny). Ten tvuj "nejvetsi" gdax je tam az ctvrty v poradi. To jen aby sem ti doplnil vzdelani, kterym evidentne neoplyvas...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nejvetsi gdax".... Proc meles dokola tuto kravinu, nepripadas si jako debzot ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zasa narazila predstava anonymnych internetovych silakov s realitou. Ked sa raz statna moc rozhodne nieco postavit mimo zakon alebo to rovno zakazat, tak nejake idealy moc nepomozu a netreba ani nejak zlozito riesit zdanovanie alebo kontrolu, ako sa poniektory tesili ze to urady nezvladnu a kryptomeny budu "tax free". Proste sa postavia rovno mimo zakon a hotovo.Kontrola sice nebude jednoducha, na druhu stranu zneuzitelnost bude zasa relativne jednoducha :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jestli to odnese více BTC, nebo liibra?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od určitého času všetko čo sa neľúbi vládam štátov dostáva automaticky nálepku terorizmus. Ďakujeme ti Amerika za WTC.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pochopil jsem ,že Bitcoin je především o krytí obchodu mezi dvěma účastníky za pomoci silného šifrování přes sdílené prostředky zapojené v Bitcoin síti . Takže z podstaty se jedná o krytí libovolného převodu financí z libovolného obchodu , který by na legální bankovní úrovni mohl ponechat dostatek stop i vzbudit podezření . No to mi řekněte proč zbrojí proti užívání šifer až teď , když se začíná s jednotkami odměny za propůjčení šifrovacích nástrojů obchodovat ve velkém ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V protokole Bitcoinu nie je ziadne sifrovanie a vsetky, uplne vsetky transakcie su viditelne. Bitcoin je pseudonymny a dokonca nie je "fungible".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale fuj . Říci o kryptoměnách , že krytí před kontrolou zvenčí není jejich základem by bylo jako popřít jejich existenci . Blockchain je klíčem a slabinou , však bez přímého spojení s dalšími transakcemi je spojení s koncovým uživatelem sporné .
https://www.root.cz/clanky/je-bitcoin-anonymni-vsechny-transakce-je-mozn...

:) Řekněme po pravdě ... 100% identifikace a spojení všech převodů byť jen u jednoho uživatele analýzou zvenčí neproběhlo . Prozatím tak bitcoin poskytuje dostatečnou anonymitu převodů a do budoucna anonymita půjde do popředí a návaznost skutečného koncového uživatele na blockchain bude klesat .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak on je bitcoin zcela nezajimavy zatim. Ale cim vic bude vyderacskych viru, tim bliz se dostane ke svemu konci.
Za poslednich par dni letadlo zvetsilo svou velikost dvojnasobne. Od zacatku roku 20tinasobne. Kdyz se podivate, tak se denne protoci na nejvyssich burzach maximalne stovky bitcoinu. Kdyz nekdo proda 100 bitcoinu, "kurz" klesne o tisice dolaru. Vsichni ti lidi (v prumeru), co bitcoin koupili za realne penize, o sve penize prisli. Nekdo tvrdi, ze bitcoin pripomina letadlovou hru, ja myslim, ze to je blbost, letadlo nepripomina, je to presna definice letadla. Palivo jsou nove prichozi a jakmile ti dojdou, tak letadlo pada k zemi.
Jedine, kdo zivi bitcoin jsou nove prichozi, kteri denne koupi maximalne par stovek bitcoinu, zbytek jsou roboti, kteri vydelavaji na marginalnich obchodech.
Podle me britum nejde ani tak o to, ze je tam nelegalni cinnost, pri objemu obchodu, jde o plivnuti do more, ale spis o to, ze jsou jednotlivci, kteri do danovych raju vyvedli svoje tezce vydelane penize, prodavaji domy a berou si hypoteky na nakup bitcoinu. Skupujou karty, aby mohli tezit, drancuji rozvodne site jalovym odebranym vykonem a podobne. Ale nejvetsi problem jsou ti lidi, co budou za par minut, hodin, dni, mesicu bezdomovci, budou dluzit, nebudou nic mit a stat se o ne bude muset postarat, protoze naleteli na nejvetsi letadlo historie. Podle me by mel spotrebitele stat ochranit a treba zakazat zahranicni vyvadeni penez do bitcoinovych burz, protoze tim vlastne vyvadeji dale nezdaneny kapital kamsi na kanarske ostrovy, coz je mozna bezvyznamne z globalniho hlediska, ale likvidacni pro jednotlivce, kteri pak budou na pracaku zebrat o davky ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyz se podivate, tak se denne protoci na nejvyssich burzach maximalne stovky bitcoinu. Kdyz nekdo proda 100 bitcoinu, "kurz" klesne o tisice dolaru."

