CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k CD Projekt RED reaguje na masivní pirátění Cyberpunku 2077

Njn každej milión se hodí... Ale hra je to super, měl jsem předobjednáno už přes rok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co na tom kladně hodnotíš ?
Musím se přiznat že mě tématiky té hry vůbec neláká, ale zase vím že se jedná o tvůrce witchera a chci tomu dát šanci.
Nicméně zase je tu ten problém že tomu nechci dát šanci za 1400 Kč (myšleno tak že kdyby mě to nadchlo jako witcher tak by mi peněz líto nebylo děsí mě opačný scénář) a nechci ani okrádat studio pirátskou kopií... je to dilema.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dilema to není, slev bylo už před vydáním dost a za půl roku to bude za polovinu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Udělej to jako já. Zahraj si pirátskou verzi a pokud to dohraješ do konce a budeš mít pocit, že si zaslouží plnou palbu, tak si ji kup za plnou cenu.

Pokud ji dohraješ, ale nebudeš mít pocit, že si to zaslouží plnou palbu, tak počkej na nějaké výprodeje za půl roku a pak autory odměn snížěěnou částkou.

Pokud to nedohraješ, protože se ti to nebude líbit, tak smaž a zapomeň.

Takhle "kupuji" hry už nějaký ten pátek (a kupuji krabicovky, do poličky). Je to zcela správné a čestné. Ovšem důležitý je ten prvek čestnosti. To vyžaduje morální disciplínu, když v podstatě platíš až v době, kdy už máš dohráno a vlastnit hru už tě nic nemotivuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nakonec se dostaneme k tomu ,jestli je to kvalita hry , nebo hype , co stojí za tím že zrovna tuhle hru dobrovolně stahuje v pirátské verzi ( že by záplaty z komunity byly lepší než původní verze ? )

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Záplaty komunity? Druhý den po vydání? V jakém vesmíru to žiješ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Piráti by za hru stejně plnou cenu nezaplatili (moje PC krabicovka je od 9.12. na poště). Věřím, že si hru pak piráti koupí ve slevách teda pokud bude dobrá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ja myslim, ze piratem se oznacuji hodne lide, kteri nejsou ochotni platit plnou castku za hru, ale hru si jednou stejne koupi. vim ze to neomlouva, ale myslim, ze pokud bude cyberpunk kvalitni (coz ukaze cas), tak se bude prodavat stabilne jeste dlouhe mesice, ne-li roky

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neverim tomu. Ani ja nejsem ochoten zaplatit plnou castku a moje nejdrazsi hra je Zaklinac 3, za ktereho jsem dal 30E. Vic neminim dat ani za Cyberpunk. Proste si pockam, az to na tu castku zlevni, do te doby to hrat nebudu. A neverim tomu, ze to nejaky zlodej ukradne zadarmo a potom pujde dat ve sleve 30E, kdyz uz to bude mit odehrane.

P.S. Zlodej je spravny nazev. Pirat je clovek, ktery si sezene crack na ISO hry a hraje cracklou verzi. Jenze na hry od CD Projektu neni zadny crack treba, lidi proste ukradnou ISO hry primo z GOGu, to uz neni piratstvi, to je cista zlodejina.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to tak dělám už docela dlouho. Bohužel totiž u SW a obecně AZ chraněnými díly nejsou chráněna má spotřebitelská práva. Tento stav je tedy nutné narovnávat tzv. pirátstvím (zlodějina to není, protože definice krádeže je, že co ukradneš, to někomu chybí. To že něco zkopíruješ, daná věc nikomu nechybí).

Je obtížně myslitelné, že zatímco u libovolného HW mám právo na odstoupení od smlouvy, právo na kvalitu zboží, právo na reklamaci, právo na podporu, ochranu proti uvedení v omyl. Tak v případě SW žádné z těchto práv nemám. Nemohu odstoupit od smlouvy, i když je mi třebas hra nesedí. Nemám právo na kvalitu zboží, i když je SW zjevně odfláklé (teď si nevzpomenu, ale už jsem měl hru, kde první dvě třetiny byly udělaná velmi dobře a poslední třetina odfláklá, protože se počítalo s tím, že než to recenzenti a lidé dohrají, tak už budou hlavní prodeje hotové). Nemám právo na reklamaci, i když je SW zabugované k nepoužití. Nemám právo na podporu, kdy nemám přístup ke kódům, abych si mohl kdyžtak opravit to, co autoři zaplinkali, nebo si SW upravit ke svým potřebám (například použít cheater). Nemám ochranu proti tomu, že autoři něco slibují v marketingu a realita pak je zcela jiná (jestliže je například inzerováno, že ve hře budou určité vozidla a ty tam pak nebudou nebo budou jako DLC, tak mám smůlu. Když Apple inzeruje Iphony jako voděodolné a pak odmítá reklamace na poškození vodou, tka dostane pokutu).

