CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Denuvo je znovu neprolomitelné, letos ho bude mít spousta videoher. Máme seznam

A nepoučí se a nepoučí se a nepoučí se....
Mimochodem není někde nějaká kalkulace kolik ty výrobce her ta "ochrana" stojí a o kolik jim to přidá/ubere zákazníků?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno vyšla správa kde sa písalo, že po kreknutí DOOM2016 do 2 týždňoch klesol jej predaj takmer o 1/2. Takže z hľadiska zisku sa vydavateľom hier používanie ochrany určite oplatí. A to aj keď vydrží len pár mesiacov. Poplatok za jednu predanú kópiu je asi 1,25 $. Záleží v akej kategórii hra je a akú metódu chcú používať pri platení.
Na jednej strane chápem herné spoločnosti že keď do projektu vrazia 100 melónov tak chcú ich späť aj zo ziskom. Ale Denuvo je prasácky spôsob, ktorý poškodzuje práve tých čo si to poctivo kúpia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Casti hracu je to jedno, proste kdyz vyjde hra, ktera se jim libi, tak si ji koupi a hotovo, nejake Denuvo nezajem. Jenze staci tito hraci na to, aby hra vydelala? Nevim, ale podle revu nekterych hernich vydavatelu zjevne ne. Chteji vetsi prodeje, ale cast zakazniku (patrim mezi ne) hru s Denuvo nekoupi nebo az casem, kdy se vyresi problemy a pripadne Denuvo ze hry vydavatel odstrani. Zaroven obvykle na takovou hru po roce dvou dostanu slevu, coz znamena mensi prijem pro vydavatele.

Takze co vlastne vydavatele chteji? Meli by si tu schizofrenii uz nejak vyresit.

Tvrdis, ze se vydavatelum ochrana vyplati a davas priklad. Dam take priklad:

The Witcher 3 je na Steamu v Platinum prodeji (nejvyssi mozne prodeje) jiz tretim rokem a to je The Witcher jen vedlejsim prodejnim kanalem na Steamu. Na hlavnim prodejnim portale GOG se jedna o nejprodavanejsi hru vubec. The Witcher 3 pritom nema zadnou ochranu. Jak je to mozne?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Protože Witcher 3 je epická hra + příjemný přístup vydavatele, který nasadil hru obratem na GOG bez jakékoli ochrany. A za dobrou hru a příjemný přístup ráda většina lidí podpoří autory. Zatvrzelí piráti si to nekoupí tak jako tak, tak proč si komplikovat život ochranou - víc práce na straně autorů a rozmrzelost na straně platících zákazníků.

To je jako s filmy a hudbou. Každej furt přemýšlí jak trestat piráty, blokovat je, a každého nutit "autorské" poplatky, ať si koupí jakékoli úložiště. Ale že by místo toho vytvořili funkční portál, kde by si člověk mohl legálně za rozumný poplatek film přehrát ("půjčit" na shlédnutí/natrvalo koupit), měl k dispozici výběr z většiny existujících filmů, tak nic takového není. Buď je taková služba předražená, nebo příliš omezená (tady v ČR).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"The Witcher 3 pritom nema zadnou ochranu. Jak je to mozne?"

Zaklínač 3 je výnimočná hra ktorá na seba zarobila už v prvom týždni. Keby už nepredali ani kus tak majú bohate zarobené. Stále sa dobre predávajú aj zberateľské figúrky a dokonca budú ďalšie postavy z tejto hry(5 + 3).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takze oba, jak jste mi odpovedeli vlastne rikate, ze lidi jsou ochotni zaplatit za kvalitne udelanou hru a piratsky ji nestahujou, ikdyz muzou.

Nejak mi to s vyjadrenimi vydavatelu her nestimuje. :-)

Mimochodem, nakupuju zasadne ve slevach, jsem spis svatecni hrac, ikdyz se posledni dobou snazim napravit a hraju vic, ale mam neodehrane starsi hry a nemam tak duvod kupovat novinky. Jenze Zaklinace 3 jsem kupoval na GOGu pomerne brzy, je to moje nejdrazsi hra, jeste ho nemam ani odehraneho, ale nejak jsem si rekl: Aha, hra bez ochrany a opravdu to vypada dobre, ze bych je teda taky podporil? Jo, kupuju. A koukam, ze takovych podivinu, co si radeji koupi hru bez ochrany nez s ochranou je nas opravdu hodne. :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Áno asi tak to je. Ale na mňa v tomto nedaj. Séria o zaklínačovi je moja srdcovka. Mám o ňom aj prečítané všetky knihy a skúknutý TV seriál. Posledný diel prekonali snáď len jeho dve dlc :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, tak Far Cry 5 asi vynechám, nebo minimálně počkám na masivní slevu. Všechny hry mám legálně zakoupené, ale Denuvo, které dělá problémy i platícím zákazníkům, jim podporovat nebudu. A to jinak mám ve Steam knihovně FC 1-4 + Primal a Blood Dragon.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podobné zklamání zažívám u Metra, mám obě verze v edici Redux a hrozně se těším na pokračování, nicméně mě velmi zklamalo že je na seznamu denuva. Nechce se mi dávat polovinu výkonu CPU ne šifrování hry...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A je to nasazeni denuva u Metra opravdu potrvzene? Drive kolovaly zvesti, ze by hra mohla vyjit i na GOGu, ale s timhle potvorstvem to urcite nebude mozne. Pro mne to je zasadni duvod hru vynechat, ale u Metra by mne to hodne mrzelo :(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte kde by se dalo vsadit na to jak dlouho ochrana vydrží ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je jasný, že nové Denuvo opět pohoří.
- Potíž ale je, že je tu poptávka(po ochraně) a tak i nabídka(Denuvo).
- V podstatě si vydavatelé kupují "čas po který jsou hráči nuceni si hru koupit".