Realita: Jen na dvou největších burzách se protočí 115 tisíc BTC denně, když se neděje nic moc zajímavýho..
https://coinmarketcap.com/currencies/bitcoin/#markets

100 bitcoinů tam protočím sám za týden. Pokud bys použil selskej rozum (chápu, nemáš) tak by jsi taký kraviny nemohl nikdy napsat. :o)

Prostě debžot.. :o))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, ze tam cely tyden honis 0.01BTC, neznamena, ze protocis 100BTC ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A pak si se probudil, zjistil si, ze ty burzy maj taky nejaky poplatky... a takovahle cicovina by cloveka vysla na 10+ BTC na poplatcich. To by delal jen nejakej debžot.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? A jak vysoke jsou ty poplatky, kdyz treba na gdaxu, kdyz prodavas nebo nakupujes do poolu a ne k okamzitemu prodeji?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím teda, já na intradenním obchodování docela vydělávám. Poplatky si člověk musí spočítat, po jak velkých částech se to vyplatí. Jsou to kupecké počty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nerozporuju, ze to pri spravnym obchodovani neni vydelecny. Ja rozporoval ten nesmysl o tom, ze by nekdo tyden honil 0.01 BTC, aby otocil 100 BTC jak psal ten mamlas vejs. Sice sem trosku prestrelil s tim poplatkem, ale ono 10000 obchodu je fakt moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intradenni obchodovani s BTC aktualne povazuji za nejjednodussi a nejbezpecnejsi zpusob jak si docela dost vydelat, palec nahoru. Nezapomenu na dny kdy sel clovek spat s otevrenyma pozicema, zatimco pres noc se mohlo stat cokoliv. Predpokladam, kdyz pisete o poplatcich, ze obchodujete na realne krypto-burze. Ja myslel, ze tam poplatky nejsou, jen spread podle aktualni nabidky buy-sell. Mohu byt tak drzy a zeptat se jak to v aktualni chvili cca vypada realne ? Ja obchodoval na CFD marketech ale od chvile kdy sel spread do silenych hodnot, jsem presel na forex tradera, ktery BTC obchody hedguje, spread je snesitelnejsi a mam nejakou jistotu, ze nejede proti me.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná by stálo za to kdyby redakce provedla řádnou analýzu bitcoinu, a obecně kryptoměn, a sepsala článek, který seznámí čtenáře s tím jak to všechno funguje.
Za těch pár dní co jsem se na kryptoměny díval jsem zjistil tohle:
1. stát sice nereguluje přímo kryptoměny, ale už teď pro ně platí pravidla, která si stát může začít vynucovat (otázka je samozřejmě jak):
- těžaři kryptoměn jsou v podstatě podnikatelé a měli by mít živnostenský list (tzn. jsou tam určitá práva a povinnosti)
- pokud chci převést kryptoměnu na fiat, měla by se platit daň z příjmu a to z celé částky v digitální peněžence, ne jen z těch peněz co se převádí
- pokud chci směnit více než 1000e na bitcoin a obráceně musím se identifikovat - OP, pas, řidičák (samozřejmě na legálních směnárnách a burzách)
- při platbě bitcoinem v obchodě musí prodejce buď převést BTC na fiat a zaplatit dph, nebo si BTC nechat a zaplatit produkt + dph "ze svého" - k tomuto účelu používá bitcoin jen blázen nebo, někdo kdo jich má opravdu hodně, protože transakční poplatky jsou opravdu velký a čím větší těžební výkon tím jsou větší
2. Bitcoin není anonymní, pro anonymní transakce se používají jiné měny
3. Bitcoin není jediná kryptoměna, jsou jich stovky a to co drží a zvyšuje hodnotu bitcoinu je: reklama (o takovéhle neplacené reklamě se může komukoliv jinému jen zdát, kromě teda teroristů), byla a je to první kryptoměna a hlavně - bitcoin je vstupní brána pro naprostou většinu ostatních kryptoměn (směníte je jen za bitcoin) - z tohoto důvodu (a dalších viz. bod 4) ta bublina jen tak nesplaskne.
4. celý princip blockchainu je naprosto revoluční věc a vzniká na něm spousta zajímavých projektů (měn), které mají obrovský potenciál do budoucna. - např. propojuje hráče přímo s vývojáři her (hry můžou být přímo součást blockchainu), distribuce vědeckých vypočtů (propojuje vědce s vlastníky počítačů a mohou "kupovat" jejich nevyužitý výpočetní výkon), solární elektrárny mohou být zapojeny do blockchainu a vydělávat na vyprodukované enrgii, distribuce zboží, služeb a tak dále. Těch projektů jsou stovky. Mezi nimi samozřejmě i spousta blbostí. A protože ty projekty právě vznikají, tak sice do rozjetého vlaku bitcoinu nastoupit nelze, ale do jiných, mnohem více zajímavých, perspektivních a užitčných, ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4. revolucni by to bylo, kdyby se nepalila elektrika pro nic za nic. Ethereum mam pocit, ze se pocitaji skutecne ulohy, ktere plati realne firmy, ale nejsem si tim 100% jisty.
Bitcoin a jine "meny" jsou jen bublina a letadlo. Neni tam v podkladu zadna realna hodnota, takze ani hodnota nemuze rust. Hodhota celeho bitcoinu je nula. Proto vsechno, co nekdo vydelal na bitcoinu, tak nekdo jiny logicky musel prodelat nebo stale vlastni bitcoin a prodela v budoucnu. Soucet veskerych prijmu a vydaju bitcoinu je rovno nule. Kdyz nepocitame spalenou elektriku, ktera sla naprosto vnivec, pak je totiz bitcoin tezce ztratovy. Jsou presne 3 druhy lidi.
a) maji bitcoiny a snazi se je rozprodavat, nejde to po velkych kusech, takze permanentne to rozprodavaji a ostatni jim cpou penize za nic .... tihle lidi si bitcoin vyvarili pred lety na domacim PC a ted se jich zbavujou, penize co jim naivky daji, uz nikdy neuvidi
b) skupina robotu sukajici jeden bitcoin sem a tam tisickrat denne, podle vyvoje kurzu
c) lidi, co bitcoin kupuji .... ti je kupuji od skupiny "a" ..... tohle jsou presne ti lidi, co zivi letadlo a zenou kurz vzhuru, kdy kupujou 30ti mistny bezcenny kod za tezke realne penize, ktere uz od nich nikdy nikdo nekoupi, pokud nesezenou jineho "c" blazna. Ani "a", ani "b" si od nich nikdy nic nekoupi = nedaji jim realne penize za imaginarni bitcoin.

