CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Česká pošta uzavřela dohodu s AliExpressem, zboží z Číny dorazí už za 10 dní

Pochopil jsem dobře, že nyní je tedy možné objednávat z aliexpresu jakékoli zboží i s cenou přes 22 a 150 eur a nebude připočítáváno clo ani dph?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ví pánbůh a svatý Václav, jak to vlastně bude. Ale DPH snad bude platit přímo Aliexpress (od 1.7.). Clo bude jiná básnička.

Nikde nepíšou, že tohle (snad) bude fungovat jen pro standardní dopravu Aliexpress. Když vyberete jinou přepravu, tak to půjde jinak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, prodejce musí podporovat zaslání přes "aliexpress balík". Ale jinak je Belgie členem EU, tak by se měl balík tvářit jako odeslaný odtamtud a nová pravidla od ledna by se na něj vztahovat neměla. Držme si palce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se obětoval a objednal za $78 z Číny přes "AliExpress Standard Shipping". Uvidíme, jak to dopadne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

První UPDATE:
Jedna ze zásilek prošla Belgií a bude doručována přes FedEX. Něco asi mezi poštou a aliexpressem nefunguje jak by mělo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takto bude pošta rychlejší Čína - ČR než Horní-Dolní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Až chtějí zavést clo a DPH na balíčky tak pošta chce něco doručovat hlavně to co doručovala už teď nebo spíše nedoručovala, protože už od 31.10 čekám na balíček, který je na poslední míli doručení a jak to vypadá tak asi se nedoručí, super práce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je jedno aký prepravca. Od utorka čakám mna balíček cez Zásilkovna.cz z Pardubic do M. Boleslavi a stále nič. Jev tom darček ktorý som potreboval včera. Na včerajší mail sa ani neobťažovali odpovedať.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nebude jedno jaký bude zvolen přepravce. Smlouvu má s českou poštou jen AliExpress. Takže při výběru dopravce je nutné zvolit "AliExpress Standard Shipping" nebo "AliExpress Premium Shipping".

Pokud si zvolíte např. DHL, tak prodejce dá balíček jim a oni si s ním udělají co budou chtít. Z osobní zkušenosti vím, že ho nechají proclít zvenku i zevnitř. Vám potom přijde jen vyděračský dopis stylem "zaplať zprostředkování nebo se nedoplatíš". Také Vás nechají osobně se dostavit do Klecan, kde si musíte všechno sami oběhat, což je tak na 2 hodiny, protože Vás nechají běhat mezi pobočkami, které jsou několik kilometrů od sebe. Nikdy jsem se zastupovat pochopitelně nenechal a vždy jsem platil maximálně třetinu požadované částky ze zastoupení.

S těmihle šaškovskými dopravci nikdy! Vždy po prodejci požaduji dopravu běžnou poštou a pokud to od teď bude bez DPH a CLA za jakékoliv zboží, no tak je to vítězství jak kráva!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je hezké, ale jak na AliExpressu zjistíte jaký je to dopravce když tam je třeba jen Cainiao Super Economy Global

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to právě pozor – pokud prodejce nabízí dopravu pouze nějakými UPS, e-EMS, PPL, DHL, Cainiao nebo jinými, tak se jedná o smluvní dopravce prodejce a nemá to nic společného s AliExpresem. Prodejce musí mít ve výběru dopravy (a tedy podporovat) "AliExpress Standard Shipping" nebo "AliExpress Premium Shipping". Pokud je prodejce nemá – zvolit jiného prodejce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tím jako chcete říct, že tihle dopravci nedoručují a nebo záměrně zdržují doručení zásilek?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mně je spíš důležité jak vyřeší to že od nového roku se má platit dph i za věci s cenou menší než 22e. Protože pokud by to bylo hjako dosud že si česká pošta u žekne 200kč za vyřízení celníhoi řízení tak by balíček za dolar najdnou stál dolarů 12.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Termín o kterém píšete byl posunut na 01.07.2021 viz poslední sekce v https://www.ceskaposta.cz/sluzby/mezinarodni-sluzby-novinky
Citace "K 1. 7. 2021 bude muset ČP zajistit implementaci legislativy týkající se zrušení osvobození od DPH, kdy veškeré zboží v příchozích zásilkách ze zemí mimo celní a daňový prostor Evropské unie bude procházet celním řízením a bude zatíženo daní"

2) Nebudou to řešit, rovnou to obejdou. Proto se všechny zásilky mají posílat přes Belgii, kde se dostanou do prostoru EU a dále už je pohyb po EU bez cla a dph. Jestli to bude clo/dph někdo platit při vstupu do Belgie může být koncovému příjemci zásilky jedno, jemu dojde bez dodatečných plateb.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tím si právě nejsem tak jistý. Pokud bude sklad v belgii tak ano, ale pokud to přijde z číny pak je zcela jedno jestli přijde přes belgii nebo přes itálii či holandsko.. (už teď to sem cestuje docela zprostředkovaně). Majitelem toho zboží je totiž ten kdo ho koupil a zaplatil a belgie jakožto část eu tu legislativu bude mít stejně jako čr ne? Někteří prodejci mají sklady v EU a proclí si to předtím sami, ale to neplatí pro naprostou většinu drobných prodejců a většinu nabízeného zboží na aliexpresu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom by to mohlo být..
1) AliExpress je internetové tržiště provozované a vlastněné čínskou společností Alibaba Group
2) Alibaba má v Belgii tržište v Liege viz:
https://www.retaildetail.eu/en/news/general/alibaba-opens-belgian-wareho...
https://www.retaildetail.eu/en/news/general/li%C3%A8ge-officially-become...
https://trans.info/en/alibaba-logistics-hub-for-europe-is-confirmed-to-b...

Takže pokud dopraví zboží do svého skladu v Belgii a potom dále do Evropy, tak to snad bude v pořádku. No uvidíme, já zatím očekávám několik zásilek z Číny (snad přes Belgii) a více se dozvíme tak za týden.. viz
https://cdr.cz/clanek/ceska-posta-uzavrela-dohodu-s-aliexpressem-zbozi-z...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A? Jak tohle souvisí s tím že konkrétní prodejci většinu zboží momentálně nabízejí jen z číny? Mně to neprodává alibaba oni jen zprostředkovávají prodej a hlídají transakce.
Ano ideální je pokud mají skad v EU ale ve většině věcí ho bohužel nemají. Když budu chtít třeba 3d tiskárnu za 5- 16 000kž tak to pošlou i z přímo čr, pokud chci nějaké elektronické součástky různě přepínače či prakticky cokoli s nízkou cenou tak ani omylem a jde to z číny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že to půjde vždy z Číny, ale pokud se vybere AliExpress doprava, tak předpokládám, že využijí svého warehousu v Belgii, kam dané zboží nejprve dopraví a odtamtud dále do Evropy na místo určení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je právě otázka, že my můžeme předpokládat co chceme, ale pokud to neproclí ten prodejce například pokud si nezapočítá za to prachy dopředu, tak pochybuju, že by jim toto dotovala čínská vláda stejně jako tu poštu...
Museli by si domluvit jak to vůbec hromadně dělat (třeba že by to platili hromadně poště ale tady má každý balíček jinou cenu), navíc už vidím jak by se líbilo třeba české vládě, že dph za dovoz pro českého zákazníka hromadně inkazuje belgie ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

má k tomu někdo detaily jak to teda bude? jestli balíky do 22€ přes liege půjdou bez výpalnýho poště? a jestli ali standard/premium/saver shipping bude mít pořešeno dph na straně shopu? díky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.