CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k ČR v roce 2021 přejde na nový televizní standard DVB-T2

Asi před půl rokem jsem si koupil televizi, která má DVB-T2 tuner.. Prodejce ji i prezentoval jako připravenou na tento nový typ vysílání.. Ale když jsem zkusil přehrát z USB nějaké video kódované v HEVC (tak má být kódované i to nové vysílání), televize zahlásila, že nepodporovaný formát.. Jsem naštvanej..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To ze TV neumi z USB prehrat HEVC video neznamena, ze TV v sobe nema DVB-T2 HEVC tuner, ale samozrejme to neznamena ani ze tam je. Staci si precist specifikaci TV a tam vse potrebne najdes.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neni zadny DVB-T2 HEVC tuner, je jen DVB-T2 tuner ktery umi prijmout DVB-T2 signal apredat ho ke zpracovani, sousede v Rakousku vysilaji v DVB-T2 s .h264. TV musi mit .h265/HEVC enkoder aby umela HEVC prehrat = pokud neumi prehrat soubor v HEVC to nasvedcuje tomu ze ho nema a s DVB-T2 ktere bude u nas fungovat nejspis nebude. Nebo taky jo a je to jen chyba firmware pri prehravani souboru z USB ;) Chce si najit v dokumentaci jestli umi .h265/HEVC.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

TV musi mit DVB-T2 tuner s HEVC dekoderem, bez toho to prehrat nejde. I kdyz to, ze USB neumi pouzivat onen HEVC dekoder nesvedcuje tomu, ze tam neni, tak na 100pro to neni, protoze HEVC dekoder muze byt pripojen jen za tunerem a USB se k nemu nedostane.
---
Chapu, ze ti to prijde podivne, ale tohle je proste cina, a pokud nema znackovou televizi, ale nejakeho Sencora, Canghong apod. tak ver tomu, ze oni to takto dokazi zprasit, uz jsem se s tim setkal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to LG 49LF510V.. A ve specifikaci je "DVB-T2 (H264 - AVC)", ne H265(hevc), takže jsem asi v řiti.. škoda..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ziadna skoda, v roku 2021 budu velke TV out.
vsetci uz budu frcat na hografickych helmach :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli je koupena do dvou tydnu tak nejlepsi vratit.

Jinak samozrejme nez koupim nejaky produkt, tak je obvykle si vsechno dukladne zjistit a nekupovat na blind "vyhodne v akci". Obvykle obchodnik tohle vi a proto takove zbozi prave do akce da.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to zcela základní model, HEVC samozřejmě nemá a ani bych to u něj neočekával. Škoda, stačilo trochu přidat na LF632V a tento problém by se eliminoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víte jistě, že od začátku bude DVB-T2 vysílat v H.265 a ne v H.264? Já velmi pochybuju, protože přirozeně při migraci na novou technologii nebude využívaná od začátku na maximum. Možnost DVB-T s MPEG-4 je využívána jen velmi sporadicky a už nyní přecházíme na nový standard. Proto bych se nebál, že by televize nebyla použitelná, podle mého by měla bez problému být schopná ukazovat i v roce 2022, pokud ji neutne nějaké interní kurvítko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TV musí mít hardwarový dekodér HEVC. Softwarově to do televize jen s DVBT-2 doplnit nejde - není dost HW výkonu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

blbnu a uz neprepisu - samozrejme " TV musi mit .h265/HEVC DEkoder" -enkodovati nepotrebujeme ;) Proste HW support prehravani HEVC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mylis se. TV musi mit tuner, ktery umi dekodovat HEVC signal, jinak ti nejspis pujde jen zvuk a obraz ne. to ze televize umi HEVC vubec neznamena, ze umi zpracovat HEVC jeho DVBT2 tuner. znamena to jen, ze ma na zakladni desce cip, kter hevc zpracovat umi, ale to se vetsinou tyka jen externich zdroju jako USB, HDD, DLNA atd.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl, to je jako napsat ze potrebuju sitovou kartu ktera umi prenaset HEVC. Tuner jen naladi DVB-T2 mux (ano, to umet musi), a demuxne ho = vytahne z nej konkretni stanici - posle jeji stream dal k zpracovani. Nezaji ma ho co se pod temi pidy schovava za data. To zajima az dalsi chip ve fronte - dekoder. Samotny tuner je identicky bez ohledu na to jestli je v muxu video s kompresi HEVC nebo AVC.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

