CDR.cz - Vybráno z IT

Co nám přináší nový Zoner Photo Studio 15?

Zoner Photo Studio 15 - krabice
Další rok znamená další verzi nejoblíbenějšího českého programu pro správu a úpravu fotografií. Co všechno si pro nás vývojáři za uplynulý rok připravili?

Na serveru diit.cz jsme vám letos přinesli dvoudílnou recenzi Zoner Photo Studio verze 14, na kterou bychom rádi navázali informacemi o nejnovější patnácté verzi, která vyšla před několika týdny. Patnáctá verze plně zapadá do cyklu postupného vývoje a vylepšování v jednoletých cyklech, na který jsou uživatelé nejspíš už zvyklí. Ani tentokrát se nejedná o žádnou revoluci, uživatelské rozhraní i princip práce s fotkami zůstaly stejné. Nová verze přináší pouze několik nových funkcí a vylepšení některých stávajících. Pojďme se na ně postupně podívat.

Zoner Photo Studio 15 - import
Nový modul pro pohodlné roztřídění fotografií už při jejich stažení s fotoaparátu

Asi nejvýraznější novinkou je zcela nová záložka Import, která usnadní kopírování a třídění nových fotek. Photo Studio automaticky detekuje připojený fotoaparát nebo paměťovou kartu, vytvoří náhledy a nabídne vám možnost roztřídění do složek dle vámi nastavených pravidel. Může třeba automaticky vytvořit složku pojmenovanou podle data pořízení fotografie a do ní příslušné fotky nakopírovat. Pokud chcete, můžete fotky dokonce kopírovat na dvě místa současně, otáčet je podle informací z EXIFu nebo k nim automaticky přiřazovat informace ohledně autora a váš copyright. Podle nastavení může celý import probíhat zcela automaticky, odstartovaný jen tím, že fotoaparát připojíte k počítači. Rychlé a efektivní.

Zoner Photo Studio 15 - synchronizace Zoner Photo Studio 15 - záloha originálu

Další novinkou je možnost synchronizace složek ve vašem počítači. Tu můžete provádět symetricky, asymetricky, nebo asymetricky s mazáním v cíli. Photo Studio následně dle nastavení synchronizuje nejen fotky, ale veškeré soubory ve vámi zvolených adresářích. Nejde to ale bohužel úplně automaticky, synchronizace je možná pouze na vyžádání přes menu (tím pádem se bez lidského faktoru neobejde a není to tedy úplně optimální nástroj pro zálohování).

Mnohem zajímavější novinkou v oblasti zálohování je funkce záloha originálu. V menu aplikace si nastavíte cestu do složky, kam se automaticky nakopíruje zdrojová fotografie v případě, že jakýkoliv obrázek změníte. Budete tak mít jistotu, že se budete moci vždy vrátit k originálu (přes menu organizovat - záloha originálu).

Zoner Photo Studio 15 - rychlé úpravy
Pravý postranní panel s běžnými úpravami hned po ruce

V modulu Editor přibyl nový panel rychlých úprav. Zobrazuje se na pravé straně, podobně jako pravý panel s úpravami v RAW modulu. Nabízí nejčastěji používané volby, jakými jsou úprava expozice, zřetelnost, vyrovnání bílé či doladění barev. Prakticky všechny tyto úpravy se sice vyplatí dělat již v RAWu a pokročilí fotografové je tedy v editoru zas tak moc neocení, ale běžným uživatelům hledajícím jednoduchost a rychlost práce s fotografiemi by mohl přijít vhod. Pokud by vám pouze zabíral místo, lze panel samozřejmě schovat (jako ostatně většinu panelů ve Photo Studiu).

Vytváření HDR fotografií pomocí mapování tonality, který bylo představeno v minulé verzi, doznalo dalšího vylepšení. Jedná se o možnost tvorby fotografie pomocí kontrastního mapování tonality, kdy se jednotlivé expozice dané fotografie prolínají právě na základě kontrastu. Tento způsob v některých případech podává skvělé výsledky a novou funkci velmi vítáme. Skládání HDR fotografií navíc může počítat grafická karta a díky tomu je celá operace velmi rychlá.

Další novinky jsou již více méně drobnosti. Za zmínku stojí tilt-shift efekt, který imituje efekt speciálních objektivů, práce s dalšími formáty 3D fotografií, nebo možnost přímo upravovat fotky nahrané v online galerii Zonerama. Aplikace byla dále optimalizována pro výcejádrové procesory (subjektivně jsme ale rozdíl v rychlosti aplikace na testovacím stroji nezpozorovali) a přidána byla podpora skenerů přes WIA rozhraní.

Zoner Photo Studio 15 - mapovani tonality jasová metoda Zoner Photo Studio 15 - mapovani tonality kontrastní metoda
Jasová a kontrastní metoda mapování tonality při vytváření HDR fotografií

Zklamáním je absence novinek v RAW modulu, kde bychom je uvítali nejvíce. Ne proto, že by RAW modul Photo Studia byl nějak špatný, naopak. To, co Photo Studio s RAWem umí, umí velmi dobře, ale tvrdá konkurence nabízí přeci jen o něco širší funkcionalitu (například lokální úpravy, specializované efekty či další nástroje z editoru). Všechny ostatní moduly jsou špičkou ve svém oboru, jen u toho RAWu bychom si ještě nějaké to vylepšení přáli.

Novinky ve verzi 15 jsou příjemné, ale nejsou úplně zásadní a asi nevyvolají davové šílenství stávajících uživatelů po upgradu na novou verzi. Z našeho pohledu nejkladněji hodnotíme modul pro import fotek, nový způsob mapování tonality při vytváření HDR fotografií a funkci pro zálohování originálních fotografií. Spousta uživatelů v diskusích zmiňuje, že upgradují ob jednu verzi a v takovém případě už přechod dává větší smysl. Zvlášť když Zoner svou cenovou politikou vychází vstříc různými slevami pro studenty, domácnosti nebo právě pro uživatele předchozích verzí.

Základní cena zůstala stejná jako u předchozí verze a činí 1499 Kč za PRO verzi, která je určena pro instalaci na jeden počítač. Za příplatek 499 Kč pak můžete program instalovat na všechny počítače v rámci jedné domácnosti.

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co nám přináší nový Zoner Photo Studio 15?

Pátek, 7 Prosinec 2012 - 09:24 | Jiří Vicherek | Díky za feedback, ceník opravdu chybí, pokusíme...
Pátek, 7 Prosinec 2012 - 09:20 | Jiří Vicherek | Upgrade z verze 14 PRO není stejný jako z verze...
Středa, 14 Listopad 2012 - 09:52 | Filip Marvan | Ano, povrzuji a omlouvám se za chybu. Skutečně je...
Sobota, 10 Listopad 2012 - 18:02 | Aleš Hasala | 64bitová verze ZPS15 má nainstalovaná 300 MB....
Sobota, 10 Listopad 2012 - 17:57 | Aleš Hasala | Název funkce jde vidět v seznamu po kliknutí na...
Středa, 7 Listopad 2012 - 13:00 | mph1 | Podle diskuse je minimalne problem na mem...
Středa, 7 Listopad 2012 - 11:14 | George eLzyx | díky, vyzkouším
Středa, 7 Listopad 2012 - 09:24 | Filip Marvan | Určitě to zvládne Imagemagic.
Středa, 7 Listopad 2012 - 03:29 | George eLzyx | sice to sem úplně nepatří, ale zkusím to, přeci...
Úterý, 6 Listopad 2012 - 22:59 | Pety | A já se obávám, že když je problém na jednom...

Zobrazit diskusi