CDR.cz - Vybráno z IT

BlackBerry podává další žalobu, tentokrát na Snapchat

Společnost BlackBerry vlastní celou řadu patentů, a nebojí se o ně přít s kdekým. Tentokrát žaluje společnost Snap, mateřskou společnost Snapchatu, za porušení celkem šesti patentů.

V minulosti už v podobném duchu zažalovala Blackberry i společnost Nokii, kdy předmětem sporu byla bezdrátová komunikace 3G a 4G. Nedávno jsme vás také informovali o sporu se společností Facebook, kdy se BlackBerry ohradila vůči aplikacím WhatsApp a Instagram z důvodu bezprávně zneužitého patentu BlackBerry Messenger. Tehdy si společnost Facebook neodpustila posměšný komentář, že jde jen o zoufalý pokus krachující firmy získat peníze. 

Žaloba na společnost Snap s sebou nese obvinění z porušení celkem šesti patentů, které byly registrovány v letech 2012 až 2014. Dva z těchto patentů byly předmětem žaloby i proti společnosti Facebook. Celou žalobu si můžete přečíst na tomto odkaze. Žaloba se týká těchto oblastí: 

  • Zlepšení mapy pro mobilní zařízení
  • Vylepšení uživatelského rozhraní pro mobilní zařízení
  • Moderní technologie pro mobilní reklamy

"Blackberry má výbornou pověst v oblasti ochrany a zabezpečení dat našich zákazníků a jejich soukromí. Přes více než rok jsme se pokoušeli se Snap spojit, jelikož se domníváme, že je zde více místa pro spolupráci než spory. Přestože tyto dveře si ještě necháváme otevřené, máme stále domnění, že Snap porušila naše duševní vlastnictví, a poškodila tak naše akcionáře, tudíž se cítíme být povinni usilovat o právní vypořádání," sdělil mluvčí společnosti Blackberry.

BlackBerry je u soudu jako doma. Několikrát již tyto soudní spory ohledně patentů i vyhrála. Například v loňském roce souhlasila společnost Qualcomm s tím, že zaplatí společnosti BlackBerry 814,9 milionu dolarů za účelem vyřešení arbitráže ohledně licenčních poplatků. V říjnu roku 2017 oznámila společnost BlackBerry také vypořádání se se společností Blu Products, výrobcem levných mobilních zařízení na Floridě, kterou také žalovala za porušení patentu. 

Diskuse ke článku BlackBerry podává další žalobu, tentokrát na Snapchat

Žádné komentáře.