CDR.cz - Vybráno z IT

Díky novele energetického zákona můžete sdílet vyráběnou energii po celé ČR

Zdroj: Shutterstock

Vláda právě schválila novelu energetického zákona, který přináší několik novinek. Tou nejzajímavější je rozhodně možnost pro uživatele sdílet vyrobenou elektřinu. Mohou si tak v klidu poslat energii vyrobenou na chalupě k sobě do bytu.

Díky novele energetického zákona může celá řada lidí výrazně ušetřit. Nabízí totiž uživatelům možnost vytvořit si tzv. energetické komunity. Zároveň tato novela definuje i možnost sdílení elektřiny, což v praxi znamená, že pomocí klasické distribuční sítě můžete sdílet vámi vyrobenou elektřinu.

Pokud si tak na své chalupě či garáži nainstalujete solární panely, můžete si elektřinu vyrobenou tam čerpat klidně u sebe v bytě. Ministr průmyslu a obchodu, Jozef Síkela, k tomu dodal, že díky této novele se může každý uživatel stát aktivním účastníkem energetického trhu. Jeho vlastní vyrobenou elektřina tak může poslat kamkoliv po celé České republice, a to až na deset míst.

Zdroj: Shutterstock

A co je myšleno energetickým společenstvím? Takové společenství může tvořit až tisíc členů, kteří mohou sdílet energii na území tří sousedních obcí s rozšířenou působností. Energetické společenství si ale nemůže založit každý. Je k tomu zapotřebí právnické osoby, družstva či spolku, které se musí zaregistrovat u energetického regulačního úřadu.

Ministr průmyslu a obchodu považuje tuto novelu za nezbytný krok směrem k modernímu energetickému průmyslu. Tato novela pak jen pokračuje v práci, kterou započala již předchozí novela energetického zákona, která blíže specifikovala a definovala pravidla pro trh s elektřinou. Poslední z řady novinek, které tato novela přinese je pak navýšení maximálního limitu pro výrobu elektřiny. Nově tak máte povinnost prokázat odbornou způsobilost a získat stavební povolení až od 50 kilowattů.

Diskuse ke článku Díky novele energetického zákona můžete sdílet vyráběnou energii po celé ČR

Sobota, 24 Červen 2023 - 16:01 | Tomáš Dvořák | Ale využívání distribuční sítě asi nebude zdarma...

Zobrazit diskusi