Dokud tedy tento těžce nerovný vztah v případě autorských děl bude trvat, je kopírování pro osobní potřebu bez povolení zcela správné jak morálně tak legálně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Počkej Tomášku cože ti to dává právo kopírovat? Vždyť přeci tu hru nemusíš hrát když se ti to nelíbí. Nemusíš si ji kupovat v krabici. Je to právo pičuska nebo jaké právo?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě vždycky fascinují kokoti kteří se ohánějí právy aniž by o nich měli sebemenší tušení a přitom jsou to obyčejní zloději. Tak ty softwarový inženýre věz že u software žádné právo na kopii pro vlastní potřebu nikdy neexistovalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak u Cyberpunku a jinych her od CD Projektu mas na zacatku jasne dane podminky a ty bud akceptujes nebo ne. Je fakt, ze porad ty podminky nejsou na stejne urovni jako u "hardwaru" (mysleny uplne vsechny fyzicky koupitelne veci). Treba pravo na reklamaci chybi, je jen pravo na vraceni do 14 dnu.
Nicmene u her bez DRM vim co kupuju a kdyz tak tam porad jsou nejake moznosti, jak s tim pracovat. Verim teda, ze u hry bez DRM uz to neni pirateni, ale prosta zlodejina. Vydavatel mi prodava nejaky program a kdyz si ho zkopiruju a nezaplatim, tak bych ho podvedl. Jestli je to kradez nebo podvod, je sice technicky neco jineho, ale prakticky to povazuju za to same.

U her s DRM je to casto tak, ze pirati chrani me pravo tu koupenou hru hrat. Ja zakoupim, pokud to nezjistim okamzite, vratit nemohu, ale hrat taky ne, protoze mi hra kvuli DRM kolikrat nefunguje nebo zjistim, ze nefunguje zamyslenym ucelem. Naopak teda vydavatel hry podvedl me, platiciho zakaznika.

Sorry za dlouhy prispevek, ale jeste aktualni priklad:
Koupil jsem pred nejakym rokem AC Syndicate, hra byla ok. Jen jsem ji ozkousel a odlozil, ze ji budu hrat az casem. Ted jsem se k ni dostal a zjistil jsem, ze Ubisoft hru aktualizoval a v posledni verzi 1.51 brani trainerum v pristupu ke hre - hra se po aktivaci traineru sama vypne. Ja u Ubisoft her trainery pouzivam, bavi me na tom jen pribeh, hratelnost nikoliv. Na UPlay se nemohu vratit k predchozi zakoupene hre ve verzi 1.50, kde trainer fungoval ok.
Ubisoft me podvedl, prodal mi neco, co nefunguje tak, jak mi to prodal. Reklamovat to, aby mi vratili penize nelze.
Co jsem udelal? Skocil jsem na torrent, stahnul jsem verzi SKIDROW 1.50, aplikoval na to crack od CODEX, spustil jsem trainer a hraju. Moc dekuji piratum, ze mi umoznili hru hrat a prekonat podvod Ubisoftu, takze se nakonec smeju ja a nad tema mrdkama z Ubisoftu jsem diky piratum zvitezil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím tě kdy ti Ubisoft slíbil že ti bude fungovat v jeho hře kód třetích stran?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri uzavreni smlouvy fungoval, odzkousel jsem to, bylo to funkcni, takze jsem to v zakonne lhute 14 dni nevratil. Nasledne hru Ubisoft patchem zmenil, ale jiz me o tom neinformoval a ani neposkytl lhutu na odstoupeni od smlouvy.

