CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Co je to bankovní identita? K čemu slouží a proč ji mít?

Nebo se vykašlete na bankovní identitu, stejně o vás banka už teď ví více než by bylo dobré a pořiďte si MojeID.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já si pořídil NIA ID a jsem spokojený. Přes bankovní identitu bych nikam nelezl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a k pořízení dalšího způsobu vám může posloužit právě bankovní identita - nemusíte nikam s občanským průkazem, banka ručí za to, že jste to vy.

Ze všech způsobů prokazování identity občana je asi nejhorší eObčanka, musíte mít čtečku, programové vybavení, pamatovat si PIN a navíc to je pomalé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Dále pak s touto digitální občankou můžete komunikovat"

Překlep nebo výše uvedené činnosti se vztahují k eobčance a ne k bankovní identitě?

Jaký rozdíl mezi bankovní identitou a MojeID/openID, NIA ID? Má bankovní identita něco navíc oproti MojeID/openID, aby se ospravedlnilo upevňování závislosti na bankovních institucích? Lze se již pomocí bankovní identity přihlásit k ePortálům zdravotních pojišťoven?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to všechno stejné, jen bankovní identita vám usnadní život, pokud dosud nemáte "identitu občana", jak tomu říká státní správa. Nemusíte nikam běhat s občankou, nebo ji dokonce ofocovat a posílat po netu, protože banka za vaši identitu ručí. Pokud už máte jiný způsob přihlašování, nepotřebujete ji. A naopak, s její pomocí si můžete zřídit další možnosti, například mobilní klíč eGovermentu, a pak ji přestat používat.

Přihlašování k systémům zdravotních pojišťoven záleží na těch pojišťovnách, to nemá nic společného se státní správou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže mojeID je funkčně nadřazené bankovní identitě a jak mojeID tak i bankovní identita splňují "identitu občana"? A oboje mohu použít k zřízení mobilního klíče eGovermentu? I eObčanky?

"Přihlašování k systémům zdravotních pojišťoven..."
Na mojeID uvádějí, že to s bankovní identitou nelze, tak ověřuji zda ta informace není zastaralá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nadřazené? Všechny ty identity poskytují shodně úroveň "značná", takže jsou rovnocenné. U MojeID můžete docílit úrovně "vysoká", pokud ji na něco potřebujete, standardně má taky "značnou". A ano, mobilní klíč eGovernmetu si můžete pořídit s kterýmkoliv jiným typem identity občana, potřebujete k tomu jen počítač a smartphone, obojí na internetu. Já mám ty identity prakticky všechny, kromě "vysoké" MojeID, ale mobilní klíč používám nejraději.

Já jsem u VZP, ta přihlášení identitou občana umožňuje, ale bankovní identitu v seznamu možností nemá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za vysvětlení. Chápu tedy dobře, žez bankovní identitou si člověk celkem vystačí. Sice je ještě více v závislosti na dané bance, ale mojeID je zase u NIC, takže také žádná výhra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No když mému otci poslala banka oznámení že si musí zřídít bankovní identitu jinak že už nebude mít přístup k internetovému bankovnictví, tak jsem bance poslal zdvořilou žádost jestli by od toho nemohli upustit, když jiné banky nechávají na zvážení zákazníka zda identitu chce nebo ne. Vysvětlil jsem jim že otec ve svých 70 letech nepoužívá smartfone a nemá ani mentální kapacitu na to aby pochopil obsah těch několika mnohostránkových PDF které měl podepsat (přiznám se že jsem to nedával ani já). Banku to samozřejmě nezajímalo, tak jsem s otcem zašel do jiné banky kde lze pořád ještě být online postaru a převedli jsme účet. To samé jsem udělal se svým účtem když s tím přišla moje banka.
Nedávno když jsem s rodiči byl žádat o přípěvek na jejich bydlení jsem zvažoval zřízení nějaké té identity a datové schránky aby člověk měl míň běhání a zeptal se na to úřednice. Ta mi řekla že to samozřejmě lze, ale že v tom moc smyslu nevidí. Pochopil jsem to když nám na místě ochotně pomohla s vyplňováním příslušných formulářů. Mohl bych je sice vyplnit a poslat v teple domova, ale kdoví kolikrát by se mi to vracelo k opravě nebo doplnění chybějícíh údajů.
Takže pro mne ještě ten správný čas na elektronickou identitu nenastal a hodně mi vadí přístup některých bank když je lidem takto striktně vnucují. Kdybych neměl jinou volbu tak bych to dokázal skousnout, ale takovéto chování vůči seniorům mi prijde hodně nefér.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fio banka mi identitu prostě zřídila, podmínky jen zveřejnila, nic jsem podepisovat nemusel, žádné podmínky si nekladla. Mohu ji kdykoliv zrušit nebo dočasně pozastavit, ale nemám důvod. Pokud bych ji zrušil a pak znova chtěl, musel bych osobně na pobočku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.