A takhle to cele funguje. Je to podvod? Jsou letadlove hry typu skyline podvod nebo jen past na blbce? Zakon asi rika, ze to druhe. Otazka do jak velkych rozmeru necha stat bitcoinove letadlo zajit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bublina bitcoinu možná splaskne, protože sám o sobě má spoustu nevýhod. Nicméně není úplně pravda, že nemá žádnou hodnotu a rozhodně bych na to nesázel. Hodnota bitcoinu je vlastně hodnota všech měn, které jdou vyměnit jen za bitcoin. A není pravda, že všechny měny jsou jen bublina bez hodnoty. Některé z nich jsou opravdu zajímavé a v budoucnu se s nimi pravděpodobně setkáme. (Pro hráče by třeba mohlo být zajímavé toto: https://chimaera.io). Zmíněné Ethereum je toho všeho dobrým příkladem, protože v začátcích jej také bylo možné směnit jen za bitcoin a i teď je kolikrát jednodušší jej koupit přes bitcoin jako prostředníkem. Také je to dobrý příklad jak lze využít blockchain. V případě Etherea se nepočítají žádné skutečné úlohy stejně jako u bitcoinu, takže v principu se také plýtvá energií. To v čem je Ethereum unikátní je, že obsahuje vlastní programovací jazyk, takže je vhodné k tvorbě aplikací. Další měna, která je do budoucna určitě zajímavá, i když vývojáři se s ní trochu trápí je Gridcoin, která musí nadchnout každého kdo počítá distribuované vědecké výpočty, tudíž se v tomhle případě nejedná o plýtvání energií a slouží dobrému účelu a která jde také směnit jen za bitcoin. Takhle by se dalo pokračovat dlouho. Těch měn jsou opravdu stovky. Spousta z nich je opravdu jen bublina bez hodnoty, ale určitě to nejsou všechny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Realna hodnota kazde meny je takova, cim je kryta. Bitcoin neni kryti zadnou realnou veci, cili jeho hodnota je nula a jeho aktualni "cena" je vyslovene a pouze dana tim, za kolik je nekdo schopen jej koupit. Kdyz nikdo nebude ochoten smenit sve tezce vydelane REALNE penize za bitcoin, tak jeho cena klesne na nulu. Jako i ty pripoustis nejakou smenu za realne penize prakticky ve vsech pripadech. Jako je to logicke, proste kazdy chce penize, za ktere si neco muze koupit. Za koruny si muzes koupit cokoliv. Za bitcoiny si nekoupis absolutne nic, jenom pokud najdes cloveka, co ti vymeni bitcoiny za koruny. A ten clovek bude cekat, ze za nejakou dobu zase najde nekoho, kdo mu ty bitcoiny smeni zpatky na koruny. A vetsina z techto "bitcoinovych investoru" se z logiky veci nikdy nedocka. Bitcoin neni ani tak bublina jako letadlo. Ted roste, protoze lidi nakupujou. Jakmile zacnou prodavat (protoze si budou myslet, ze si nalepi prdel do mercedesu misto 30ti mistneho cisla nebo kdyz centralni banky zavrou kohoutky na bitcoinove burzy), nebude razem komu a cena bude rovna nule a je to jenom o tom, ze kdo stihne prodat, bude vysmaty .... kdo nestihne bude skyline (https://www.penize.cz/investice/14783-skyline-nejuspesnejsi-letadlo-cesk...)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že se bavíme o dvou různých věcech. Pokud by byl bitcoin používán jen jako investice, tak máš úplnou pravdu a je to jen letadlo bez hodnoty. Jenže to není jeho jediná funkce a použití. Pokusím se to rychle ještě jednou vysvětlit na dvou příkladech.
