CDR.cz - Vybráno z IT

Češi vyvinuli software, který vrátí hlas pacientům s odebranými hlasivkami

Česká vědecká obec si může připsat další významný úspěch. Pacienti, kterým jsou lékaři nuceni plánovaně odebrat hlasivky, díky nové aplikaci o svůj hlas nepřijdou. Na počítačovém programu spolupracovali vědci ze Západočeské univerzity v Plzni se softwarovými firmami CertiCon a SpeechTech, 1. Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a pražskou Fakultní nemocnicí v Motole.

Čtyři roky trvající projekt, jehož hlavní postavou je Jindřich Matoušek, dospěl ke svému finále. Jeho výsledkem je systém umožňující plně automatizovaný proces konzervace a rekonstrukce hlasu. Metoda je určená zejména pro onkologické pacienty, kterým musí být operativně odejmuty hlasivky.

V praxi se jedná o aplikaci, která jednoduchým způsobem umožní uživateli hlas nahrát a uložit. "Z uložených nahrávek ho pak lze automaticky rekonstruovat pomocí personalizovaného řečového syntetizéru," říká pro ČTK Petr Konvalinka, předseda Technologické agentury ČR.

Uživatel nahraje minimálně 500 vět, pečlivě vybraných tak, aby podchytily co nejvíce důležitých prvků jazyka. Vzniklý datový soubor pak může dotyčný používat na počítači, mobilu i tabletu, kdy komunikuje pomocí aplikace. Do zařízení napíše text, který program jeho vlastním hlasem plynule přečte.

Autoři projektu spustili web UchovejHlas.cz, kde zájemci najdou veškeré podrobné informace. Ke konzervaci hlasu podle něj vedou tři jednoduché kroky. Aplikace je určená pro lidi, kteří mají problémy s mluvením, bojí se ztráty hlasu, chystají se na operaci krku či hlasivek, chtějí si udělat zálohu svého vlastního hlasu, nebo jen chtějí, aby mobil mluvil jejich unikátním hlasem.

Zdroje: 

ČTK, Oficiální

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Češi vyvinuli software, který vrátí hlas pacientům s odebranými hlasivkami

Sobota, 13 Únor 2021 - 07:49 | Xspy | Mezikus mezi plechovou hubou a syntetizátorem...
Úterý, 9 Únor 2021 - 15:39 | GeorgeZeman | Na té stránce se nedá registrovat. Nebo to pro...
Úterý, 9 Únor 2021 - 07:01 | KristinaBorer | There are different types of software like game...
Čtvrtek, 4 Únor 2021 - 13:19 | DRK | Několik lidí co takto přišli ohlasivky jsem...
Čtvrtek, 4 Únor 2021 - 07:25 | WIFT | Ach jo ... a já myslel, že udělali aspoň...

Zobrazit diskusi