CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k CDR Like a Boss! - Funkční 3D tiskárna téměř zadarmo postavená z elektroodpadu a zbytků starých počítačů

Jen pro informaci. To co si postavil je něco čemu se říká repstrap (není to reprap). S průšou to nemá nic společného. Není to ani nic nového či objevného. Podobné provizorní konstrukce si lidé vyráběli skoro od počátku projektu reprap. (+-od roku 2008). Problém totiž byl se sehnáním oněch vytištěných plastových dílů (tisknou se desitky hodin) a jejich cenou (spočátku za ně lidi chtěli 4000kč na jednu tiskárnu).
Takže člověk prostě vyrobil jakoukoliv funkční konstrukci, třeba z kostek dřeva či kousků překližky atd. a jakmile to rozchodil, vytiskl si díly na tu verzi reprapu, kterou chtěl a ten původní výtvor většinou rozebral.
To že na to vybral/dostal 4000euro mě tudíž dost překvapuje.....
Mimochodem sehnat dostatečně výkonné krokové motory na tom šrotišti v africe byla asi dost fuška, jen mě překvapuje že na tom videu má klasické "koupené" NEMA 17 motory a na kruhových tyčích lineární ložiska...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, navíc postavit tento šrot za skoro 120 000 Kč, no nevím ...
I do Afriky umějí asijští obchodníci poslat díly za pakatel a to pomíjím, fakt že není Afrika jako Afrika.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ten "šrot" stál pouhé 2 000 Kč, jak je v článku ostatně jasně zmíněno. Zbytek sumy mířil na stavbu dalších tiskáren a výuku obyvatel Afriky...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Motory jsem nikdy nekupoval, nezajímal se o to, jak se jmenují či jak ten či onen ty vypadá, nicméně pokud je ten prototyp na té fotce a oči mne nešálí, tak v tom vidím motory, které se dají běžně vykuchat z velkých 5,25" disktových mechanik. Ještě zajímavější kousky jsou z velkých MFM disků.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

az tak by som nezatracoval smetiska v Afrike a Azii. Uvedomte si kam sa straca srot z celeho sveta. Neverim, ze vsetko sa krasne zrecikluje. Skor sa to lacno vyvezie do krajin 3 sveta a sup na kopu. Kludne sa tam moze najst kopu zaujimavych a dobrych polotovarov. Staci sa iba trosku vyznat :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.