CDR.cz - Vybráno z IT

Čína posílí kontroly: Zavádí nový regulační orgán pro správu dat

Zdroj: Shutterstock

Peking plánuje vytvořit novou vládní frakci, která bude spravovat datová úložiště v Číně - chce tím zvýšit efektivitu regulační struktury. Cílem tohoto kroku je zabránit "problematickým postupům" některých firem.

Tento nový úřad by se stal nejvyšším čínským regulačním orgánem soukromých dat. Nahradil by tak několik současných ministerstev a měl by rozhodovat o exportu dat nadnárodními společnostmi. Také by stanovil pravidla pro shromažďování a sdílení údajů pro podniky a mohl by například zakázat sběr určitých druhů informací o spotřebitelích. Kontroloval by také sdílení soukromých údajů se zahraničními partnery a zajišťoval národní bezpečnost. Úřad by měl být projednán a schválen na Všečínském shromáždění lidových zástupců do 13. března tohoto roku.

Mezi další regule budou patřit manipulace s daty pomocí algoritmů, závislost na internetu u nezletilých a identifikace slabých míst v zabezpečení private access systémů. Národní lidové shromáždění a Státní rada poslaly čínské vládě žádost o více podrobností k tomuto orgánu, nicméně zatím se odpovědi nedočkaly. 

Zdroj: Shutterstock

Podnikům, které se potýkají s rostoucím množstvím pravidel a zákonů, by to mohlo poměrně dost pomoci. Avšak vedoucí pracovníci v oblasti technologií mají naopak obavy, že by nový orgán mohl omezit inovace v již tak oslabeném technologickém odvětví.

V současnosti se regulací dat v Číně zabývá několik agentur, což je pro podniky matoucí, protože není poté úplně zřejmé, na který orgán se mají obrátit. Mezi tyto agentury patří například Čínská správa kyberprostoru, ministerstvo průmyslu a informačních technologií a Národní komise pro rozvoj a reformy.

Oproti zbytku světa

Regulační orgány po celém světě se v posledních letech zabývají ochranou osobních údajů a vytvářejí nové předpisy, aby zvýšily ochranu soukromí na internetu. V souladu s tímto trendem Čína také zavedla různá opatření k ochraně osobních údajů uchovávaných internetovými společnostmi. Ta však vedla ke zvýšení nákladů na dodržování předpisů pro čínské společnosti, což zahrnuje zřízení nových datových center a náročné kroky k zajištění bezpečného přenosu dat.

Tagy: 
Zdroje: 

reuters.com

Diskuse ke článku Čína posílí kontroly: Zavádí nový regulační orgán pro správu dat

Žádné komentáře.