CDR.cz - Vybráno z IT

Čistič oken Mamibot W120 šetří čas s úklidem a starší ochrání před pádem z výšky

Zatímco k úklidu domácnosti se nakonec se zatnutými zuby odhodláme, o špinavá okna jen tak nezakopneme, takže jejich čištění odkládáme a odkládáme. Vyzkoušeli jsme čistič oken Mamibot W120, který by s touto prokrastinací mohl pomoci.

Čištění oken v domácnosti je jednou z těch úmornějších domácích aktivit. Jsou hůře dostupná, musíte překonat svůj strach z výšek a vystavovat svá těla na obdiv kolemjdoucím. Vyzkoušeli jsme robotický čistič oken Mamibot W120, který zmíněné problémy eliminuje. Jak se s ním pracuje?

Mamibot W120 je určen pro střední i velká okna či jakýkoliv typ hladkých povrchů. Vyčistíte s ním dokonce i zrcadla nebo třeba mramor (např. obklad v koupelně). S jednoduchým ovládáním si poradí i starší generace, stačí jej jen položit na okno a zapnout jediným tlačítkem. Zkušenější mohou když tak sáhnout po dálkovém ovládání nebo mobilní aplikaci.

Po zapnutí vyvine čistič okna podtlak, kterým spolehlivě přilne na povrch, a okamžitě se dá do práce. Vestavěné senzory detekují hrany okna a samy poznají, kdy je potřeba se otočit. Systém umělé inteligence utváří mapu, aby přístroj neopomenul jediný centimetr. Zkusili jsme zapnout Mamibot W120 na různých částech okna; na okraji, uprostřed i úplně šejdrem a pokaždé se zorientoval, našel svoji horizontální pozici a po vyčištění se vrátil do své startovní polohy.

Občas měl přístroj problém s vytočením a zasekl se o hranu okna. V takovou chvíli jsme museli vysavači pomoci ručně, abychom ho dostali zpátky na jeho dráhu. Na tyto intervence ovšem umělá inteligence asi připravena nebyla, protože danou oblast poté pokládala za vyčištěnou a přístroj za sebou zanechal pár opomenutých šmouh.

Od zařízení stejně asi nebudete daleko odbíhat, jelikož s rychlostí 1m2 za 2.4 minuty máte stranu okna vyčištěnou za chviličku. Po vyčištění každé strany musíte čistič vypnout a přendat na druhé okno či jeho opačnou stranu. Úplnou pasivitu tedy nečekejte. V případě jakýchkoliv potíží se Mamibot W120 ozve zvukovým signálem. Zde ale mohl být výrobce trochu mírnější s hlasitostí, která je zřejmě určena do větších domů, abyste zařízení slyšeli i v jiném patře.  

Mamibot W120 je vybaven baterií, která ovšem neslouží k vysávání bez elektřiny, ale jako pojistka v případě výpadku proudu nebo vykopnutí kabelu, kdy zařízení udrží v podtlaku na okně po dobu 20 minut. K zajištění můžete i nemusíte využít karabinku, kterou vysavač připevníte k nějakému pevnému bodu. Podtlak je však dostatečně silný a ani hrubou silou se nám nepodařilo jej z okna při vysávání dostat. Jakmile v něj získáte důvěru, nebudete se nějakým zajištěním zabývat.

Po stránce designu se výrobci zjevně uchýlili modernímu funkčnímu pojetí, Mamibot W120 je vcelku tenký kvádr, který můžete někam položit i ve vertikální poloze, aby nepřekážel. Mamibot W120 v základním balení nabídne dvě útěrky z nanovlákna, které můžete otočit. Celkem tedy můžete vystřídat až čtyři strany, abyste se nezatěžovali jejich čištěním v průběhu úklidu.

Závěr

S Mamibotem W120 už nebudete odkládat čištění oken na poslední chvíli. Jeho ovládání je tak jednoduché, že jej kdykoliv vytasíte a během pár desítek minut máte okna průzračná, aniž byste riskovali kejhák. Mamibot W120 je také ideálním dárkem pro vaše rodiče či prarodiče, aby zbytečně neriskovali své zdraví při pravidelném úklidu a nesnažili se kvůli mytí oken lézt na židli. 

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čistič oken Mamibot W120 šetří čas s úklidem a starší ochrání před pádem z výšky

Středa, 30 Září 2020 - 07:17 | jupiii | To bude asi tym, ze je urceny skor na velke okna...
Středa, 16 Září 2020 - 10:09 | ajne | Mne tenhle robot na mytí oken přijde jako blbost...
Pondělí, 14 Září 2020 - 15:19 | martin.max | Jak robot čistí skla v rozích oken, když má...

Zobrazit diskusi