CDR.cz - Vybráno z IT

Budou technologicky pokročilí roboti naše spása nebo naopak zkáza?

Podle britské studie si čím dál tím víc lidí uvědomuje, že nejsou sto schopni udržet krok s technologickým vývojem. Navíc přibývá i lidí, kteří si myslí, že není tak daleko doba, kdy roboti s námi budou zacházet tak, jako my nyní s dobytkem.

Téměř dva tisíce Britů se zúčastnilo průzkumu, ve kterém se zjišťovalo, jaký je jejich názor na budoucí technologický rozvoj společnosti. Více než třetina dotázaných je přesvědčena o tom, že do budoucna budou hrát v evoluci lidstva hlavní roli vysoce technologicky pokročilí roboti, kteří budou daleko inteligentnější než lidé. Právě od lidí převezmou nadvládu nad veškerými klíčovými funkcemi a de facto se tak stanou neomezenými vládci světa. Obdobný počet Britů soudí, že díky komputerizaci a robotům přijdou v budoucnosti o zaměstnání. V TOP 3 se objevily u dotázaných jako nejvíce ohrožena tato pracovní místa: zaměstnání v armádě (45 %), dále zaměstnání jako manipulační dělník (33 %) a zaměstnání jako astronaut (33 %).

Mohlo by vás zajímat: Berou počítače lidem práci? V USA je v ohrožení až 47 % pracovních míst

Kolem 35 % dotázaných se obává toho, že bezpilotní letouny (drony) budou jednoho dne nasazeny i proti civilnímu obyvatelstvu. A 45 % dotázaných je toho názoru, že Británie bude muset během příštích 10 let výrazně rozšířit svou armádu o různé typy robotů.

Jen 10 % dotázaných si myslí, že by se mohli dožít dne, kdy budou v ulicích Británie hlídkovat kyborgové ve stylu Robocopa nebo Androidí policisté. Britové jsou velmi konzervativní v otázce řízení autopilotem, jen 29 % dotázaných Britů by uvítalo, kdyby si mohlo pořídit auto, které řídí samo.

Co se týče intimností, tak 17 % dotázaných by rádo v budoucnosti vyzkoušelo mít s robotem sex. Zhruba 4 % si myslí, že roboti by mohli v budoucnosti začít nahrazovat nejstarší řemeslo světa (tedy prostitutky). Pro 14 % dotázaných je představa sexuálního ukájení s robotem něco nestoudného a mělo by se tomu zamezit.

Zajímavé je, že čtvrtina všech dotázaných je přesvědčena o tom, že roboti v budoucnosti budou schopni cítit lidské emoce. Celkem 20 % uvedlo, že by si přálo robota jako "domácího mazlíčka". A dokonce 11 % uvedlo, že by si rádo pořídilo robota dítě, takového jako byl David ve filmu A.l. Umělá Inteligence.

A co na to Martin Smith, profesor robotiky na univerzitě Middlesex? (Mimo jiné je vedoucím týmu, který provedl průzkum mezi Brity.) Martin Smith je přesvědčen o tom, že všechno co je užitečné v sobě obsahuje potenciál i pro to, aby bylo zneužito. Takže samozřejmě existují i nebezpečí spojená s vysoce technologicky pokročilými roboty. Pokud se jednou stanou roboti inteligentnějšími než my, tak pokud budeme mít štěstí, budou se k nám chovat tak, jako bychom byli jejich domácí mazlíčci. Pokud budeme mít smůlu, budou s námi zacházet tak, jako my nyní při chovu s kuřaty, prasaty a krávami.

Profesor Smith dále míní, že roboti v budoucnosti získají emoční inteligenci. Nebo lépe řečeno, sice nebudou moci cítit, ale budou moci prokázat simulované (hrané) emoce, tak jako to vídáme u některých herců na filmovém plátně. Na robotické dítě, jakým byl David z A.I. Umělá Inteligence můžeme v příštích 50 letech podle slov profesora robotiky rovnou zapomenout. Takový vývoj by stál víc, než si může naprostá většina firem dovolit.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Budou technologicky pokročilí roboti naše spása nebo naopak zkáza?

Čtvrtek, 8 Květen 2014 - 11:23 | Xspy | Spíš se na vlastní kůži potkáme s autonomními...
Středa, 7 Květen 2014 - 16:53 | HKMaly | Robotu chytrejsich nez clovek se nemusime bat...
Středa, 7 Květen 2014 - 15:30 | Miroslav Jasso | A roboti nás vyženou z planety a my budeme...
Středa, 7 Květen 2014 - 13:42 | pekas | Hele nevypijem to radši spolu hned?
Středa, 7 Květen 2014 - 09:58 | rman | " Na robotické dítě, jakým byl David z A.I....

Zobrazit diskusi