Z meho prispevku je to zretelne pochopitelne! Nevadi mi, ze Ubisoft detekuje trainer a hru vypne. Vadi mi, ze Ubisoft detekuje trainer u hry, u ktere to nedelal v dobe, kdy jsem ji zakoupil a nedava mi moznost se vratit k verzi hry, kterou jsem zakoupil!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak sis neměl stahovat updaty tvůj problém. Mimochodem četl sis ubisoftí eulu?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja updaty nestahoval. Ono se to jaksi updatuje na UPlay samo bez toho, ze by na to uzivatel mel nejaky vliv.
Kdyz nevis takovou zakladni vec, je zrejme, ze o hrach nic nevis a nema smysl dal s tebou ztracet cas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bojovat se zlodejema je jiste spravne. Ja bych treba CD Projektu navrhoval, aby vydali na torrent zdarma specialni verzi Cyberpunku, ktera by byla dokonale zkomprimovana tim, ze by obsahovala jen zacatek hry a behem hrani piratovi zformatovala disk na PC.
Uz v minulosti se ruzne iniciativy vydavatelu her objevovali, ale nikdo to nedotahl do konce. S piratama to chce proste bojovat tvrde a hrani jim co nejvic ztizit az znemoznit.

Na protipiratskem boji vydavatelu her, je asi jen jedna chyba, casto ztezuji hrani hry svym chlebodarcum, kteri si hru poctive zakoupi. Pirati si ruzne ochrany odstrani a hra je tak casto lepsi a mene zere vykon PC nez ta originalni. To je zcela postavene na hlavu a CD Projekt je jedna z mala firem, ktera pochopila, ze trestat nema sve verne platici zakazniky. Ted uz jen zbyva, vymyslet zpusob, jak efektivne trestat piraty.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je takový ekvivalent, že si do vozidla dáš výbušné zařízení, které exploduje, jakmile vůz vyhodnotí, že byl ukraden a je v doupěti zlodějů. Jistě ti to přijde jako skvělý nápad,, ale ve skutečnosti by jsi si za tuhle "ochranu", šel sednou do chládku na doživotí. CD Projekt by se takovou verzí hry ekonomicky zruinoval.

Mimochodem, myslím, že si nyní CDP rozhodně nezaslouží za Cyberpunk 2077 plnou cenu. Vyjma toho, že měli několik odkladů, přestože milióny lidí mělo předplaceno (tohle kdybychom udělali u nás v práci klientům, tak si sotva vyděláme), tak je hra zabugovaná jak kdyby ji vydala Bugesda.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přijďte se někdy vy dva dementi podívat k nám do studia jak se dělají hry. Klidně vás na pár dní zaměstnám jako testery.
Pak vás ty dementní kydy přejdou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

přitroublý blbečku. Dělám automatizované linky. Kdyby mí programátoři byla stejná lenivá, nezodpovědná a nadutá paka jako ty nebo běžní "herní" vývojáři, tak bych už dávno seděl v kriminálu.

Neschopnost ukočírovat projekt je pro dnešní neukázněné, rozmazlené a zbytečně přeplacené herní vývojáře vcelku typické. Ano, chápu, že Cyberpunk je masivní hra, ale to byl W3 taky a ani zdaleka nebyl tak zabugovaný a tolik zpožděný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč ty opičky dělají u tebe když by byly v herním průmyslu přeplacení a měli by pohodu. OH wait díra v logice. Vem klidně celej svůj tým uvidíme co nakódí senior kodéry hledáme a platíme zlatem akorát nějak na trhu nejsou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak si je vychovej. My si je taky platíme dobře a chováme se k nim dobře, aby neměli tendence utíkat za penězi nebo prostředím. Jenže když to u vás vypadá jak po živelné pohromě, těžko se divit, že neseženete seriózní programátory (i když ty píšeš o kodérech, to jsou telata co umí jen psát program podle zadání, sami žádné řešení ebo jen to zadání nevymyslí, ty nezaměstnáváme, protože my potřebujeme programátory - lidi, co sice tu a tam musí kouknout od příručky nebo do internetu a nepatří mezi drtiče kódu, ale umí vymyslet řešení řízení enkodérem v kombinaci s optočidly od různých výrobců).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lol ty bys potřeboval dobrej granát do zubů. Ty tvoje opice neumí ani sofistikovanější jazyky. Člověk bez invence nemá co v herním průmyslu pohledávat na jakékoliv funkci. A kouknout se do příručky? Musím se po nějaké podívat ale od roku 2001 kdy jsem s hrami začal jsem ještě žádnou nepotkal. Nevím proč si myslíš že podmínky v gamedevu jsou jak po živelné pohromě naopak patří k tomu nejlepšímu co se v republice nabízí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

i ty hrdino internetový. Z očí do očí by jsi se ze mně posral, natož aby jsi pomýšlel na nějaké granáty :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chce to klid, jen se te snazi provokovat. Pry dela uklizecku v nespecifikovanem hernim studiu a ani nevi, jak funguji herni launchery. Chudacek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

njn, tak to jeho frustraci chápu :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli umíte "sofistikovanější" jazyky stejně dobře jako jazyk český, tak to musí být docela masakr.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle tu bylo asi rok nebo dva zpět u firmy která vydává doplňky k leteckým simulátorům, jeden update přidal funkci kdy kontrolují legitimnost jejich nainstalovaných produktů - typicky hledali registry záznam o instalaci, který byl specifický pro verze z torrentů.

