CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Čína zařadila do služby první letadlovou loď, kterou sama navrhla a postavila

Teď už jen počkat, kdy se to potopí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, že v Číně dělají stejné šmejdy jako na západě? Kde se torpédoborce pravidelně vracejí do přístavů za remorkéry?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to si nemyslím. Vím, že tam dělají daleko větší šmejdy, než na západě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, co tak připustit, že v Číně se již dávno naučili řídit kvalitu v celém rozsahu, a pokud jim na tom záleží, umí postavit skvělé věci, třeba tohle:
https://www.newsweek.com/china-about-fire-its-artificial-sun-quest-fusio...
...a pak to třeba ještě úspěšně spustit (nemožné to není, uvidíme za rok), nebo aspoň odzkoušet tak, aby v další iteraci zvýšili šanci na úspěšné spuštění (skoro určitě ano, již existuje precedent) -- a už vůbec nemluvě o tom, že na základě čínských výsledků budou své termonukleární werky vylepšovat i všichni ostatní.
Vyrobit spolehlivou letadlovou kocábku, když si troufám na reaktor s provozní teplotou 200MK, je takřka triviální, takže se asi načekáš...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vyrobit spolehlivou letadlovou kocábku zase tak triviální nebude, ostatně ruské snažení o leččems vypovídá. Ćína na to možná má více peněz, ale ne vše se dá zkopírovat jako např. v případě palubních letadel J-15. Pouhé zařazení do služby nic neznamená. Teprve až tu loď udrží v kontinuálním operačním nasazení delší dobu, dá se hovořit s jistou opatrností o úspěchu. Ta jejich první letadlová loď Liao-ning (ex. ruský Varjag), ač cvičná, trávila v doku víc času než na moři, kvůli neustávajícím potížím.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zvládli to mnohé národnosti s menšími rozpočty a možnostmi (např. Španělsko a Itálie), takže to zvládne i ČÍna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to the_spider : že se tady vubec snažíš :) zdejší trolli usuderka si vyrabi nicky a učty jak na běžícím páse !

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem žádný trollobijec (virtuálně nakopnout blbce je k ničemu), spíše tajně doufám, že pan redaktor se nechá inspirovat a někdy třeba zpracuje problematiku řízené termonukleární fúze do hezké rešerše a ti moudří se u ranního kafe něco zajímavého dovědí ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní, když tohle napíše někdo, kdo se tu vyskytuje pouze pod články obsahující hesla "Rusko", "Čína", "Putin" a podobná ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když v tom není jaderný pohon, tak operační možnosti jsou krapet omezené. V podstatě nepříteli bude stačit si počkat, až budou muset dotankovat a má je. Ano, za současné situace není taková situace reálná, ale v případě nějakého konfliktu a námořních blokád, se z obrovského plavidla může stát loď na baterky... Podobně jako dnes již odepsaný Admirál Kuzněcov, který se málem sám potopil i s celým suchým dokem, kde ho začali opravovat - a teď už nebude kde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to aby s ní prudili Japonsko jim to bohužel stačí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud s tím chtějí prudit v rámci Čínského moře a okolí, tak je nejaderný pohon adekvátní. Tankovat může samozřejmě i na moři.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ, to by tak odpovídalo. Celkem smutné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Parní lokomotiva by tam taky nebyla?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na odstrašení nepřítele těch pár letadlovek stačí a vzhledem k tomu, že Čína agresi vůči ostatním státům moc nepoužívá narozdíl od USA-NATO (Afghán, Lybie, Írák, Sýrie atd.), tak tolik zbrojit nemusí. Jen amíci jich mají 11 a řekl bych, že všechny s jaderným pohonem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S odpuštěním, kecáš kraviny.
Letadlová loď je ofenzivní zbraň, určená k zásahům mimo vlastní území.

A btw. o té agresi lžeš také, protože to např. není tak dávno, co Čína zabrala ostrovy, které ji dle mezinárodního práva nepatří.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono přece nejde o to že Čína je totalitní země s režimem potlačující lidská práva směřující k Orwellovské čínské šmírovací realitě.Ono proruským pomatencům stačí že Čína je protiváha USA a ostatní je jedno.Co na to že Čína okupuje Tibet a cpe se do japonského moře...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Davídek to zase vidí moc růžově....
Muž, který v USA spálil duhovou vlajku, jde na 16 let do vězení
Kanadský premiér se omluvil, že si kvůli školnímu karnevalu ztmavil obličej

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To, že se někde děje něco špatného je jako omluva pro to, co čína dělá?

