CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Co je to Dark Web, jak se na něj dostat a kam se na něm vydat?

Nějak je v článku pár protiřečí, jednou jste na dark webu s osobními daty chráněni přes několik serverů, pak najednou je to prý problém když tam vstoupíte tak vás hned monitoruje policie a jak když jsou prý vaše data chráněna a jste tam anonymně. Chvilí tvrdíte, že se stránky nedají vyhledávat a pak dáte odkaz na vyhledávač stránek. A nejlepší je, že by jste tam mohli jít jen kvůli cenzuře, která tu prý není i když tu na běžném internetu je a potvrzujete to jen v poslední části kdy jedna platforma publikuje to co by mělo být cenzurované. Tak jak to je doopravdy?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mám se tedy bát, nebo ne? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zeptejte se autora článku. Já na dark webu nikdy nebyl a ani se tam nechystám, to co tam prý je mě nezajímá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autor článku tam taky evidentně nikdy nebyl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono s tou bezpečností a anonymitou na Dark Webu je to ošidné. Ano, systém je nastaven tak. že data jsou při přenosu mezi nody šifrována. Takže jednotlivé nody nezjistí, kdo data posílá a jaká data posílá. Až na jednu výjimku, na exit nod. Pokud cílová stanice není na Dark Webu, ale je na veřejně dostupném internetu, tak exit nod v podstatě získá dešifrovaná data, která následně odesílá adresátovi na veřejně dostupném webu.
Tedy ano, princip je nastaven tak, aby to bylo šifrováno a anonymizováno, ale slabým článkem je exit nod. Což může být klidně server organizace, přes který data rozhodně posílat nechcete. Hodně se doporučuje kombinace s VPN, ale otázka pak stejně je, zda můžete poskytovateli VPN opravdu věřit, protože ty informace o vás nakonec má on. Ideální je chovat se tak, aby člověk toto vůbec nemusel řešit, tedy nedělat nic nelegálního.
Jinak cenzura samozřejmě existuje v každé zemi v nějaké podobě, není země bez cenzury ... těžko na běžném webu najdete e-shop s drogami, zbraněmi či ilegálními službami, případně fóra, kde se o takových službách dají najít informace a není to na první pohled scam. Samozřejmě že je to i nástroj pro disidenty v totalitních zemích, jak spolu komunikovat a vyměňovat si informace a nějak se organizovat. Těch možností je tam mnoho, není to je o ilegálních aktivitách typu sex, zbraně, drogy a praní špinavých peněz atd. jak je to mnohde prezentováno. Podobně jako kryptoměny neslouží většině vlastníků k ilegálním aktivitám, naopak většina ilegálních aktivit jede v běžných měnách, protože kryptoměny, které veškeré transakce navždy zaznamenají, aby je každý viděl rozhodně nejsou anonymní.
A ano, i na dark webu existují indexované stránky, většinou ale ne moc funkční, spíše se snaží z neznalých a natěšených lidí dostat jejich peníze nebo taky fungující jako návnada.
Dark web má většinou mezi lidmi jakousi tajemnou auru, realita je taková, že to nic extra tajemného není a ano, je to prostor i pro ilegální aktivity. Nicméně s otázkou anonymity a zabezpečení přenosu je to ošidné. Na webu nikdy nebudete úplně anonymní, což je v pořádku. Vždy za sebou nějakou stopu zanecháte.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak tenhle příspěvek je pro mne informativnější než článek. A to bez podsouvání vlastních názorů. Nevím ve kterém cenzury prostém státě autor žije, ale tady v Česku je mírně řečeno nemalá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně Dark Webu bych doporučil knihu Dominika Stroukala - Sex, drogy a Bitcoiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://bookszlibb74ugqojhzhg2a63w5i2atv5bqarulgczawnbmsb6s6qead.onion
Z Library - 11 milionů knih a 85 milionů článků.
Výborná věcička.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, bez toho abys uvedl alespoň oblast, v čem je výborná, tak tam nepolezu :-). No nevadí snad to přežiji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dark Web? Tak si většinou připadám na současném CDR.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo by lepší kdyby ty články psal někdo kdo není debil a má asůpoň základní povědomí o čem píše?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sledování/stahování jakýchkoliv videí či poslech/stahování audia není v ČR nezákonné, v článku máte chybu. Nezákonný v ČR je pouze upload autorsky chráněného obsahu.

V ČR je nezákonné například stahováni nelegálního software.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš pravdu. Kupříkladu i jen sledování dětské pornografie je trestným činem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro anonymitu na darkwebu jen torbrowser nestačí. Důležité je i blokovat javascript, který toho o vás dokáže napráskat více než si myslíte. Také veškeré aktivní prvky jako je např. přímé přehrávání videa mohou vést k vaší identifikaci.
Z toho důvodu je spousta stránek na darkwebu spíš jednodušší HTML povahy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.