CDR.cz - Vybráno z IT

Naučte starší tablety novým kouskům: Android 4.2 běží i na Kindle Fire od Amazonu

Kindle-Fire-with-Jelly-Bean1
První generaci Kindle Fire ještě zdaleka neodzvonilo. Početná komunita pracuje dál a díky častým aktualizacím si lze bez problémů nainstalovat Android verze 4.2 Jelly Bean. Podobná situace je i jinde.

Jakou mívá výhodu nákup tabletu, jenž se stal masovou záležitostí? Celkem podstatnou... Početná komunita uživatelů totiž motivuje nejrůznější skupiny vývojářů k ladění nových verzí systému i pro ně, přestože jsou zařízení na první pohled poměrně zastaralá. Podobnou situaci zažil dnes již stařičký HP Touchpad (sám jsem jeho spokojeným majitelem), který se po bleskovém výprodeji dostal do širokého povědomí, a stejně je na tom dnes Kindle Fire první generace.

hp-touchpad-android

Že HP udělalo s předčasným 99 dolarovým výprodejem Touchpadu nemalou chybu rozebírat nebudem, ale tento vyprodaný a výrobcem "zaříznutý" projekt žije i dnes dál. Dostupná je aktulizace na Android 4.1 Jelly Bean, což umožňuje uživatelům dualboot s Web OS.

U nejnovějších vydání se často tvůrci potýkají s problémy u některých funkcí. Je proto dobré pozorně číst, jaká úskalí vývojáři zmiňují.

Amazon si díky ceně Kindle Fire nastavené kolem 159 dolarů získal taktéž nemalý počet zákazníků. Komunita zde funguje ještě lépe, neboť prodej probíhal za nízké náklady běžnou cestou a na trhu byl k mání výrazně déle. Za zmiňované prostředky uživatel získal 7" tablet s displejem o rozlišení 1024 × 600, dvoujárovým procesorem TI OMAP 4430 na frekvenci 1 GHz a 512 MB operační paměti. Přestože je použitý systém Androidem (2.3), snažil se jej Amazon přizpůsobit obrazu svému, což se mnohým nelíbilo. Velmi rychle tak přišla série neoficiálních distribucí Androidu, která nekončí ani v těchto dnech.

Android 5.0 Jelly Bean
Jelly Bean je kódové označení pro dvojici verzí, tedy 4.1 a 4.2, viz historie verzí

Nejnovějším počinem je aktualizace na Android 4.2 Jelly Bean, kterou mohou zájemci o neoficiální distribuci snadno nainstalovat. Nadšenci z XDA Developers fóra sepsali návody, vytvořili utility a technicky zdatnější uživatel by při postupu podle manuálu neměl nic zkazit.

nexus7_kindle_fire_hd

Pokud tedy hledáte levný tablet, který se i za nějaký ten rok dočká (byť neoficiální) aktualizace, zdá se být koupě podobných masových zařízení zajímavou volbou. Za zmínku ze současné nabídky stojí levné kousky Kindle Fire HD a Google Nexus 7, které se prodávají za podobnou sumu (kolem 5 500 Kč). Stačí se podívat na legendární smartphone HTC HD 2. Ten i dnes dostává aktualizace na nové verze Windows Phone, Androidu, Ubuntu, Meego a případně lze sáhnout po stařičkém Windows Mobile.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Naučte starší tablety novým kouskům: Android 4.2 běží i na Kindle Fire od Amazonu

Žádné komentáře.