A btw. jestli srovnáváš to, že někde příliš přísně potrestali člověka, který opakovaně někomu vyhrožoval (nebylo to jen za spálení vlajky, to buďto čteš lživá média, nebo sám lžeš) srovnáváš např. s masovými koncetráky Ujgurů v Číně, nebo státem organizované prodávání lidí na orgány? To jsi demagog, nebo jen nevíš o tom, co se v Číně děje?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Určitě ne za spálení duhové vlajky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mirda "zapoměl" napsat, že tu vlajku pálil před gay klubem a vyhrožoval, že ho vypálí. Protože to byl už jeho třetí trestný čin, dostal nášup podle místního pravidla "třikrát a dost" tj. i bonusem za dosažený level.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Logiku Karle, už kvůli tvému nicku bys měl znát rozdíl mezi „moc nepoužívá" a „nepoužívá". A nějaké ostrůvky co jí dle mezinárodního práva nepatří? Proboha zjisti si dopady jen samotné války v Íráku...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tvá první věta je nesmysl. LL k obraně domácího území - a území cca 1000km od vlastního území, prostě nedává smysl.

" A nějaké ostrůvky co jí dle mezinárodního práva nepatří?"
Takže malá agrese a malá krádež není krádež? Rohlík v obchodě klidně ukradneš? Btw. Hitler také začal takovýmito malými "krádežemi"....

"Proboha zjisti si dopady jen samotné války v Íráku..."
1) A vy zase bijete Černochy? Co je to za pitomej argument? Ty jsi tvrdil, že Čína není agresivní. To, jestli je agresivní někdo jiný, na tom, že Čína agresivní je, nic nemění.

2) "Druhá" válka v Iráku, ač pravděpodobně nebyla moudrá (nicméně kdoví, jaká by byla historie jinak....), tak bohužel pro Tebe byla zcela v souladu s mezinárodním právem. Ona totiž ve skutečnosti žádná druhá válka v Iráku nebyla.
Irák byl s USA celou dobu ve válečném stavu přerušeném příměřím od své agrese v zálivu - tedy byly furt ve válečném stavu. To, že Irák podmínky příměří soustavně porušoval, konstatovala mnohokrát i sama OSN. A jak známo příměří končí jeho porušením jeho podmínek jednou ze stran.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Add Irák: Sadáma měli spláchnout hned po Pouštní bouři a Arabové by jim ještě zatleskali. Kdo zvládal víc než deset let sledovat jak tahal mezinárodní inspektory za nos, nebo co se našlo nebo nenašlo za nosiče se zbytky ZHN, nebo výrobní zařízení?
https://www.novinky.cz/zahranicni/88730-v-iraku-nasli-500-kusu-chemicke-...
http://forum24.cz/chemicke-zbrane-se-v-iraku-nasly-ale-nemluvi-se-o-tom/
https://www.rozhlas.cz/cro6/internet/_zprava/o-potvrzene-existenci-sadda...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, bohužel Bush starší, což byl v podstatě poslední poctivý prezident staré školy, jejíž členové ještě bojovali v 2SV, nepochopitelně zaváhal a to se pak krutě vymstilo v podstatě celému světu...
Druhá válka a vše co následovalo bylo jen pomyslné rozmazávání a rozšlapávání infekčního h*vna, které se odtamtud doteď roznáší nekontrolovaně všude a každý tamní režim si z něj uplácá svoji kouli na házení po ostatních. Prostě hnus!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ono to není tak jednoznačné, ostrovy podle mezinárodního práva patří zemi, na jejímž pevninském šelfu se vyskytují. No a tam je ten šelf přilehlý k více státům. V tom případě, obávám se, platí právo toho, kdo si je zabere. Jedno je ale úplně jisté - USA do toho nemají co kecat, s Amerikou ty ostrovy nesouvisí vůbec nijak. Takže zase prudí a provokují jako všude jinde, kde nemají co dělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.