CDR.cz - Vybráno z IT

Jak jsou na tom naši operátoři s rychlým internetem?

LTE v Česku - img1
Být online kdykoli a kdekoli – to je oč tu běží. S rozšiřujícím se pokrytím mobilního internetu už to není až takový problém a Vodafone v Německu dokonce posiluje rychlost 4G až na 150 Mb/s. Podíváme se, jak jsou na tom naši operátoři a jaké rychlosti internetu nabízí.

Přestože mají mobilní 3G sítě už poměrně slušné pokrytí a i v tuzemsku se k nim připojíme ve většině velkých měst, nabízí na dnešní dobu docela pomalou rychlost připojení. Již před několika lety se však začalo mluvit o rychlejších 4G sítích, nazývaných také LTE. V České republice jsme nyní teprve v počátcích, kdy operátoři začali s výstavbou prvních vysílačů a je zatím jen několik málo míst, ze kterých se k LTE dokážeme připojit (i když jeho podporu nabízí většina dnešních špičkových telefonů). Stále je také mnoho lokalit (zejména méně obydlené oblasti), kde je pokrytí pouze pomalým připojením k GPRS (EDGE).

LTE v Česku - img2

Některé evropské země jsou na tom ale s infrastrukturou mobilního internetu podstatně lépe a jednou z nich je i sousedící Německo, kde je konkrétně u Vodafonu pokryto více jak 60 % území signálem LTE. I ostatní operátoři mají o poznání lepší pokrytí než naše „česká trojka“. Právě německý Vodafone pak přišel tento týden dokonce se zprávou, že hodlá posílit rychlost dosavadního připojení LTE - samozřejmě u těch nejvyšších balíčků. Ze stávající rychlosti 100 Mb/s se prémiovým zákaníkům navýší download na maximálních 150 Mb/s, což už je na mobilní připojení velmi slušné. Abychom této rychlosti docílili i reálně, je třeba mít opravdu výborný signál, což se ale málokdy poštěstí.

LTE v Česku - LTE logo

Tato zpráva nás zároveň přivedla k zamyšlení, jak je na tom naše česká zemička v porovnání právě s Německem a rozhodli jsme se přinést vám tento článek, kde u každého z našich operátorů (vyjma těch virtuálních) uvedeme, jak je na tom s pokrytím a rychlostí LTE sítí (download i upload). Základní informace o stavu našich LTE sítí předeslal i náš květnový článek o LTE modemu od výrobce ZTE.

Telefónica O2

Právě kyslíkový operátor prosazuje v poslední době svoji kampaň ohledně budování rychlého 4G internetu v Praze, jež začalo v květnu. Zatím jsou v hlavním městě tři základní oblasti, které toto připojení nabízí, a postupem času by se měla síť rozšířit takřka po celém jeho území. Zbytek českých měst si zatím musí vystačit s pomalejším HSPA+ či základním 3G připojením.

LTE v Česku - O2 logo

Co se týče rychlosti internetu, operátor slibuje datový tok až 75 Mb/s, což je oproti pomalejšímu HSPA+ o 33 Mb více. Každému je ale asi jasné, že takto rychlý internet dostanou pouze zákazníci s nejvyšším balíčkem, stejně jako u zmiňovaného Vodafonu v Německu. Pokud tedy vlastníte SIM kartu od O2 a uvažujete o využití maximální rychlosti LTE sítě v Praze, připravte si necelých 760 korun měsíčně a omezte data na maximálních 10 GB (měsíční FUP).

LTE v Česku - O2 pokrytí

Vodafone

Bohužel ani Vodafone na tom není s LTE pokrytím lépe a síť je dostupná pouze v Karlových Varech, kde ji vybudoval ku příležitosti konání Mezinárodního filmového festivalu. Vysílačů je po městě rovných dvacet a pokud chcete internet využít, musíte si nechat zdarma vyměnit vaši stávající SIM kartu za novou – starší SIM technologii LTE nepodporují. Jak se bude vyvíjet další rozšiřování LTE zatím nevíme a podle slov Vodafonu bude záležet na tom, jak dopadne aukce dostupných frekvencí.

