CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung vystřízlivěl, hledá další uplatnění pro své Galaxy Gear. Chce je propojit s TV

Samsung Gear
Chladné přijetí hodinek Galaxy Gear nutí Samsung přemýšlet nad novou cestou, jak z aktuálního telefonního příslušenství udělat zajímavější zařízení. Vyvstala tedy myšlenka propojit zařízení s další multimediální elektronikou v domácnosti, jako jsou tablety či televize.

Dosavadní podoba hodinek měla raději zůstat pouhou koncepcí; omezená kompatibilita, nepříliš atraktivní provedení a relativně nezajímavá výbava se na přijetí Galaxy Gear podepsala a stále podepisuje (jde přeci o měsíc starý produkt). Není tedy žádným překvapením, že Samsung již intenzivně zvažuje inovátorské kroky, které by mohly přeci jen jejich první smartwatch posunout k lepším prodejním výsledkům.

Galaxy Gear aktuálně umožní komunikaci s vybranými Galaxy zařízeními – zobrazují notifikace, emaily, SMS zprávy, nepřijaté hovory, umožňují správu hovorů (jako headset), či v případě aktivních dat na telefonu (hodinky samy o sobě neumožňují připojení k internetu) i zobrazení internetového obsahu, mapy, informací o počasí apod. Je tedy rozhodně nasnadě, aby Samsung hledal využití i v propojení s jinými zařízeními, jako jsou například zmíněné televizory. Není to samozřejmě nic unikátního, Samsung již dnes takřka normálně propojuje bezdrátově svá zařízení – smartphony, televize, tablety - a umožňuje tak mezi nimi sdílet obsah. Vzhledem ale k „multimediálním možnostem“ hodinek se nabízí zatím jejich využití pouze ve formě jakéhosi dálkového ovladače – přepínání kanálů, regulace hlasitosti, příjem notifikací či ovládání uložených záznamů aj.

Samsung Gear

Samsung se netají tím, že ve velkém spoléhá na vývojáře i mimo svou obec, kteří by mohli nabídnout konkrétní způsoby, jak nejlépe hodinky uplatnit a vytěžit z nich maximum nejen ve zmíněné komunikaci s televizorem. Zájem totiž se nelimituje pouze na rozšíření kompatibility s dalšími zařízeními, ale například i na uplatnění ve zdravotnictví – krokoměr, fitness či stravovací aplikace apod. Více by v tomto ohledu mohla nabídnout každoroční vývojářská konference v San Franciscu, která se bude konat koncem října.

Pokud však budeme zcela upřímní, nejsou to jen dle nás softwarové záležitosti, které stojí za neatraktivitou hodinek. Rozhodně stejný podíl na neúspěchu jde ruku v ruce se softwarovou výbavou i ta hardwarová a celková podoba Galaxy Gear. Velmi krátká výdrž na baterii, neatraktivní design s malým neflexibilním displejem a rozhodně nepříliš přátelská cena se projevuje stejným dílem a podepisuje rozpačitý až negativní verdikt nad celým produktem. V tomto ohledu doufáme, že druhá edice Galaxy Gear se ponaučí a nebude se upínat pouze na softwarovou výbavu. Bylo by to totiž příliž málo…

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung vystřízlivěl, hledá další uplatnění pro své Galaxy Gear. Chce je propojit s TV

Čtvrtek, 3 Říjen 2013 - 07:50 | Archvile | No neviem, neviem. Nosiť to na ruke ešte aj doma...
Středa, 2 Říjen 2013 - 21:02 | Alexandra Stanovska | K smart tv sa to hodí aspoň človek nemusí hľadať...
Středa, 2 Říjen 2013 - 13:03 | x3m | Ja by som problem videl prave v tych chybach,...

Zobrazit diskusi