Najednou se za začaly množit dotazy na oficiálních fórech že po instalaci toho posledního update jim zmizelo všechno co od té firmy měli. Samo support se k tomu tvářil že je to divné a že se lidi nemusí bát to instalovat... A taky těch co to reportovali byly jen jednotky.

Po pár dnech přišlo vyjádření těch vývojářů.. Ta firma prostě smazala všechno jejich IP když zjistila že od nich člověk něco upirátil nebo neinstaloval legitimní cestou, se kterou v EULA souhlasili.

Nejvtipnější bylo že ti piráti měli tu drzost běžet a brečet supportu že se jim to rozbilo a tím se vlastně krásně přinzali :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxi ty jsi fakt těžce duševně poškozenej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz v necem s mym nazorem nesouhlasis, nestyd se a napis v cem. Urcite to bude mit vetsi hodnotu nez, kdyz jen oponentovi spilas. To si pak kdekdo muze myslet, ze poskozenej je tu nekdo jiny nez ja. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tí čo majú peniaze, tú hru kúpia. Tí čo nemajú, tých nedonútite.

Ja ju nebudem ani pirátiť, ani kupovať. Možno ma neskôr naláka nejaký "výpredaj", ale možno ani to nie. Po mnohých hyper kampaniach som si kúpil mnoho hier, len preto že mali známe meno. Mám aj Zaklínača 3. Za 14,99. Hral som z neho asi polhodinu. Nezaujal ma.

Smutné je, ako stárnete, zabárate viac peňazí, ale máte menej času aj chuti neustále testovať či vás niečo zaujme alebo nie.

Ale hej, mám pokúpené aj hry, ktoré sme ako decká hrali bez platenia. Keď som ich po rokoch skúsil, bože, toto sme naozaj kedysi hrali? Nechápem!
Ale zas sú hry, ktoré sa hrajú aj po 10-20 rokoch.
World of Tanks, Lol, Dota2, Red Alert. Keď sa nad tým zamyslím, hrávam až na výnimku, všetko voľne dostupné hry, kde som si sem tam aj niečo kúpil. Beriem to ako podporu vývojárov, na prevádzku serverov.

Kiež by sa dal kúpiť čas. Zastavia čas na týždeň, zahráte si všetky hry ktoré už roky máte vo virtuálnej knižnici s tým, že keď bude čas... Potom ho zas spustia.

Niekto sa sťažuje, že mu pirátia jeho hru. Ja sa zas sťažujem, prečo som si kupoval hry, ktoré som nikdy nehral a nikdy hrať nebudem?

Čo som niektoré hral a boli dosť chválené, podľa achievementov pri niektorých viete, koľko % ľudí ich dohralo, na akej kapitole skončili. Býva to mnohokrát dosť nízke číslo, okolo 10%.

Môžu zaviesť systém. Hra stojí 100 EUR/USD. Zaplatíš za ňu toľko % z ceny, koľko percent hry si odohral. Ak 10%, zaplatíš 10 Eur. Hneď by zistili, že pirátstvo chudobných je malý problém, lebo hry za plnú cenu kupujú mnohokrát ľudia, ktorí ju ani nebudú hrať, alebo odohrajú 1-2-3 hodiny. Kupujú ju kvôli hype a že majú peniaze.
Niečo ako keď nechápem, prečo niekto na Steame kupuje virtuálne steam karty aby "leveloval" svoj profil. O chvíľu Steam bude zas dávať "holiday" karty. Opäť uvidím účty badge level 100+, ktoré nakupujú stovky, tisíce steam kariet.

Máte pirátov, ktorí nekúpia, na druhej strane máte skupinu ľudí, ktorí kupujú pre zábavu, len tak, lebo majú peniaze.