neni to nesmysl kdyz si uvedomis ze televize maji oddeleny obvody od prehravani terestrialniho streamu a streamu z externiho zdroje. takze pokud umi prehravat HEVC, tak se to muze tykat jen zdroju externich jak jsem uz psal (USB, HDD a sitove) a u obvodu pro zpracovani antenniho streamu bude jen AVC dekoder a mas proste smulu. ja jsem toto pochopil kdyz jsem se o to zacinal vice zajimat. tohle ti zadnej vyrobce TV nerekne a ani se to nikde nedoctes. musis se ptat co zvlada primo jejich tuner a ne cela televize.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jak jiz jsem psal, u nekterych TV muze byt zvlast dekoder na DVB-T a zvlast na USB a u nekterych nemusi, zalezi na vyrobci.
Jednoduse je treba vzdy prostudovat manual a pokud stojim o DVB-T2 v HEVC a chci i z USB spoustet video v HEVC, musi byt v manualu uvedeno oboji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ona to je taky i otazka vyvoje, kdy se na tuner nabalovaly dalsi veci. dnes uz to vyrobci berou komplexne jako jeden "pocitac" a tak muze byt dekoder jeden. ale vzdy plati jedno, musi to zvladnout tuner. pokud ma dva obvody tak to je obzvlast dulezity. pokud to ma v jednom obvodu, tak staci ze to podporuje celkove

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, je to podobná situace jako u DVB-T 1. První telky byly taky jen mpeg2 a tv s mpeg4 přišli později, ten kdo si naladil čt HD tak u mpeg2 mu šel jen zvuk. U DVB-T2 je taky H264 i H265. Dva kodeky. Spíš bych upřednostnil v článku vyjádření, jestli to má smysl řešit teď, když se toho tv nemusí dožít :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dost času. Stejně je TV dobrá jen na přehrávání filmů bez reklam a extrémně otravných upoutávek na další pořady přes čtvrtinu obrazu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pred rokem muj znamej vybiral televizi a pozadal me o pomoc. Tak jsem mu vybral sice drazsi ale uz s podporou DVBT2 a HEVC. v servisu LG me ujistili, ze to po upgradu firmawu bude umet zpracovat HEVC pres DVBT2 (to neni samozrejmost ani kdyz umi televize oba standardy). Uz pred rokem jsem vedel, ze pristi vysilani DVBT2 nebude s AVC ale rovnou HEVC. Pravda ten prodejce v elektroworldu na me cumel jak puk, kdyz jsem mu rekl svoje pozadavky, ale jeste ze ma clovek internet

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak upřímě zasvěcení tohle ví již dle mého cca dva roky možná déle. Zatím nepanikařím. Na vysílanou TV jsem naposled koukal když jsem kontroloval, jestli mi po rekonstrukci vedlejšího bytu již opravili poškozené anténní vedení. Vydržel jsem na to koukat do první reklamy (cca 10 minut).
Mimochodem ujišťování že náš standard DVB-T2 bude u LG fungovat po provedení upgrade firmware je dost odvážné tvrzení. Řekl bych že pokud ti to nepojede "na první dobrou", tak za pět let tvojí LG už nebudou znát ani stránky výrobce, natož aby se crcali s aktualizací její firmware. Držím palce.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je to jinak. LG reklo, ze jejich smartTV (doufam ze nekecam ale myslim, ze jsem cetl ze Android TV i webOS TV), ktere v sobe maji zabudovany HEVC dekoder pro prehravani z USB budou umet i DVB-T2 HEVC formatu pridanim aplikace nebo aktualizacim firmware. To jest je pravdepodobne, ze to ty soucasne modely TV od LG, ktere maji HEVC dekoder opravdu daji, nebal bych se toho. Zalezi ale jakou ma televizi, jestli je to jen "TV bez OS", tak to vidim na 99pro spatne s HEVC.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den, je to trochu jinak, než se tu píše. Schopnost přehrát HEVC - a skutečně schopnost přehrát HEVC z DVB-T2 není stejná jako schopnost přehrát HEVC z USB - nemá nic společného s operační systémem. Žádný výrobce zatím nemůže říct, že jeho televize přehraje budoucí vysílací standard, protože zatím nebylo schváleno, jaký ten standard bude. Proto bude potřeba aktualizace firmware, aby se software upravil na schválený standard. Ale pokud má televizor tuner DVB-T2 HEVC, měl by nový standard přehrát.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jakých pět let? Přechod začne letos na podzim a k tomu datu by to LG mělo dodělat, pokud to už není.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

