CDR.cz - Vybráno z IT

CDR Like a Boss! - Funkční 3D tiskárna téměř zadarmo postavená z elektroodpadu a zbytků starých počítačů

afrika_3Dtisk
Afričan Kodjo Afate Gnikou ukázal obrovskou dávku talentu a představivosti, když dokázal z rozbitých tiskáren a počítačů sestavit tiskárnu novou, tentokrát schopnou tisknout reálné 3D objekty. Předlohou jí byl dokonce model od českého vývojáře.

Pokud si budete chtít v domácích podmínkách sestavit vlastní 3D tiskárnu, není nic jednoduššího, než nakoupit díly a poté, za pomoci poměrně obsáhlého návodu, začít několikahodinový konstruktérský maraton. Co ale dělat, pokud jste v místech, kde podobná možnost není, díly chybí a vy 3D tiskárnu opravdu chcete?

afrika_3Dtisk2

S trochou zručnosti, jak se zdá, mohou pohodlně posloužit i součástky, které poskytne sběrna elektroodpadu. Stačí sehnat motorky ze skenerů, case z běžného stolního počítače a několik dalších dílů z disketové mechaniky.

Na experimentální verzi tiskárny z odpadu pracoval její tvůrce Afate několik měsíců a projekt nakonec nazval W.AFATE, což je spojení "W" jako WoeLab a jeho jména.

3D_tisk_infografika

Bez peněz by to nakonec asi tak snadno nešlo

Pro financování projektu sáhl afričan po jednom z crowdfundingových serverů, kdy mu mohli ostatní uživatelé posílat finance na úspěšnou realizaci. Tímto způsobem se mu podařilo vybrat 4 000 euro, což byla částka více, než dostačující.

W.AFATE 3D tiskárna je nyní funkčním prototypem, přičemž krom elektroodpadu bylo nutné dokoupit pouze další části v ceně 100 dolarů (kolem 2 000 Kč). Konkrétně se jednalo o programovatelnou kutilskou desku Arduino a tiskový materiál, zbytek součástek už poskytla skládka. Ostatní vybrané peníze prý poslouží na tvorbu dalších tiskáren a výuku obyvatel Afriky.

Zbystřila i NASA

Afate zmínil, že je jeho tiskárna vhodná pro každodenní využití a v Africe je její nasazení ještě smysluplnější. Běžné věci jsou zde totiž jen těžko k dostání a jejich tisk může být elegantním řešením.

afrika_3Dtisk1

Tiskárna je zatím prvním funkčním prototypem, ale do budoucna má její tvůrce velké plány - chce posílat zařízení z elektroodpadu až na Mars, kde chce tvořit domy pro budoucí lidské obyvatele. Přestože by někdo mohl říci, že se jedná spíše o snílka, už si jej všimla americká NASA, která nápad ocenila na International Space Apps Challenge v Paříži.

3D-tisk_case

Za vzdálenou předlohou stojí český rodák

Model tiskárny vychází z oblíbeného opensource designu Prusa Mendel, za jehož návrhem stojí český propagátor a vývojář Josef Průša, jehož návrhy využívají desítky tisíc lidí po celém světě. I v případě africké tiskárny z elektroodpadu se jedná o tzv. RepRap - (Replicating Rapid Prototyper), který je schopen tisknout své vlastní součástky. Ještě lepší by pak bylo pro první model z počítačové skříně (na obrázku výše) označení RepStrap, což je označení první model tiskárny složený z dostupných součástek, na němž až následně vzniknou RepRap díly, viz obrázek níže.

wafate_1_jpg_640x860_q85

Psali jsme o 3D tisku:

cdr-like-a-boss
Za skvělý nápad a realizaci v nelehkých podmínkách udělujeme tvůrci W.AFATE  3D tiskárny ocenění CDR Like a Boss.

Další zajímavé příběhy:

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CDR Like a Boss! - Funkční 3D tiskárna téměř zadarmo postavená z elektroodpadu a zbytků starých počítačů

Pondělí, 28 Říjen 2013 - 12:54 | Artael | Motory jsem nikdy nekupoval, nezajímal se o to,...
Úterý, 22 Říjen 2013 - 15:06 | Lukáš Voříšek | Ten "šrot" stál pouhé 2 000 Kč, jak je...
Úterý, 22 Říjen 2013 - 13:07 | Destructor | souhlas, navíc postavit tento šrot za skoro 120...
Pondělí, 21 Říjen 2013 - 13:27 | ica sk | az tak by som nezatracoval smetiska v Afrike a...
Pondělí, 21 Říjen 2013 - 13:17 | DRK | Jen pro informaci. To co si postavil je něco čemu...

Zobrazit diskusi