Preto sú aj tie ceny hier tak vysoké. Valve má aj návod pre vývojárov ako stanovovať cenu. Aby sa nestalo, že nejaká hra bude hitom, a pritom bol by lacná. Niektorí ľudia na steame kúpia za 49,99 5 rokov starú hru, lebo sa im nechce čakať na zľavu budúci mesiac. Už len to, kedysi sa 2 roky staré hry nepredávali.

Teraz firmy zarábajú na predaji aj 20 rokov starých hier! Mnohé predávajú za ceny, ako keby boli práve teraz urobené.

Celý ten systém je divný. 5 rokov starý mobil by ste za plnú cenu nekúpili. Ale 5 rokov starú hru, mnohí áno. Digitálny tovar vám upirátia ale aj kupujú po mnohých rokoch. Záleží na autoroch, či sa mu budú venovať, vylepšovať, alebo to nechajú len tak.

Čo viem, pirátov nedonútia platiť, lebo buď zo zásady nechcú, alebo jednoducho nemajú z čoho. Ja keď som nemal peniaze, hral som free hry. Wesnoth, hedgewars, trackmania, WoT, WT, všelijaké už neexistujúce F2P, koniec koncov, mnoho kvalitných hier je F2P, warface napríklad.

Čo viem, vďaka protipirátskej ochrane znepríjemňujú život platiacim, ktorí by platili aj tak. Ideál je, keď ukončí činnosť nejaká externá služba, fungovať vám bude pirátska kópia, ale tá zakúpená nie, kým nevydajú patch. Alebo keď o multiplayer sa starajú fanúšikovia, lebo firma ju vypla napriek tomu, že hru stále predáva!

Ja sa nesťažujem na pirátov. Ja sa sťažujem na firmy, ktoré vypnú multiplayer server a koniec. V optimálnom prípade sa vám z hry spustí len varovanie, že nemáte pripojenie ku serveru a ukončí sa.

Nie je to prípad Cyberpunku 2077, ale nič nie je také - jedna skupiná zlá a druhá dobrá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na steam levelu je závislá velikost friendlistu, to je jeden z motivů, další je samozřejmě motivace být co nejvýše. Stejně jako někdo má motiv ve hře najít každý tajný předmět apod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cyberpunk 2077 at 4K on $1499 GeForce RTX 3090... just 22FPS average

Read more: https://www.tweaktown.com/news/76651/cyberpunk-2077-at-4k-on-1499-geforc...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

22 FPS? Každý zapne DLSS. a na 30+ spoustě lidí stačí za vizuál který to má, případně sníží detaily jak uzná za vhodné, když preferuje výkon.

je super že ta hra nešla cestou snížení nejlepší kvality za cenu výkonu, tak si člověk může vybrat podle své preference.

Tak ta hra jde hrát v 30-40 FPS na GTX 750Ti, https://www.youtube.com/watch?v=yNzCzfTlQ0U

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele mám 3090 a po patchi a driverech to jede kolem 45-60 fps 4K DLSS quality settings + max vše ostatní. Čekal bych víc, ale je to dobře hratelné.

Že Red engine je docela neoptimalizovaný shit je celkem pravda, podle mého názoru nedává žádny smysl aby si firma již dnes dělala vlastní engine, Unreal a Unity jsou fantasticky optimalizované a vyjdou ve výsledku mnohem méně než interní vývoj.

A hlavně: člověk pak nevidí "začátečnické" glitche typu že nejde zvednout ze změ zbraň, něco problikává, o něco se zasekne atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta hra je (až na drobné glitche) naprosto vynikající a CD projekt si zaslouží za ni zaplatit.

Mám předobjednáno už půl roku a rozhodně nelituji. Naopak si ji asi koupím ještě jednou jako poděkování autorům, stejně jako jsem to udělal se Zaklínačem 3.

Sláva vývojářům kvalitních titulů!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

hru som predobjednal na GOG, pretoze som chcel podporit vydanie vez DRM, pacil sa mi Witcher 3 (kupil som ho 3x - najprv GOG, potom Steam GOTY, ktora bola v zlave lacnejsia ako season pass, a potom GOTY pre Xbox One s tym, ze bude update pre Xbox Series X v 2021) a original Deus Ex z roku 2000 je moja oblubena hra a toto by malo byt podobne
potom som si povedal, ze si to kupim aj k Xboxu, takze teraz tu hru mam 2x a vobec mi nevadi, ze som to spravil, na Xbox Series X som videl raz chybu, ze postava nebola animovana a zasekla sa v T poze, hra mi ani raz nespadla, a to bolo pred patchom 1.04
CD Project Red si moju podporu zasluzi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.