CDR.cz - Vybráno z IT

Čína představila vlastní laserové dělo. Má sestřelit drony během několika sekund

Laser Sestrel
Čína otestovala údajně vysoce přesné laserové dělo, které má sloužit k obraně proti dronům. Malá bezpilotní letadla letící v nízké výšce dokáže sestřelit do 5 sekund od zaměření cíle.

Čínská akademie inženýrské fyziky oznámila, že vyvinula laserové dělo pro likvidaci malých bezpilotních letounů. Laser dokáže sestřelit drony letící rychlostí do 180 km/h a pohybují se ve výšce max. 500 metrů nad terénem.

Před pár dny proběhla médii zpráva, že Francie vyšetřuje nepovolené přelety dronů nad svými sedmi jadernými elektrárnami. Podle mluvčího francouzského letectva šlo o malé komerční drony. Čína vidí velkou hrozbu právě v oné komerční dostupnosti malých bezpilotních letadel, které mohou nést kamery nebo výbušniny. Jsou to všechno relativně levné a lehce ovladatelné stroje, které se náramně hodí ke špionážním aktivitám, a další nemalou hrozbu představuje zneužití dronů k teroristickým útokům.

K ničení dronů se dosud hojně využívalo odstřelovačů a vrtulníků. Ne vždy se ale jedná o ideální způsob, jak malý bezpilotní letoun vyřadit. Laserové dělo by podle čínských odborníků mělo splňovat tři hlavní výhody: rychlost, přesnost a bezhlučný provoz.

Lídrem ve vývoji laserových zbraní je USA. Spojené státy mají svůj vlastní zbraňový systém pro ničení dronů. Je jím laser Avenger od koncernu Boeing. Americká armáda už svůj laserový systém proti dronům testovala před několika lety, takže Čína v tomto ohledu není první. Pro americké námořnictvo je pak ve vývoji laserové dělo ADAM, o kterém jsme se také zmínili i my na CDR. Pro letectvo byl ve vývoji úctyhodný 1MW laser Boeing YAL-1 ABL, který zabíral skoro celý prostor letadla. Projekt byl ale nakonec zrušen. Nyní americké letectvo vyvíjí laserovou věž (ABC laser) s adaptivní optikou. Tento laser by měl být v prvé řadě určen pro ničení protiletadlových řízených střel.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čína představila vlastní laserové dělo. Má sestřelit drony během několika sekund

Středa, 5 Listopad 2014 - 19:24 | Gath G | Tady jde o to, že když udržujete energii pulzu...
Středa, 5 Listopad 2014 - 18:44 | Jack FX | Krátkým pulsem (zlomek sekundy) je možné dron...
Středa, 5 Listopad 2014 - 11:56 | Pety | IMHO jde spíš o to nezůstávat pozadu. Zatímco se...
Středa, 5 Listopad 2014 - 11:53 | Gath G | Mě fascinuje, jak na to jdou komplikovaně. V...
Středa, 5 Listopad 2014 - 11:50 | Gath G | Pokud je ten impulz dostatečně krátký, tak vás...
Středa, 5 Listopad 2014 - 01:31 | BTJ | Zacnou na drony davat zrcadla a uskvari to nekoho...

Zobrazit diskusi