CDR.cz - Vybráno z IT

Blackberry znovu ožije. Těšte se na HW klávesnici, Android a 5G

Ikonická značka se vrací na trh mobilních telefonů, déjà vu. Texaský startup se pokouší o to, co se předtím čínské TCL nepovedlo, vrátit telefony Blackberry na výsluní.

Značka Blackberry svého vrcholu dosáhla asi před deseti lety. Později už nedokázala soupeřit s Googlem a Applem a přišel úpadek. Posledním neúspěšným pokusem byl model Prism (2015), u kterého byl vlastní operační systém nahrazen Androidem. Ikonickou značku, vyznačující se především klávesnicí se pokusila před čtyřmi lety oživit čínská společnost TCL. Prodávaly se chytré telefony KeyOne (2017) a Key2 (2018) s podporou Androidu. Většího úspěchu se nedočkaly, a dokonce už skončila i jejich SW podpora.

V loňském roce koupil licenci pro prodej pod značkou Blackberry texaský startup OnWardMobility. Vydání nového telefonu bylo plánováno na první polovinu letošního roku. Dozvěděli jsme se, že telefon bude běžet na Androidu a bude podporovat 5G. Termín vydání už je za námi, a tak vydání potichu vyšumělo v obecné datum 2021. Fanoušky může potěšit, že byl spuštěn pre-commitment program. Po zaregistrování slibuje nejnovější zákulisní informace, možnost přímo se podílet na výsledném produktu a přednostní předobjednávky.

Telefon koupíme v Severní Americe, Evropě a Asii. Cena by mohla být okolo 800 $, což je v přepočtu asi 17000 korun. U TCL byla cena vyšší než u srovnatelně vybavených telefonů jiných výrobců a je předpoklad, že OnWardMobility bude následovat stejný trend. Prozatím jistě víme, že telefon bude umět 5G, bude mít HW klávesnici a operační systém Android. Ohledně dalších HW specifikací je ticho po pěšině. Jedinou další informací je partnerství s FIH Mobile Limitied, dceřinou společností firmy Foxconn, která se podílí na výrobě telefonů.

HW a design je čistě na OnWardMobility, ale na SW se podílí i společnost Blackberry a snad se můžeme těšit, že aplikuje znalosti z oblasti internetového zabezpečení, kterým se převážně zabývá. Zajímavostí je, že Blackberry prodala čínské firmě Huawei už 90 patentů, ale v záloze jich má ještě asi 38000.

Na závěr vybrané střípky z rozhovoru s OnWardMobility CEO Petrem Franklinem: “Cenově se naše vlajková loď může měřit s každým. Je postavena od základů, co se týká bezpečnosti. Věříme, že zařízení je uživatelsky přívětivé a pro každého.” 

Diskuse ke článku Blackberry znovu ožije. Těšte se na HW klávesnici, Android a 5G

Žádné komentáře.