CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Chcete si elektrické obvody tisknout sami? Brzy budete mít možnost

Jak je to s trvanlivosti takhle vytisteneho tistaku (predpokladam na plast, na papir to vydrzet nemuze) ve srovnani s beznym tistenym spojem? Jak si stoji ta lepidla ve srovnani s europajkou?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem odborník, ale poněkud bych se obával světla. Myslím si, že tiskárna by si zasloužila ještě třetí "barvu" - ochranný lak proti oxidaci. A ideálně i čtvrtou - pro lepší pájitelnost - ale to možná není potřeba. Nevím, na stříbro jsem nepájel.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na stříbro, zlato chytá pájka jak šlak, až moc. Teda ta olovnatá, když byl svět ještě v pořádku.
A stříbro musíš fest chránit proti oxidaci. Třeba bývalé keramické kondenzátory byly pácované voskem aby jó se ke stříbru nic nedostalo, zejména ty siřičité sračky ve vzduchu. To samý VF cívky se lakovaly.
Toto vypadá dobře na papíru, ale v praxi to bude bída. Cuprextit je cuprextit málo darmo.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Takže by to skutečně uživilo i další dvě náplně:
1/ trvalá ochranná vrstva proti oxidaci
2/ dočasná ochrana ploch pro pájení před oxidací.

třeba v další verzi, v nouzi se to potře kalafunou v lihu :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tento sposob je urceny na prototypovanie, trvanlivost je neziaduca a zbytocne nakladna.Staci ze to prezije 1-2 testy funkcnosti a sup do kosa. Teda pardon na recyklaciu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, jak tak prohlížím ten jejich první prototyp, tak koukám že je to vlastně "jenom" tisková hlava vražená do makerbotu. Docela by mi přišlo fajn, kdyby nabízeli kit samotné hlavy pro 3D tiskárny jako je reprap a jemu podobné. Vyšlo by to o mnoho levněji a na takové to domácí tiskání by to stačilo.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Není lepší si za těch pár korun, co to u slušného specializovaného výrobce (například https://www.lamirel.cz/ ) stojí, nechat si udělat plošné spoje na profi strojích a za krátkou dobu? Já bych si osobně doma už nic "nepatlal"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.