Použijme již zmíněný Gridcoin. V současné době má hodnotu asi 1 Kč, takže žádnou, ale pro příklad to stačí. Když spočítám distribuovanou úlohu např. pro urychlovač LHC dostanu za něj 1 GRC, když jich spočítám 10k, dostanu 10k GRC tudíž v našem kurzu 10000 kč. Hodnota je tady v tom, že LHC urychlovač ten výpočetní výkon potřebuje a když jim ho neposkytnu já, ani nikdo jiný, budou muset investovat do drahého superpočítače. Problém nastává, když si tímto způsobem vydělané peníze budu chtít vybrat. A tady vstupuje na scénu bitcoin, protože bitcoin je jediná možnost jak si férově a záslužně vydělané peníze můžu vybrat. Hodnota bitcoinu tedy v tomto případě je přenesená hodnota Gridcoinu, tedy 1 kč. (aby mě někdo nechytal za slovo, tak ještě jednou připomínám, že těch měn jsou stovky a další vznikají a ne všechny mají hodnotu 1 kč, některé mnohem víc).
Druhý příklad vezměme již také zmíněné Ethereum (což, z předchozích příspěvků předpokládám, že se shodneme, že má smysl a není to jen samoúčelná měna). Jediná možnost jak zpeněžit přímo Ethereum je bankovní převod z nějaké burzy. Pokud, ale budu chtít rychle Ethereum vybrat, můžu k tomu použít také bitcoin a jeho automaty. Prostě si vyměním na mobilu ethereum za bitcoin, zajdu k automatu a mam peníze v ruce.
V obou případech jsem do bitcoinu nic neinvestoval, jen jsem jej použil jako prostředníka a tohle dává bitcoinu jeho hodnotu - to že je používán i k jiným účelům než jako investici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to uz se bavis o normalnim komercnim modelu, kdy svuj pocitac pujcujes pro specializovane vypocty. Namatkou treba SETI. Proc kdyz gridcoinu plati LHC v dolarech za vypocet, proc ti teda gridcoin neplati primo v dolarech za vypocty? To same je reklama na internetu. Zapojovat do toho nejaky blockchain je samoucelna hovadina.
A to, ze to nekdo presira pres bitcoin a burzu je opet jen technicka nedokonalost a uprimne stale nechapu, proc gridcoin neplati v dolarech primo "tezarum"? No vlastne chapu, protoze je to dalsi kryptovojeb. Proc normalne, kdyz si nekdo zada a zaplati pro BOINC nejaky vypocet, proc ty penize nejdou teda koncovym "tezarum"? Opet se tam vytvari nejaka virtualni hodnota, ktera je vlastne nulova a je jen zavisla na poptavce a tady, jelikoz neni zadna burza, tak se to jeste cele zene pres nejaky bitcoin, abys dostal realne penize, to mi prijde zcela tristni. Jako unika mi nejak ten smysl.
Ikdyz vlastne neunika, provozovatel gridcoinu si nechava platit realne penize od spolecnosti, ze mu spocitaji nejake vypocty a ty pocitaji lidi, kteri za to ziskaji bezcenne gridcoiny, ktere formou letadla nejak zpenezi. Dost se divim, ze to nekdo koupi, ale budiz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

