CDR.cz - Vybráno z IT

Dělostřelectvo bez vojáků? Korejci chtějí mít v roce 2040 bezosádkové houfnice

Jihokorejský koncern Hanhwa Defence představil postupný modernizační plán samohybných houfnic K9. Na jeho konci vznikne dělostřelecká jednotka, která bude moci operovat na bojišti bez lidské posádky uvnitř vozidla.

Postupná robotizace, automatizace a určitá forma umělé inteligence postupně zasáhne i dělostřelecké systémy. Alespoň takto nahlíží do budoucnosti dělostřeleckých jednotek jihokorejská společnost Hanwha Defence. V současnosti využívají jihokorejské pozemní síly samohybné houfnice K9, které začaly být zařazovány do služby v roce 1999.

Nyní probíhá jejich modernizace na standard K9A1. Ten houfnicím dodá upgrady, jako např. pomocnou pohonnou jednotku umožňující chod houfnice bez zapnutého hlavního motoru, GPS poziční systém, termální periskop u řidiče, zadní pozorovací kameru nebo vylepšený systém řízení palby.

jihokorejská 155 mm houfnice K9 Thunder - zdroj: c4isrnet

V současnosti by mělo být jihokorejským pozemním silám dodáno 74 K9A1 houfnic a dalších 1104 K9A1 houfnic bude dodáno do roku 2030. Dalším stupněm modernizace jihokorejských houfnic bude verze K9A2. Tato modernizace bude spočívat v bezosádkové věži vybavené automatickým systémem nabíjení munice, který má zvýšit rychlost střelby na 3 výstřely za osm sekund a sníží posádku potřebnou k obsluze houfnice, která v současnosti čítá 5 vojáků, jimiž jsou velitel, řidič, střelec a dva manipulanti s municí.

Houfnice bude moci střílet v režimu MRSI, který představuje současné zasažení cíle postupně vystřelenými náboji. S raketovou dělostřeleckou municí dostřelí K9A2 na vzdálenost 75 km a bude využívat modernizovaný dělostřelecký radar pro C pásmo. Verze K9A2 má být dokončena do roku 2032.

Následně má vzniknout ještě jedna verze samohybné houfnice, která bude představovat dokončení procesu automatizace a robotizace dělostřelecké jednotky. Takováto houfnice může být řízena na dálku nebo bude obsahovat určité autonomní funkce. Verze s předpokládaným označením K9A3 má být dokončena do roku 2040.

Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dělostřelectvo bez vojáků? Korejci chtějí mít v roce 2040 bezosádkové houfnice

Pátek, 27 Listopad 2020 - 07:49 | Anonym | Mluví se o Koreji, takže í-desítkou či Picantem...
Čtvrtek, 26 Listopad 2020 - 18:29 | junk mail | Přijde útok Fábijou a houfnice budou panicky...

Zobrazit diskusi