LTE v Česku - Vodafone logo

Maximální rychlost 4G stanovil Vodafone na 100 Mb/s, což je stejně jako u jeho německého bratříčka. Oproti 3G (HSPA+) připojení se 43,2 Mb/s je to poměrně velký skok. Podle zkušeností těch, kteří sítě při konání filmového festivalu využívali, ale rychlost LTE nepřesáhla ani přes 35 Mb/s. K využití internetu musíte mít navíc aktivovaný nejvyšší balíček RED Premium s 10GB datovým omezením stejně jako u O2. Jeho cena vyjde na 1 499 korun měsíčně a součástí je i neomezené volání či SMS. Pokud chcete pouze internet, je zde také možnost nejvyššího internetového tarifu s měsíčním limitem 10 GB. Jeho obvyklá cena je něco málo nad tisícikorunou, Vodafone ho ale nyní nabízí stávajícím zákazníkům za 504 korun měsíčně.

LTE v Česku - Vodafone pokrytí

T-Mobile

Velkou trojku uzavírá růžový operátor, který s LTE experimentuje podobně jako Telefónica. Několik vysílačů nalezneme v Praze, pár dalších v Mladé Boleslavi. Jako jediný operátor ale nabízí i zvýhodněnou zkušební verzi, ve které se nezapočítávají přenesená data do FUP limitu po dobu dvou měsíců. Stahovat tedy můžete zcela neomezeně a internet můžete dokonce využít i se svým stávajícím balíčkem (to vám vřele doporučujeme, bez balíčku budete platit standardní sazby za připojení) - pro aktivaci LTE stačí zaslat SMS či navštívit Můj T-Mobile. Službu aktivujete SMS zprávou na číslo 4603 s textem LTE A (pro aktivaci), LTE D (pro deaktivaci).

LTE v Česku - T-Mobile logo

T-Mobile údává maximální rychlost LTE na 100 Mb/s, což ho staví spolu s Vodafonem na první příčku. Také je zde největší rozdíl v navýšení rychlosti oproti 3G HSPA+, které u T-Mobilu dosahuje maximálních 42 Mb/s. Jak jsem již zmínil, k aktivaci LTE nepotřebujete žádný internetový extra-balíček a stačí vám ten stávající, popřípadě tarif s internetem – cenově se pohybujeme mezi 500 a 1 500 korunami. Datový limit u nejvyššího z tarifů pak činí 30 GB. Ze všech tří operátorů tedy nabízí T-Mobile lepší podmínky internetu, i když zatím funguje také jen na velmi malém území.

LTE v Česku - T-Mobile pokrytí

Závěrem

Všechny tři operátory tedy můžeme pochválit za to, že se krůček po krůčku snaží rozšířit mobilní internet čtvrté generace i u nás v tuzemsku. Jak lze snadno vyčíst z jednotlivých map pokrytí, zatím pouze experimentují a zkouší LTE na několika vysílačích. Než se dočkáme opravdu masivního rozšíření a pokrytí alespoň těch největších měst, bude to ještě nějaký ten rok trvat. Do té doby se budeme muset spokojit s pomalejším 3G připojenín, na jehož rozšíření se ale rovněž nezapomíná.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak jsou na tom naši operátoři s rychlým internetem?

Čtvrtek, 8 Srpen 2013 - 20:25 | Sob | No ja nevim, uz ted je tragikomicky, kdyz si...
Čtvrtek, 8 Srpen 2013 - 14:59 | Noxik | Pravda volani uz je v dnesni dobe docela...
Čtvrtek, 8 Srpen 2013 - 13:27 | Mrkvonaut | Ono to nebude tak žhavé, když už i k nám dorazilo...
Čtvrtek, 8 Srpen 2013 - 12:59 | a a | "Všechny tři operátory tedy můžeme pochválit...
Čtvrtek, 8 Srpen 2013 - 11:50 | corwin78 | LTE klidně oželím, pokud by aspoň rozumně chodilo...
Čtvrtek, 8 Srpen 2013 - 09:05 | Dave Tramtunberk | Už teď si vystačím v 90 % se skypem v mobilu při...

Zobrazit diskusi