LHC nic neplatí a ani BOINCu nikdo nic neplatí. Tím výpočtem se ta měna vytvoří. Je to analogické ke klasické fiat měně. Centrální banka vydá peníze tak, že je buď vytiskne, nebo vytvoří "z ničeho" na pačítači. Distribuce té měny pak probíhá tak, že se buď rozdá zadarmo mezi lid (což se samozřejmě neděje, nikdo nic nedostane zadarmo), anebo ve formě dluhu. Prostě tím, že si ty peníze někdo u banky půjčí. (Z toho, mimochodem, vyplývá, že pokud se zaplatí všechny dluhy světa, tak nebudou žádné peníze, resp. všechny skončí u té instituce, která je vydala.) A to je právě ta velká výhoda kryptoměn - decentralizace. Peníze se vytvoří a skončí tam, kde skutečně vznikly - v našem případě u člověka, který spočítal úlohu pro LHC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a tady je ten podstatný detail v rozdílu mezi FIAT a kryptoměnou. Standardní centrální banka netiskne peníze jak někoho napadne, ale se stará o to, aby objem peněz v oběhu odpovídal výkonu ekonomiky a peníze držely svoji hodnotu s plánovaným znehodnocením daným zvoleným inflačním cílem, který má motivovat k investování peněz a nedemotivovat vydělávat a nakupovat.
Pokud by centrální banka natlačila do ekonomiky nadbytek (levných) peněz, došlo by ke korekci v podobě inflace. To se stalo např. už Španělům, když z Ameriky navozili tuny stříbra na mince a místo toho, aby byli všichni bohatí, tak se akorát znásobili ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jak píšete. V příští krizi to pocítíme.

