CDR.cz - Vybráno z IT

Jak je to s rozšiřováním rychlých mobilních sítí v ČR a proč není LTE modem od ZTE nejmenší?

4g_lte_rychlost
Jak vypadá pokrytí LTE sítí na našem území? Třeba tak, že získáte SIM kartu bez podpory volání a nejrychlejší mobilní internet je dostupný jen pro hrstku šťastlivců v určitých lokalitách. Výrobci hardwaru jsou na rozdíl od operátorů, zdá se, na LTE sítě připraveni, jen pozor na matení zákazníků.

Inovace na českém telekomunikačním trhu nejdou příliš rychle, ale přesto se poslední dobou nějaké ty změny odehrávají. Po slevách ze strany operátorů, které jsme detailně vybírali v sérii článků, se malého rozšíření dočkala také česká LTE síť. Rozšiřoval operátor O2, který bude karty s podporou rychlého internetu nabízet s údajně nejmenším modemem na trhu od ZTE.

LTE_rychlost

Nepřehlédněte:

Pokrytí LTE sítí v ČR, jak jsme na tom?

Operátor Telefónica O2 minulý týden výrazně pokročil s pokrytím sítí nové generace na území hlavního města Prahy. Jak jistě tušíte, zatím to ani zde není žádný zázrak, ale pokud se často pohybujete v částech Praha 1, 2, 4 a 10 (viz obrázek), máte alespoň minimální možnost využít rychlých mobilních dat. Následovat budou další lokality, jako Letiště Václava Havla a v říjnu poté i Brno.

LTE_mapa_praha

T-Mobile jako první pokryl Mladou Boleslav, kterou jako místo pro testování nové sítě i doporučuje na svém webu. V Praze se pak můžeme připojit v okolí centrály na Roztylech.

lte_boleslav

Na rychlá data s novou SIM a bez volání

Bohužel, k využívání sítí nové generace je zapotřebí také nová SIM karta a zařízení zvládající příjem signálu. Lokální operátoři zatím LTE provozují v testovacím režimu, kdy po vložení karty do mobilu získáme pouze přístup k datům a nikoli volání, proto jej nabízí s USB modemem. Chytré telefony s jeho podporou u nás zatím nevyužijí svého potenciálu, kdy se sice připojíme k rychlé síti, ale bez možnosti hovorů.

ZTE MF823: Zázrak v rozměrech se nekoná

Výrobce síťových a mobilních řešení ZTE ve své tiskové zprávě upozorňuje na nový LTE modem, který mají dostávat zákazníci společnosti Telefónica.

Pokud se podíváme na parametry, vypadá ZTE MF823 jako standardní USB 2.0 modem se čtečkou microSD karet. Oproti starším produktů přidává konektivitu v 4G sítích LTE, poradí si s rozšířenými standardy UMTS-HSPA+ a GPRS/GSM, přičemž výrobce se snažil hardware vyladit pro nízkou odezvu a stabilitu při vysokorychlostním přenosu. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby firma neuváděla zavádějící tvrzení o jeho rozměrech. Je prý totiž "nejmenší"...

ZTE_MF823_ls

Rozměry modemu jsou 90 × 28,4 × 13 mm a váha 56 g, tedy malé, ale nikterak výrazně vybočující z řady USB modemů. Abychom se přiznali, rozměry u těchto zařízení jsme nikdy dříve výrazněji nezkoumali. Nadpis tiskové zprávy však zněl „ZTE představuje nejmenší USB modem pro 4G sítě LTE“ a tak jsme se alespoň podívali, co má na trhu konkurence.

lie-to-me_o_221883

Jelikož Vodafone svou LTE síť zatím pro veřejnost neotevřel, zbyl tu ještě T-Mobile. Ten pro možnost připojení k LTE síti nabízí modem Huawei E398. Jeho rozměry jsou 90 × 25 × 15 mm a váha 40 g, což by sice znamenalo, že výrobek ZTE je o 2 mm tenčí, ale zase o více než 3 mm širší a výrazně těžší.

USB LTE modem samozřejmě nemusíme kupovat jen od operátorů, vložit SIM lze i do vlastního hardwaru. V nabídce českých obchodů je např. model Option Beemo 4G, který má 90,5 × 35,4 × 11,7 mm a váhu 35 g. Takže jaképak nejmenší, Beemo 4G je lehčí a dokonce o něco tenčí. Pro produkt ZTE tedy neplatí ani pomyslné "nejtenčí"...

Tagy: 
Zdroje: 

1, tisková zpráva ZTE

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak je to s rozšiřováním rychlých mobilních sítí v ČR a proč není LTE modem od ZTE nejmenší?

Pondělí, 20 Květen 2013 - 14:49 | Slavo Krupa | Článok dobrý, ale vôbec sa mi nepáči ten posledný...
Pondělí, 20 Květen 2013 - 12:13 | ptipi | Pokud dobře počítám, tak objemem je nejmenší (...
Pondělí, 20 Květen 2013 - 12:11 | Doctorx Doctory | realna rychlost je tak 1/10 z avizovane
Pondělí, 20 Květen 2013 - 12:07 | TomK | Proč ještě někdo opatory neklepl přes prsty za ty...
Pondělí, 20 Květen 2013 - 09:13 | xvasek | Jenom si koledujte, operátoři - data bez hlasu....
Pondělí, 20 Květen 2013 - 08:53 | Lukáš Voříšek | Však ano, v odstavci u Huawei modemu zmiňuji, že...
Pondělí, 20 Květen 2013 - 08:30 | Jakub Rydlo | Nemel by byt nahodou nejtenci ten Option Beemo 4G...

Zobrazit diskusi