Efektivní protipirátská ochrana existuje... neustálá online kontrola.

Nemá cenu řešit a crackovat ochrany. Denuvo udělá jinou a zase nabídne měsíc času.
- Způsob jak na to je odstavit Denuvo od peněz. (Tím, ale vznikne jiná firma, která pokryje poptávku.)
- Takže je nutné přesvědčit vydavatele, že protirátskou ochranu nechcou. (Tím umře poptávka a následně i nabídka.)

Otázka je teda "Jak přesvědčit vydavatele, že ochranu nechcou?"
- Hezkým způsobem je GOG, tam se prodávají hry i bez ochrany - a funguje to.
- Míň hezkým způsobem je bojkot. Hry s ochranou necrackovat, nekupovat, nehrát, nepsát a nemluvit o nich. Máš ochranu? Sorry jako... smrdíš.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

je dalsi sposob.. spotify ma 70M predplatitelov, netflix okolo 110M kedy budu hry za 10-15€ mesacny pausal??? Keby nepytali za nove hry 60€, nemuseli by riesit ochrany.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Darmo my tu rozoberáme, či bez ochrany, alebo za menej peňazí, alebo bez loot boxov, alebo bez gold/platinum/premium edícií by predali viac hier. Tieto veľké firmy si dávajú vypracovávať projekcie tržieb za státisíce dolárov aby nasadili optimálne ceny pre maximalizáciu zisku. Skúmajú sentiment potencionálnych kupujúcich, psychologické cenové hranice (58.99 USD je OK, 59.99 je priveľa), reakciu na výpredaje a uvádzacie ceny, atď.

Ak používajú Denuvo, je to preto, že naozaj s tým viac zarobia. Ak sa hra začne predávať za 80 dolárov, a o mesiac zíde na 35.99 a predaje sa im zdesaťnásobia, vydavatelia dobre vedia, že keby hru rovno vydali za 35.99, tržby by boli nižšie. V dnešnej dobe dokonca hra s nižšou uvádzacou cenou utrpí na prestíži. Všetky tieto cenové plány majú svoje "plány B" (dokonca aj C, D, ...), kde sa zohľadňuje prelomenie ochrany, konkurenčný boj, atď.

Výzvy na bojkot sú takmer bezvýznamné. Vydavatelia majú tieto bojkotové straty presne vyčíslené. Pracoval som v tomto svete zopár rokov a je to VŠETKO len otázkou matematiky. Riešením je konkurencia od firiem ako CD Projekt Red+GoG. Ak budú so svojím modelom predaja úspešnejší než tradiční vydavatelia, ostatní ich skopírujú. (viď steam -> origin -> uplay)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je nedorozumeni, neni problem, ze davaji vydavatele Denuvo. Blby je, ze si hrozne stezujou, ze jim lidi hry crackujou. Tak sakra bud dam Denuvo a nemelu nebo ho nedavam ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nic z toho seznamu nechci ani kupovat nebudu ..pravě proto se jim vyhybam ...ale najdou se ti co budou chtit si zpomalit a zkasit pc srackou od demurova

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co na to zaplaty pre meltdown a spectre ?
Bude mi hra kvoli denuvu pri aplikovanej zaplate bezat pomalsie ? :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No to je docela zajimava otazka. Mozna se u her dockame vykonostnich srovnani "S a BEZ spectre-meltdown zaplaty" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ochrana na zakoupené licenci bývá požadavkem investora a nikoli přímo samotných vývojářů.
To že ochrany způsobují jen problémy je jim jasné ale holt ten kdo platí vývoj prostě chce mít svoje zisky jisté i za cenu toho , že si pár uhrovatých jedinců první měsíce dá oraz. Platí stejná pravidla jako všude , výdělek dělají první měsíce v nabídce a zákazníci kteří ochrany neřeší , zato však rádi podléhají marketingu .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.