CDR.cz - Vybráno z IT

Štíhlý telefon BLU Vivo s Androidem září barvami i přijatelnou cenou

Mladý americký výrobce BLU představil bezmála pětipalcový telefon Vivo 4.8 HD. Kromě 6.9mm tenkého těla potěší čtyřjádrovým CPU, Super AMOLED displejem s Androidem či zářivými barvami.

Někomu možná přípomíná nafouknutý iPhone, jiní zase vidí podobné rysy s chytrými Lumiemi od Nokie. Ať se ale floridský výrobce BLU inspiroval kdekoli, můžeme spatřit velmi pěkný a cenově dostupný smartphone, jež by se mohl svými zářivými barvami zalíbit (nejen) mladým teenagerům. 

Hlavní dominantou telefonu je samozřejmě použitý Super AMOLED Plus displej s úhlopříčkou 4,8 palce, jehož tvrzené krycí sklo odděluje uživatele od prostředí Androidu 4.2 (aktualizace alespoň na novější verzi 4.3 se telefon bohužel nedočká, procesor jej nepodporuje). Pohonnou jednotkou je pak čtyřjádrový procesor MediaTek s taktem 1,5 GHz, sousedící operační paměť o velikosti 1 GB a co se týče paměti uživatelské, nalezneme zde 16GB úložiště, které bohužel postrádá rozšíření paměťovou kartou. 

Hlavní fotoaparát s BSI senzorem pořizuje snímky v maximálním rozlišení 8 Mpix, vlastní funkci automatického ostření, přisvětlovací LED a video natáčí ve FullHD rozlišení se třiceti snímky za sekundu. Ani sekundární webkamerka nad displejem ale není žádné ořezávátko, její 5Mpix snímač natáčí rovněž ve FullHD. 

Bezdrátovou výbavu telefonu Vivo 4.8 HD zaujímá samozřejmě bezdrátová Wi-Fi, GPS či Bluetooth verze 4.0, podporu vysokorychlostních LTE sítí ale u tohoto modelu nenalezneme. V aktuálních podmínkách tuzemského pokrytí nás to ale nemusí až tolik mrzet – integrovaný 3G modul s HSPA+ podporuje až 42Mbit sítě.

Možným nedostatkem je ale u tohoto smartphonu akumulátor - přesněji použitá unibody konstrukce - jelikož jej v budoucnu nepůjde snadno vyměnit za nový a plně funkční. Jeho kapacita pak dosahuje rovných 2000 mAh. V kontrastu s tímto neduhem ale potěší štíhlé rozměry telefonu, který je takřka ve všech místech (vyjma vystouplého modulu fotoaparátu) silný jen 6,9 mm. 

Operační systémAndroid 4.2 Jelly Bean
Displej

4.8" Super AMOLED Plus, 1280 x 720px, HD

ProcesorMediaTek MT6589T; 1,5 GHz, čtyřjádrový
Operační paměť1 GB
Úložiště 16 GB
Grafický čipPowerVR SGX544
KonektivitaWifi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, 3G (HSPA+ 42Mbit), GPS, MicroUSB, 3,5mm jack
Fotoaparát Hlavní: BSI, 8 Mpix, LED, autofocus, FullHD/30fps video, Webkamera: 5Mpix, FullHD video
Akumulátor Li-Ion, 2000 mAh
 Barevné variantyZelená, růžová, bílá, matně černá
 Rozměry / Hmotnost137 x 70 x 6,9 mm / 135 g
 Cena250 $ (cca 5 000 Kč bez daně) 

Posledním a velmi důležitým faktem je cena přístroje, v tomto případě docela příznivá. Telefon spadá svoji hardwarovou výbavou spíše do vyšší střední třídy a v tomto duchu jej také výrobce BLU ocenil. Na americkém kontinentě vyjde na rovných 250 dolarů, což je zrhuba 5 000 korun bez daně.

Na Evropský kontinent se sice telefon nejspíše nepodívá, pokud vás ale zaujal, už začátkem února půjde předběžně objednat na stránkách výrobce (úplně vespod se nachází prozatím neaktivní tlačítko Buy today). Dostupný pak bude během několika následujících měsíců a to v zářivě zelené nebo růžové barvě, případně v neutrálním bílém nebo matně černém provedení.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Štíhlý telefon BLU Vivo s Androidem září barvami i přijatelnou cenou

Žádné komentáře.