Až i bankéři pochopí, že tisknutelné peníze ovládané centrální autoritou jsou zlo, a utečou do krypto. Pak nastane apokalypsa.

Já osobně fiat už používat nechci. Jak tu někdo psal, raději budu jako platidlo používat heroin. Kolikrát na našem území byla za posledních 100 let měna? Heroin takové věci nezná a hodnotu bude mít pořád.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladam, ze patris k tem osvicenym, co berou bitcoin a anarchii jako spasu sveta, nezeres maso, ani cukr co? Tak prestan jezdit fiatem a jezdi na kole ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žeru maso i cukr. Předpokládáte špatně.

Nepatřím k osvíceným, sám sebe řadím k věřícím. Věřím v decentralizované sítě.

Jinak je vidět, že jste hloubku mého příspěvku naplno pochopil, a děkuji za konstruktivní reakci. Hned jsme na tom oba líp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě k tomu dodám, že LHC jsem použil jen jako příklad. Pokud počítáš SETI, i za něj můžeš dostat (vytvořit) gridcoin. Celý seznam projektů, které takto jdou "těžit", je na stránkách Gridcoinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obavam se, ze jste takovych 50 let zaspal. Dnes meny nejsou kryty naprosto nicim a realna hodnota meny i komodity je takova, jakou jsou lide ochotni zaplatit. Pokud nechapete muj komentar, mozna budete verit, alespon prispevku CNB: https://www.cnb.cz/cs/faq/cim_je_kryta_mena.html
Bohuzel v ilustrovane verzi s obrazky jsem to nenasel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Největší sranda je že až to začne a bezcený Blbcoin půjde do kytek tak se to zastaví dávno před půlkou protože samotné transakce jsou tak náročné na elekřinu že těžiči odpojí HW dřív než většina stihne byť s obří ztrátou prodat, jim se prostě nevyplatí platit elektřinu na bitcoin s nízkým kurzem ikdyž by ještě nějakou cenu měl....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Az pujde bezcenny bitcoin do kytek, tak debzoti a podobni trolove budou mit vanoce, zatimco ti, kteri tomu alespon trosku rozumi vydelaji na shortu a druha pulka na vykoupeni dipu. Sladka nevedomost :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, ce se týše bitcoinových burz a vývoje kurzu bitcoinu na těchto burzách, zdá se mi, že jsem si všiml záležitosti, která mi připadá zvláštní. POkaždé, když stoupne kurz bitcoinu, děje se to většinou díky pár obrovským nákupům, nikoliv díky kontinuálnímu zájmu o nákupy. Není také i ten zájem o bitcoiny nakonec pouze virtuální a kurz bitcoinu také? Není to celé vlastně jen jakási hra a honeypot na hejly určené k "odrbání"? :O

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kde se na to dá kouknout, jaké objemy se zobchodovaly na jednotlivé pokyny?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přijde na to, co hledáte.

Bitcoinové transakce jsou za obvyklých okolností v blockchainu. Stačí tedy stáhnout blockchain, případně na webu je hromada online browserů.

Na burze ale probíhají transakce off-chain, což znamená, že jsou evidovány pouze v rámci burzy, a blockchain přichází do hry až při výběru nebo ukládání peněz. Záleží na tom, jaká data vám burza dá; obvykle jen vaše vlastní transakce a pak nějakou statistiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak problém spíš bude , že BTC přestalo být použitelný pro realtime obchodování. Cena transakce je iracionální, stejně tak doba nutná pro validaci už nemá s online nakupováním nic společnýho. Tzn k čemu to vlastně je?
Pokud je tohle osudem všech crypto měn, tak těžko říci co stím. Těžení je ok, pokud člověk chytne čas kdy na to těžení dosáhne. Ale nakupování za reálný peníze je podle mého osobního názoru s otazníkem.
Už v tom jsou velký peníze a státy to těžko nechaj bejt. Tzn se na transkace nasadí daň. Minimálně na tu část, kdy z cryptoměny vystupujete do reálnějch peněz.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cena transakcí je daná aktuální tržní cenou. Nechápu, co by na tom mělo být iracionální. Naopak je to tak racionální, jak to jen jde.
Počet transakcí je pevně daný vlastnostmi algoritmu a jeho nastavením. Jestli přijde lightning network, hodně se změní.
Jasně, je to málo, a nestačí to. Ale je krásně vidět, jak si s tím trh poradí. Například minulý týden. Že je zrovna velký mempool neznamená, že nemůžete posílat peníze. Prostě použijete jinou měnu; podívejte se na minulé dva týdny v LTC, které vyrostlo díky zablokovanému BTC. Tomu se říká trh, reguluje se to samo, nemusíte to regulovat, zdanit, a pak dotovat, aby to přežilo.

Daň už zavedená je. Alespoň teda v ČR. Vy byste chtěl další?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Da%C5%88_z_p%C5%99%C3%ADjm%C5%AF_fyzick%C3...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Daň z příjmu fyzických osob je naprosto něco jiného než uvažovaná daň z finančních transakcí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Četl jste to samé jako já?
"Minimálně na tu část, kdy z cryptoměny vystupujete do reálnějch peněz."

A přesně tam přichází daň z příjmu fyzických osob. Máte to na té wiki. A to, že se to nejmenuje "daň když vybíráte fiat" neznamená, že to tak není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sorry. daň z finančních transakcí je něco jiného

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trh si poradí. Z BTC je uchovatel hodnoty (virtuální zlato), na platby jsou a budou lepší měny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorat ze kdyz se ze zlata prestanou delat mince hodi se ten kov i na neco jineho...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen čekám až se objeví:
"Nůž je zločinecký nástroj, obává se Spojené království. Zavede přísné regulace"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zde bych rad podotkl, ze v mnoha zemich, mimo jine ve Spojenem kralovstvi, jsou noze SILNE regulovane a jejich noseni "na verejnosti" je na tom podobne, jako u nas pistole.
Welcome in a real world....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.