asi jste reagoval na muj prospevek o LG televizi. televize z tohoto roku jsou na tom daleko lepe nez televize z minuleho roku. musel jsem proto koupit 4k variantu a to s WEBOS. ty bez webOS to mit nemohou (myslim DVBT2 + HEVC zaroven) protoze jak mi v servisu LG vysvetlil , tak na to nemaji dost silny hardware. proto pred rokem byla ta moje vybrana televize nejlevnejsi, ktera to dokazala verze s 4k obrazem. tu televizi nepouzivam a hlavne tu neni moznost to odzkouset. v praze nebydlime ja ani muj znamy, pro ktereho jsem to vybiral. az tu nabehne prvni vysilnai s DVBT2 tak samozrejme hned budu zjistovat. Ale predpokladal jsem, ze v servisnim oddeleni oficialniho zastoupeni LG pro CR o tom ten dotycny neco vi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já koupil loňský FullHD model a HEVC mám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

muzu vedet presny model?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

43LF630V

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

aha, tak ted je mi to jasny. ja v podstate pred vice nez rokem kupoval uz pul roku stary model s webOS 1 (55UB850V), ktery patril do rady 2014 televizi, vy mate uz 2015 model a tam umely HEVC vice televizi, ale v tu dobu co jsme to vybiraly byly hrozne drahy oproti vybehovym a jelikoz on chtel velkou uhlopricku (139cm) a v te umely DVBT2 a HEVC pouze 4k modely, ktery mely prvni verzi webOS. i tak to vyslo na 30 litru ale kdyby kupoval v tu dobu uplne cerstvy model 2015 tak by se nedoplatil. o rok a par mesicu pozdeji uz podobne (lepsi) stoji jen 20 tisic

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dal jsem za ni v akci 13 a ještě byl navrch Magic ovladač zdarma, někdy v září.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasny. mensi uhlopricka = mene penez. v 55 palcich to zacina u LG na 20000

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V listopadu 2011 jsem domu koupil SAMSUNG UE40D6100. Teď má 5 let. Ještě 5 let musí vydržet a pak se uvidí.
Nejspíše to dopadne tak, že se koupí nová TV (větší + s nižší spotřebou, což by se dlouhodobým provozem mohlo vyplatit, než si držet starou TV + arm krabku) a tato se přesune někam do ložnice / pokoje a k tomu přijde nějaké arm, které všechno pořeší a bude klid.

Pokud jde o to, že se všichni diví, že nikdo není na DVB-T2 s HEVC připraven, tak se nejde ničemu divit. Vždyť prvních pár vlaštovek se začalo v obchodech objevovat tak před necelými 2 roky a některé z nich vyžadovaly nový fw, který to měl pořešit. A to byla jen hrstka v moři ve vyšší cenové.
Co vím, tak lidi moc TV nekupují, jen když odejde. Životnost TV může být klidně 10 let.

Očekávám nárůst koupě set-top boxů, což možná vyjde z funkčního hlediska lépe, protože chytré arm krabky toho dnes umí spoustu a nejsou tak zmrvené a uzavřené, jako systém v TV. Vídám TV, co si lidi kupují, naposled myslím LG, koupená před asi necelým rokem a tragedie. Typ přesně nevím, ale rozměrově 50" a cena někam k 20kkč. Obraz hnus a funkce a rozhraní, síla.

Nj, ale to je výrobcům putna, protože většina se nesere s výběrem TV hodinama pročítáním recenzí. Většina lidí prostě jde do obchodu a nechá si něco prodavačem doporučit a to si koupí, nebo koupí to nejlevnější, co vidí a rozměrově jim to odpovídá.

Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po přečtení diskuze bych chtěl poznamenat podstatnou věc, to že televize má podporu DVB-T2/HEVC ještě neznamená, že bude kompatibilní s naším terestrickým vysíláním. Jde hlavně o nastavení HEVC kódování, které se stále ladí a jasno by mělo být na podzim (tedy pokud se nic nezměnilo od doby, co jsem to naposledy řešil). U řady současných TV s podporou by mohl stačit upgrade firmware, ale jiným to nepomůže a bude třeba koupit set-top-box. Samozřejmě s tristní zkušeností se supportem výrobců TV bych se na nějaké sliby o upgradu moc nespoléhal a s nákupem TV pokud možno počkal.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já k tomu dodám (nejsem z CzC), že CzC dává k většině typů televizorů, které DVBT-2/HEVC umějí, a to i k těm loňským, záruku v tom smyslu, že když na nich české vysílání nepojede, CzC poskytne zákazníkovi příspěvek 1000 Kč na nákup settopboxu. Jinými slovy, musí si být zatraceně jisti, že to pojede...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nebo u nich bude ten set-top-box o 1tis. drazsi nez jinde :) A nebo je tam nejaka hvezdicka, ktera rika, ze 1tis dostanete pri koupi set-top-boxu nad 10tis. A kterej blazen by to kupoval tak draho, ze?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že jste bytostný optimista. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš realista . Prodeje je přece třeba podpořit informací o tisících spokojených uživatelech toho největšího šmejdu v nabídce ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V Německu se tak už vysílá a TV toto vysílání zvládají. I když náš d-book zatím udává některé parametry jiné, dá se čekat, že v nové revizi bude obdobný jako ten německý a tak s tím nebude problém. Mimochodem proto se nově v testu zkouší místo 576i 540p - komerčky naběhnou v SD, za HD reklamní vysílání chtějí ještě vybírat poplatky.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

tak u nas vysila vic nez polovina programu v rozliseni mensim nez 720x576 takze rozumim ceskym slibum o kvalite a cekam ze se najde hodne programu jedoucich v 540x540 a az prijde DVB-T3 tak uz mozna pojedeme v 320x240 a bude nam stacit jeden mux na republiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v zari tohoto roku by mela byt dokoncena specifikace DVBT2 vysilani v CR. po tomto datu se jiste zacnou objevovat televize s garanci bezproblemoveho prijmu DVBT2 vysilani tady v CR, takze bych pockal na tuto garanci a mate po problemech

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Uz zase vypukla panika..............

- do stavajicich TV/setopboxu jejichz tuner podporuje DVB-T2 a maji PCIMCIA staci pridat HEVC dekoder.
- ke stavajicim TV ktere toto nepodporuji bude stacit pridat setopbox
- tem kdo na TV nekoukaji je to sumafuk

Redaktori, kteri pisi senzacni clanky o tom ze je nutne vyhazet stavajici TV a koupit nove by zaslouzili take vyhazet. Za posledni tyden vyslo par clanku ktere to mely primo v nadpisu....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U nas na slovensku sa uz na dvbt2 zacalo prechadzat, aj ked zatial iba platene programy platformy plustelka. Som zvedavy na ten zazrak.
Nejak som si zvykol telku neriesit, kupim si najlepsi model bez smartu a k nemu nejaky settop.
Teraz mam arivu 4k combo a za tie prachy to ide paradne, hlavne hevc main10 co som skusal zopar vzoriek prehralo bez zavahania cez kodi. Jedine co mi vadi, ze zatial nema sw drm certifikaty a netflix ide iba v sd, ale hadam to poliaci daju do kopy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O důvod víc nakakat ČT ..... Kdo vlastně dneska potřebuje nějakou televizi ?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Lidi, vy fakt používáte televizi? V mém okolí na tomhle retru ujížděj už jenom důchodci.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Televize je pro mě už asi 10 let mrtvá. Ať si měni co chtějí, mizerný obsah to nevylepší. Bez toho krámu je svět snesitelněší. A na filmy se dá koukat i jinak a mnohem příjemněji.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.