CDR.cz - Vybráno z IT

Čínská sonda Chang'e 6 úspěšně přistála na odvrácené straně Měsíce

Zdroj: Shuttestock

Čína opět dosáhla významného milníku v průzkumu Měsíce. Sonda Chang'e 6 přistála na odvrácené straně Měsíce, aby nasbírala vzorky pro analýzu na Zemi.

Tímto úspěchem se Čínský národní vesmírný úřad (CNSA) stal jedinou agenturou, která provedla dvě úspěšná přistání na odvrácené straně Měsíce. Chang'e 6 má za cíl nasbírat vzorky měsíčního povrchu a dopravit je zpět na Zemi, což poskytne vědcům nové informace o materiálu z této málo prozkoumané oblasti Měsíce.

Mise Chang'e 6, první svého druhu zaměřená na sběr a návrat vzorků z odvrácené strany Měsíce, zahrnuje řadu technických inovací a představuje vysoké riziko. Sonda odstartovala 3. května a po čtyřech dnech dorazila na oběžnou dráhu Měsíce. Následně několik týdnů zkoumala plánované místo přistání a připravovala se na sestup.

Zdroj: Shutterstock

Po přistání začne sonda sbírat přibližně 2 kilogramy měsíčního materiálu, včetně vzorků z povrchu i z hloubky až 2 metry. Tyto vzorky budou následně dopraveny na oběžnou dráhu Měsíce a poté na Zemi, kde by měly přistát 25. června.

Kromě sběru vzorků nese Chang'e 6 také malý měsíční rover a provádí řadu vědeckých experimentů. Vědci budou analyzovat vrácený materiál a hledat informace o historii a vývoji Měsíce, stejně jako o důvodech odlišnosti mezi přivrácenou a odvrácenou stranou Měsíce.

Čínský měsíční program Chang'e, pojmenovaný po čínské bohyni Měsíce, zahrnuje sérii stále složitějších a ambicióznějších misí. Od orbitálních misí Chang'e 1 a Chang'e 2 v letech 2007 a 2010, přes přistání Chang'e 3 na přivrácené straně v roce 2013 a Chang'e 4 na odvrácené straně v roce 2019, až po sběr vzorků Chang'e 5 v roce 2020.

Budoucí mise, jako Chang'e 7 plánovaná na rok 2026 a Chang'e 8 na rok 2028, mají za cíl zkoumat zdroje na jižním pólu Měsíce a testovat možnosti jejich využití. Tyto kroky vedou k ambicióznímu cíli, kterým je vyslání posádky na Měsíc do roku 2030 a následné vybudování mezinárodní výzkumné stanice na Měsíci ve spolupráci s dalšími zeměmi, jako je Rusko a Pákistán.

Spojené státy mají podobné plány se svým programem Artemis, který cílí na první přistání s posádkou na Měsíci koncem roku 2026 a budování koalice pro průzkum Měsíce prostřednictvím Artemis Accords. Dosud se k tomuto diplomatickému rámci připojilo více než 40 zemí.

Diskuse ke článku Čínská sonda Chang'e 6 úspěšně přistála na odvrácené straně Měsíce

Středa, 5 Červen 2024 - 07:19 | dan67 | Jen pro doplnění...včera (4.6.) sonda (vzletový...

Zobrazit diskusi